12.8 C
Craiova
joi, 2 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDispută pe gropari

Dispută pe gropari

Consilierii locali craioveni s-au contrazis minute în şir pe tema constructorilor care ar trebui să sape şi să amenajeze gropile din cimitirele oraşului.

Proiectul de hotărâre privind aprobarea „Regulamentului de funcţionare a cimitirelor aflate sub autoritatea Consiliului Local al Municipiului Craiova“ a stârnit vii dezbateri în şedinţa de joi a Consiliului Local Craiova. Disputa verbală a vizat o problemă anume: cine construieşte gropile şi cavourile din cimitire. În varianta propusă de municipalitate, doar RAADPFL Craiova, în administrarea căreia se află cimitirele publice ale oraşului, poate să amenajeze gropile. În schimb, opoziţia a dorit stimularea concurenţei, cerând să fie acceptate şi alte firme ca să facă lucrări în cimitire.

„Acolo unde este monopol intervine şi bunul plac“

„Articolul 19 din acest Regulament al Cimitirelor precizează că executarea lucrărilor funerare se face numai de către operator. Prin această hotărâre, practic, instituim un monopol al RAADPFL în a construi în cimitire, monopol care nu se referă neapărat la costurile lucrărilor, ci la faptul că – în buna tradiţie românească – acolo unde este monopol intervine şi bunul plac“, a spus consilierul PDL Dan Cherciu, relatând o situaţie în care o persoană achitase integral către RAADPFL o lucrare funerară, dar angajaţii regiei nu se grăbeau să o facă. „Se face excepţie pentru anumite lucrări, dar, atenţie!, «cu acordul operatorului». Această precizare instituie din nou bunul plac, iar asta înseamnă şpagă! Din acest motiv, trebuie să dăm posibilitatea persoanelor de a face acest tip de lucrări şi cu alte firme specializate“, a continuat Cherciu.
De altă părere era, însă, Bianca Predescu (PSD): „Au fost foarte multe discuţii mai ales pe tema delimitării locurilor de veci, în sensul că multe persoane s-au extins mai mult decât ceea ce au primit. Or, pentru a avea controlul păstrării dimensiunilor, operatorul îşi păstrează un monopol, pentru că e vorba de lucrări care se efectuează pe domeniul public, proprietate a municipiului Craiova. Există şi lucrări pe care operatorul nu le execută, cum ar fi placarea cu marmură sau alt material, executarea crucilor de marmură sau a altora care prezintă un aspect artistic deosebit, care se realizează de titularul dreptului de concesiune cu acceptul RAADPFL“.

„Doar concurenţa poate să îndepărteze orice suspiciune“

Alt pedelist, Marian Vasile, a cerut şi el să i se lase concesionarului să aleagă cu cine face lucrarea: „Eu aş propune eliminarea articolului 19, pentru că prin acesta instituim un monopol al RAADPFL-ului în cimitire, ceea ce încalcă principiul liberei concurenţe dintr-o economie de piaţă. Trebuie să lăsăm la latitudinea concesionarului să stabilească cu cine face lucrarea, dar să creăm un proiect standard, care să menţioneze inclusiv dimensiunile şi materialul lucrării. Vă daţi seama că numai la nivelul Cimitirului Ungureni vorbim de câteva mii de noi locuri de veci, în valoare de câteva milioane de lei, pe care trebuie să le lăsăm în piaţa craioveană!“.
„Doar concurenţa poate să îndepărteze orice suspiciune“, i-a susţinut punctul de vedere consilierul Ionel Pană (PPDD).
A intervenit atunci primarul Lia Olguţa Vasilescu, pentru a-şi exprima fără echivoc punctul de vedere: „Eu nu sunt de acord cu amendamentul dumneavoastră. Desigur că nici o variantă nu poate fi perfectă, dar în mod sigur varianta aleasă de noi este mult mai bună decât ce era până acum un an, când funcţiona o adevărată mafie în aceste cimitire, în sensul că oamenii erau forţaţi să-şi facă lucrările cu anumitţi constructori. Şi nu putem să vorbim despre o piaţă liberă, pentru că nu era vorba de diverse firme de construcţii, ci era vorba de membri ai unei anumite minorităţi, de multe ori foarte agresivi cu cei care aveau nevoie de aceste lucrări. Era o adevărată debandadă şi am considerat că este mai bine ca la noi în casă să ne facem singuri treaba“.
După discursul Olguţei, proiectul a fost aprobat în forma propusă de executiv, cu două voturi împotrivă şi trei abţineri (din partea celor cinci membri ai opoziţiei, reprezentate de PDL şi PPDD). Aşadar, RAADPFL Craiova a căpătat monopol în amenajarea locurilor de veci din cimitirele municipiului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS