19.4 C
Craiova
marți, 7 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalCalvarul de la buletine

Calvarul de la buletine

Când mă duc să-mi schimb buletinul mă simt mic, mic de tot. Strivit de sistem şi, alături de mine, zeci, poate sute de oameni. Reorganizarea serviciului de evidenţă într-o direcţie care a scăpat de personalitate juridică, trecând direct în aparatul primăriei, se doreşte o gură de aer care să deblocheze cozile şi aşteptarea. Deocamdată, atmosfera e aceeaşi.

Căldură, aglomeraţie, mirosuri, ore întregi de aşteptare şi mulţi nervi. Cam aşa arată o zi la Serviciul Public Comunitar de Evidenţă a Persoanelor Craiova, devenit recent Direcţie de Evidenţă a Persoanelor, unde toată lumea vine să facă un lucru normal: să-şi depună actele pentru schimbarea buletinului – de voie sau de nevoie – sau să şi-l ridice. Unii oameni, cei care ştiu cum merg lucrurile, sunt primii în curtea instituţiei. Matinali, ei vin chiar şi de la ora 6.00, ca să-şi ia bonul de ordine. Îi vezi deja plictisiţi în jurul orei 8.00, când sala de aşteptare începe să se umple până la refuz. „Intră cineva?“, întreabă un domn. „Nu, nu. Acum, acum începe“, răspunde un poliţist după ce-şi verifică ceasul. E 8,25. Peste cinci minute se intră.

„Ăştia nici nu te-ngroapă fără buletin!“

Eu am bonul de ordine cu numărul 66, pe care „cerberul“, aşa cum oamenii îi zic paznicului de la intrare, mi l-a dat la ora 8.05. El le face pe toate, el e şefu’, el decide cine intră şi cine iese. Îmi zice să aştept şi mă conformez zecilor de grade din încăpere, unde două aparate de aer condiţionat se luptă cu temperatura şi, evident, pierd. Un bărbat îmi spune că „s-aude d-afară când strigă, cică şi-au luat microfon“, aşa că ies la aer, departe de cele 70 de persoane care aşteptau în sală; unii la casierie, alţii înghesuiţi la măsuţa mică, sprijiniţi de pereţi sau pervazuri ca să-şi completeze cererea de eliberare a buletinului.
Afară, lumea discută despre lipsurile instituţiei. „E un singur aparat“, se plânge o doamnă, referindu-se la „ăla care pozează“. „Păi, ce, că păcăne imediat. Doar n-or sta să te aranjeze ca la cinema! Ieşi cum oi fi, cu păru’ în ochi, cu gura căscată“, răspunde altă femeie. Are 65 de ani şi pe 12 iulie i s-a furat portofelul într-un autocar. „I-am zis şoferului să oprească în Vâlcea, m-a aşteptat 15 minute, l-am declarat furat acolo la poliţie. Am stat până acum, mă gândeam că poate îl găsesc şi mi l-or aduce. Dar am nevoie de medicamente, de mai multe, nu pot să stau fără el“, povesteşte supărată. „Ăştia nici nu te-ngroapă fără buletin!“, mai spune ea râzând.

„Scrieţi «Craiova, zero unu, zero opt»“…

Cetăţenii încep să fie chemaţi la ghişee. În primele zece minute, şase oameni deja intraseră. Faţa multora care aşteaptă afară, cu pacheţele de mâncare după ei, se înseninează. „E a treia zi când vin. În prima zi am ajuns la 7.00 şi deja erau 160 de oameni. Am plecat. Ieri, la fel. Azi intru“, povesteşte un bărbat. Spre întristarea unora, existenţa microfonului de mai devreme se dovedeşte falsă. O voce, într-adevăr, anunţă numărul de ordine următor prin nişte boxe, dar nu suficient de tare. Dacă te-a prins strigarea pe bancă, afară, te-ai ars. N-ai decât să te duci să-ţi iei alt bon de ordine şi să aştepţi cine ştie cât. Sau să vii a doua zi.
„De ce nu trimit prin poştă să-ţi spună când să vii? De-aia e evidenţă!“, reclamă un tânăr. În timp ce pe unii îi deranjează sistemul, pe alţii îi ajută. „Haideţi, dumneavoastră, să completăm aici. Scrieţi «Craiova, zero unu, zero opt…»“, le spune un poliţist unui bărbat şi unei femei. Alţii se ajută între ei, pentru a termina de completat mai repede. E 9.05 şi 19 persoane au reuşit să intre pentru a-şi schimba buletinul. Motivele sunt multe: furt, expirare, schimbarea domiciliului. În alte cazuri, situaţiile sunt mai urgente ca de obicei. „Dacă aveţi motive întemeiate, bilet de avion sau alte poveşti, nu aşa, din gură… Unul dintre şefii noştri ia hotărârea şi spune când veniţi să-l luaţi“, îi spune „cerberul“ unui bărbat care solicită o audienţă pentru a-şi grăbi eliberarea actului de identitate. „Eu plec săptămâna viitoare din ţară!“, ridică omul vocea şi este, până la urmă, lăsat să treacă.

Buletinele oamenilor, neafectate de schimbarea instituţiei

Ceasul se apropie de 9.30. Pe tabela din sala de aşteptare, scris cu roşu, numărul s-a blocat la 25. „Ce naibii s-o fi întâmplat?“, se întreabă o craioveancă venită de la ora 6.55. În 60 de minute de la deschidere, 25 de oameni au reuşit să-şi depună actele necesare. După patru ore şi jumătate, 170 de oameni trecuseră de „cerber“. Cei care n-au reuşit să intre până-n 14.30 n-au avut decât să facă cale-ntoarsă, căci nu stă nimeni peste program pentru ei, chiar dacă au pierdut o zi întreagă încercând să-şi schimbe buletinul.
Directoarea noii Direcţii de Evidenţă a Persoanelor, Madlen Voicinovschi, spune că această reorganizare a serviciului de evidenţă s-a făcut tocmai pentru a scăpa de cozi. În legătură cu ceea ce apare scris pe buletinele oamenilor, directoarea spune că aceştia n-au de ce să-şi facă probleme. Buletinele lor sunt valabile chiar dacă pe ele apare scris „emis de SPCEP Craiova“ în loc de „emis de DEP Craiova“. „În nici un caz cetăţenii nu vor fi afectaţi de această reorganizare. Există termenul legal. Inclusiv firmele de afară vor fi schimbate. […] Este o măsură de diligenţă luată de autoritatea locală la preluarea unei instituţii, iar totul se face pentru a împiedica un blocaj“, a explicat aceasta.
În maximum 30 de zile, serviciul se va transforma oficial în direcţie fără personalitate juridică, iar activitatea ar trebui să fie eficientizată. „Asta ne dorim să facem şi vom reuşi“, promite directoarea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS