17.8 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalMihai Popa: „Este un rezultat care îmi confirmă munca“

Mihai Popa: „Este un rezultat care îmi confirmă munca“

http://www.youtube.com/watch?v=lt3VcqefSak

Mihai Popa, elev al Colegiului Naţional „Fraţii Buzeşti“ din Craiova, a reuşit să aducă medalia de bronz de la competiţia supremă în informatică: Olimpiada Internaţională de la Brisbane, Australia, desfăşurată în perioada 6-13 iulie. Proaspătul absolvent a acordat un scurt interviu Gazetei de Sud, în care a vorbit despre concurs, dar şi despre planurile sale de vacanţă, care includ marea, muntele, precum şi Balcaniada de Informatică din Bosnia.

Anca Ungurenuş: Mihai, vreau să te felicit, bine ai venit înapoi în ţară! Cum te simţi având în vedere că ai reuşit să aduci bronzul acasă de la Olimpiada Internaţională de Informatică?
Mihai Popa: Mă simt împlinit acum, pot spune, după patru ani de liceu, pentru că este un rezultat care îmi confirmă oarecum munca pe care am depus-o şi mi-ar fi părut rău să nu se termine frumos aceşti ani de muncă.

A.U.: Cum aţi fost primiţi în Australia, la Brisbane, unde s-a desfăşurat concursul?
M.P.: Am fost primiţi foarte bine. În Brisbane locuiesc zece români, iar cu noi, venind opt oameni acolo dintr-o dată, s-au purtat foarte bin, au fost destul de primitori. La festivitatea de închidere ne-au făcut anumite cadouri, chiar una dintre familii a invitat la grătar întreg lotul… A fost frumos, ne-am simţit ca acasă.

A.U.: În ce au constat probele olimpiadei?
M.P.: Probele au constat în rezolvarea a trei probleme de algoritmică în cinci ore. A fost o sală imensă de 300 de calculatoare, unde a fost foarte multă stricteţe şi problemele pot spune că au fost destul de dificile, întrucât trebuia să se diferenţieze şi cei de pe primele poziţii, care sunt la un nivel foarte ridicat. România a ocupat locul cinci în clasamentul celor 80 de ţări, iar înaintea noastră au fost China, Statele Unite, Rusia şi Coreea de Sud.

Imperial College din Londra îşi deschide porţile pentru Mihai

A.U.: Ştiu că aţi avut şapte zile în care aţi stat acolo, dintre care două de concurs. Ce aţi făcut în restul zilelor?
M.P.: Am participat la două excursii. Una a fost la Underwater World, la un parc subacvatic care se află la o sută de metri de coasta Oceanului Pacific, aşa că am putut să facem şi o baie acolo. Apoi am vizitat şi muzeul, care era de-a dreptul superb. Noi ne plimbam pe nişte coridoare şi deasupra noastră erau peşti, rechini, pisici de mare, tot felul de animale pe care nu le mai văzusem în realitate înainte. Erau expoziţii de ţestoase, şerpi… A doua excursie a fost la Australian Zoo, unde am avut posibilitatea să vedem lucruri pe care le văzusem doar în poze. De la crocodili, şerpi, la urşi koala şi kanguri, care sunt specifici zonei.

A.U.: Ştiu că aveai nevoie de peste 9,80 la bacalaureat pentru a putea urma universitatea pe care ţi-o doreai. Ai reuşit să iei mai mult decât atât, 9.90. Ce vei face mai departe?
M.P.: Voi merge la Imperial College în Londra, unde voi studia computer science.

„Nu cred că e potrivită comparaţia mea cu Mihai Pătraşcu“

A.U.: Profesorul tău, Marius Nicoli, te-a comparat de multe ori cu Mihai Pătraşcu. Vezi o carieră în predare la universităţile de specialitate?
M.P.: În primul rând, nu cred că e prea potrivită comparaţia mea cu Mihai Pătraşcu, întrucât el a obţinut un rezultat mult mai bun decât mine la Olimpiada Internaţională. El s-a clasat al doilea în anul 2001. Dar nu cred că aş vrea să urmez informatica teoretică, ci aş prefera să lucrez undeva în industrie, la o companie, să lucrez practic.

A.U.: Ţi-a făcut cineva vreo propunere până acum?
M.P.: (râzând) Nu, e prea devreme pentru asta.

A.U.: Din câte am auzit, nu au fost prea multe autorităţi care să vă întâmpine în România. Cum a fost primirea înapoi în ţară?
M.P.: Primirea din partea presei ne-a impresionat, au fost foarte multe agenţii de presă acolo. Din partea Ministerului ne-a întâmpinat doamna Nuşa Dumitriu Lipan, inspectorul general de informatică şi, bineînţeles, familiile noastre.

„Am rămas chiar impresionat“

A.U.: Cum te-ai înţeles cu colegii tăi de echipă şi cu profesorii care v-au coordonat?
M.P.: Nu pot spune decât că ne-am înţeles bine. Fiecare era fixat pentru a-şi atinge obiectivul, adică o medalie cât mai bună. Chiar am întâlnit oameni foarte buni pe care îi cunoşteam de la loturi, de dinainte, şi a fost o experienţă plăcută din acest punct de vedere.

A.U.: Care a fost momentul care te-a impresionat cel mai mult?
M.P.: Cred că momentul care m-a impresionat, de fapt cel care a avut un impact mare asupra mea, a fost ziua de practică, desfăşurată înaintea celor două probe de concurs. Atunci mi-am dat seama de amploarea evenimentului. Eram pentru prima dată într-o sală atât de mare, v-am zis, cu peste 300 de calculatoare, şi totul era pus la punct atât de bine încât am rămas chiar impresionat.

Planuri de vacanţă: mare, munte şi Balcaniada de Informatică

A.U.: Ce sfat ai pentru tinerii care îşi doresc şi ei să înveţe informatică? Cum ar putea să ajungă la performanţa ta?
M.P.: În primul rând, trebuie să îşi dorească foarte mult acest lucru şi, dacă îşi doresc şi le place într-adevăr acest domeniu, dacă vor să facă algoritmică, trebuie să lucreze, să-şi găsească un profesor bun, cum am avut eu norocul de a-l întâlni pe domnul profesor Marius Nicoli. Dacă vor avea şi puţin noroc, rezultatele vor veni de la sine.

A.U.: Cum îşi va petrece un geniu vacanţa de vară?
M.P.: Acum, cea mai mare parte din zile o voi petrece cu prietena mea. Ceilalţi prieteni sunt cu admiterile prin ţară, pentru că asta este perioada. Voi merge la mare, la Rânca, sper, şi bineînţeles că trebuie să mă pregătesc şi pentru Balcaniada de Informatică, ce se va desfăşura pe 14-15 septembrie în Bosnia.

România, campioană cu tradiţie

România participă la Olimpiada Internaţională de Informatică încă din anul 1990. Până acum, elevii noştri au reuşit să strângă 26 de medalii de aur, 38 de argint şi 23 de bronz. Anul acesta, alături de Mihai Popa, care a obţinut bronzul, din echipa României au mai făcut parte Rareş Buhai (Bistriţa) şi Vlad Gavrilă (Bucureşti), care au obţinut medalii de aur, dar şi Andrei Heidelbacher (Timişoara), care a adus acasă argintul. Elevii români au fost coordonaţi de profesorii Adrian Panaete şi Andrei-Bogdan Pârvu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS