7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalUn loc de joacă mai puţin în Brazdă

Un loc de joacă mai puţin în Brazdă

http://www.youtube.com/watch?v=7HS8df1lOMI

Ieri-dimineaţă a fost zarvă în cartierul craiovean Brazda lui Novac. Oamenii care locuiesc în zona din spatele Liceului Pedagogic nu s-au trezit la cântecul cocoşului, ci în zgomotele pichamerelor şi ale loviturilor de ciocan făcute de angajaţii Regiei Autonome de Administrare a Domeniului Public şi Fondului Locativ (RAADPFL) Craiova. Locul de joacă din faţa blocurilor a fost desfiinţat fără nici o explicaţie.

Ajunse acolo, am dat de muncitorii trimişi de primărie, care scoteau din pământ băncile, leagănele şi toboganele, sub privirile suspicioase ale oamenilor. În timp ce săpa cu cazmaua la piciorul unei bănci, un muncitor ne-a aruncat grăbit câteva vorbe. „Noi suntem aici doar să ne facem treaba. Nu ştim care sunt motivele pentru care ne-au trimis să facem asta“. Pentru că nu exista o explicaţie oficială, oamenii îşi făceau tot felul de păreri. „Ce se face? Nu se ştie! Unii spun că terenul e revendicat. Noi am întreţinut parcul ăsta. Luam cu găleata apă din casă şi udam pomii. Au venit să îl desfiinţeze acum, la prima oră. Nu ne-a întrebat nimeni nimic, nu ne-a anunţat nimeni“, a spus un bătrân care stătea pe singura bancă rămasă la locul ei.

„Acum unde ne mai jucăm?“

De la mic la mare, toată lumea era afectată. Printre muncitori, trei fetiţe se jucau cu bucăţile de pământ rămase după ce fusese doborât leagănul. „Bunicuuu’, ne scot leagănul!“. Copiii nu voiau nici în ruptul capului să renunţe la acel loc. „Mă duc să mă joc la bara aia până nu o dărâmă“, striga o fetiţă, văzând că locul ei de joacă este pus la pământ.
Fără să aibă idee de ceea ce se petrece, multe mame cu copiii de mână făceau cale întoarsă. Una dintre ele s-a arătat indignată de faptul că trebuie să îşi ducă copilul la joacă în alt loc. „Mai e lângă noi un părculeţ, dar sunt foarte mulţi copii şi mereu e aglomerat. În plus, dacă o să mergem şi noi tot acolo, băncile, leagănele şi toboganele nu o să fie suficiente“.
Cei mai bătrâni susţin că pământul mult disputat acum nu a aparţinut nimănui. „Pământul ăsta a fost al şcolii şi nu a avut nici un proprietar, dar Solomon i-a împroprietărit pe nişte golani. Au cerut pământ în alte părţi, nu au putut să le dea acolo şi aşa au ajuns să vină aici. Aici e loc de joacă pentru copii şi nu trebuie să vină unu’ să îşi facă vilă aici“, a spus indignat Haralambie Frunzoiu.
Leagănele, băncuţele erau acolo de o viaţă. „De când eram copil, aici a fost loc de joacă. A fost făcut din banii noştri de impozit şi acum vin şi ni-l distrug“, s-a plâns o femeie care stă în această zonă de când s-a născut.
Locatarii sunt de părere că era o zonă frumoasă şi civilizată. În plus, tot de la ei am aflat că sub pământul unde se afla locul de joacă sunt conducte. „Dacă ar vrea să construiască ceva în loc, case, aşa cum se aude, lucrurile s-ar complica“, a explicat un bătrân care a venit să vadă ce se întâmplă. Până la urmă, copiii au cel mai mult de pierdut din această situaţie. „E păcat de copii, că nu o să mai aibă unde să se joace, pentru că sunt foarte mulţi. Am crezut că îl consolidează, dar ei îl distrug complet“, a spus întristată Ana Stoica, o bunică ce îşi ţinea strâns nepoata de mână.

Motivul, încă necunoscut

Nici preşedintele Asociaţiei de locatari nr. 14, Mihail Bozdogescu, de care aparţine zona, nu fusese informat despre lucrare şi s-a solidarizat cu locatarii. „Se distruge tot. Eu mă zbat de atâţia ani să amenajez ceva aici! E spaţiu verde şi o să-l distrugă, dar nu ştie nimeni din ce motive. M-am omorât să aduc tot ce e aici şi acum ei le demolează. Nu se poate aşa ceva! Uite, stau mamele cu copiii şi aşteaptă. Nu au unde să îi mai scoată la joacă!“.
Până la urmă, celor mici nu le-a rămas decât să se dea jos din leagăne. Amintirile lor legate de jocurile din faţa blocului au fost urcate în maşina RAADPFL-ului şi duse cine ştie unde. Primăria încă nu a emis vreun punct de vedere oficial în ceea ce priveşte desfiinţarea locului de joacă de lângă Liceul Pedagogic. Dacă se va afla sau nu motivul pentru care s-au luat aceste măsuri rămâne de văzut. Cert este că, de ieri, locul acela de joacă nu mai există.
Roxana Nica, Ana-Maria Predilă (anul II, Secţia Jurnalism, Facultatea de Ştiinţe
Sociale)

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS