13.7 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalStop abandonului infantil!

Stop abandonului infantil!

http:http://www.youtube.com/watch?v=9GgENJVj2YE

Zeci de copii sunt abandonaţi anual în judeţul Dolj. Unii dintre ei sunt lăsaţi de mame în maternităţi încă din primele zile de viaţă. Cei sănătoşi ajung la asistenţi maternali profesionişti, iar cei cu diverse probleme de sănătate sau dizabilităţi grave cresc în centrele de plasament, care sunt ocupate la capacitate maximă. Mulţi dintre aceşti copii se nasc cu probleme grave de sănătate, căci pe perioada sarcinii mamele lor nu ajung nici măcar o singură dată la medic pentru monitorizarea copilului, pentru analize sau teste.
Potrivit statisticilor, una din 25 de mame din România este minoră atunci când aduce pe lume un copil. Din 2009 și până în 2013, conform datelor oferite de Ministerul Sănătăţii, au fost înregistrate peste 50.000 de mame minore.

Avea doar două săptămâni de viaţă atunci când a ajuns la un asistent maternal profesionist. Era perfect sănătos. Nu s-a putut bucura de mângâierea mamei biologice decât în primele zile. Apoi, bebeluşul a devenit un nou caz cu risc crescut de abandon, îngroşând statisticile Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Dolj. Mihăiţă, cum îi place să îl alinte femeia care îl veghează 24 de ore din 24, are acum 11 luni. În urmă cu câteva zile, a început să lege primele cuvinte, i-a spus „mama“ femeii angajate să aibă grijă de el. A început să meargă ţinut de mânuţă, iar fiecare pas făcut este o bucurie pentru el, râde fericit şi aplaudă. Adoarme atunci când femeia îl leagănă, râde când aceasta îl strigă, plânge când nu o vede. Mariana Balaci are 45 de ani, iar Mihăiţă este al cincilea copil pe care îl creşte. A acceptat să îmbrăţişeze această meserie în 1999, când a rămas fără un loc de muncă în urma disponibilizărilor de la Electroputere. A crescut copii abia născuţi, cărora le-a dedicat ani din viaţă. „Am acceptat să cresc bebeluşi, indiferent dacă au fost cu handicap sau sănătoşi. Nu am ţinut cont de aşa ceva. Ştiu ce înseamnă să creşti un copil. La rândul meu, am un copil «special», care s-a născut cu probleme şi căruia i-am dedicat toată atenţia şi dragostea. Primul dintre copiii pe care i-am luat în îngrijire a stat alături de mine cinci ani, al doilea, un singur an, după care a fost adoptat… Fiecare copil are povestea lui tristă, îţi trebuie suflet pentru a creşte un copil pe care părinţii biologici nu l-au vrut din diverse motive. Ştiţi, de multe ori nu este atât de simplu atunci când decizi să iei un copil în îngrijire. Nu de puţine ori alegerea este reciprocă din primul moment, sunt copii care ne aleg pe noi… Noi stăm lângă ei când au febră atunci când le apare un dinţişor, noi le alinăm durerea atunci când au colici sau îi liniştim când tresar în somn! Mihăiţă are o poveste specială. Mama lui are probleme mari de sănătate. A acceptat ca, periodic, să îl vadă la sediul Direcţiei (DGASPC Dolj – n.r.). M-am ataşat de fiecare copil pe care l-am crescut, păstrez legătura cu cei adoptaţi sau luaţi de alţi asistenţi maternali. Sunt ca şi copiii mei, sorta lor mă afectează direct“, a povestit emoţionată Mariana Balaci.
În situaţia Marianei Balaci sunt alte zeci de asistente maternale. De exemplu, în zece ani, Violeta a crescut 11 copii, pe care părinţii biologici nu i-au dorit, ea luându-i în plasament chiar din primele săptămâni de viaţă. Plânge şi se bucură alături de ei. Pentru aceşti copii, ea nu este un simplu asistent maternal, este „mama“, aşa cum o strigă micuţii. Suferă când povesteşte că pe unul din băieţeii pe care îi are în prezent în plasament, Mişu, mama biologică nu l-a căutat nici măcar o dată.

Centrul „Prichindel“ a fost extins din cauza numărului mare de solicitări

În Centrul de Plasament „Prichindel“, din cadrul DGASPC Dolj, sunt internaţi în regim de plasament zeci de copii. Din cauza numărului mare de copii abandonaţi, s-a decis chiar extinderea acestui centru, de la 1 mai având capacitate de 30 de locuri. Cel mai mic dintre copiii pe care i-am întâlnit aici are trei luni, iar cel mai mare, trei anişori. „Avem copii cu malformaţii congenitale la inimă, sindrom Down, retard în dezvoltare. Este îngrijorător faptul că mulţi dintre aceşti micuţi au fost născuţi, spre exemplu, la domiciliu, sarcinile nu au fost luate în evidenţă, la rândul lor părinţii sunt persoane cu grave probleme neurologice… Ultimul caz venit este o mămică de 17 ani care a hotărât că e mai bine să îşi lase fetiţa în grija noastră. Copilul este suspect de malformaţie cardiacă… Cred că motivul principal pentru care părinţii aleg să îşi abandoneze copiii este nivelul de sărăcie în care trăiesc, la care se adaugă educaţia, faptul că provin din familii dezorganizate“, a spus Irina Golgojan, şefa Centrului de Plasament „Prichindel“.   

Date îngrijorătoare

Peste 300 de copii din judeţul Dolj se află în prezent la asistenţi maternali profesionişti. Potrivit datelor oferite de reprezentanţii DGASPC Dolj, în perioada 1 ianuarie – 31 martie 2013, zece micuţi au fost lăsaţi în voia sorţii de către părinţi. Doar doi dintre ei au fost reintegraţi în familie, cinci au fost plasaţi la asistenţi maternali profesionişti, iar trei – în centre de plasament pentru copiii cu dizabilităţi. „În prezent,  în asistenţă maternală sunt 317 copii. Cei mai mulţi dintre ei, 96, au vârste între 0 şi trei ani, 77 au vârste între patru şi şapte ani, 81 sunt între opt şi zece ani, 43 – între 11 şi 13 ani, 19 – între 14 şi 18 ani şi unul singur are peste 18 ani“, a precizat Florin Stancu, directorul DGASPC Dolj.
Un alt fenomen din ce în ce mai frecvent este cel al mamelor cu vârste fragede. De la începutul anului şi până în luna aprilie, 31 de adolescente din Dolj sunt monitorizate, existând riscul ca aceste mame să-şi părăsească bebeluşii, alte zece fiind însărcinate. Cea mai tânără „mamă“ care a adus pe lume un copil are 12 ani.

45 de copii abandonaţi în ultimii doi ani la SCJU Craiova

În 2012, la Maternitatea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Craiova au existat 35 de cazuri de copii abandonaţi de familie, la care se adaugă cazul unui copil născut de o mamă venită din Centrul Maternal, care s-a întors în Centru împreună cu copilul. Din cei 35 de copii, 15 au fost luaţi de Protecţia Copilului şi daţi în grija unui asistent maternal profesionist, 19 au fost reintegraţi în familie cu ajutorul poliţiei şi Protecţiei Copilului, un copil abandonat decedând în spital. De la începutul lui 2013 şi până în prezent, în Maternitatea SCJU Craiova au fost abandonaţi zece copii, dintre care patru au ajuns la asistenţi maternali, cinci au fost reintegraţi în familie şi unul a fost trimis în Centrul de Plasament pentru copiii cu dizabilităţi 0-2 ani „Prichindel“. „Sunt foarte dese situaţiile în care gravidele, la internare, declară verbal că nu doresc să ia copilul acasă, dar în urma consilierii făcute în cadrul Clinicii de nou-născuţi mama renunţă la idee şi se externează împreună cu copilul, la domiciliu. Astfel de cazuri s-au înmulţit în ultimii doi ani, faţă de anii precedenţi. Lunar se consemnează 20-30 de cazuri cu risc de abandon, care se rezolvă prin colaborarea eficientă cu poliţia, Protecţia Copilului şi primăriile din judeţ. Din momentul în care ai o bănuială privind soarta nou-născutului, trebuie să acţionezi rapid, pentru că altfel nu mai dai de mamă. De obicei afli că a plecat în străinătate, împreună cu tatăl copilului, şi nu mai ai ce face“, a declarat Alina Nicoleta Peţa, asistent social în cadrul SCJU Craiova.
Aceasta a mai menţionat că sunt foarte multe cazuri de gravide care vin din alte judeţe să nască la Spitalul Judeţean din Craiova (cele mai multe din Olt) şi care ridică un semn de întrebare, mai ales când naşterea are loc fără complicaţii, „şi de aceea căutăm să le identificăm din timp şi să le monitorizăm“. Copiii abandonaţi stau în spital cel puţin o lună, până se fac toate demersurile pentru a fi daţi în plasament sau reintegraţi în familie, iar în tot acest timp sunt îngrijiţi de cadrele medicale. „De fiecare dată ne despărţim cu greu de aceşti copii, pentru că ne ataşăm de ei. Asistentele le dau să mănânce, îi schimbă, le aduc hăinuţe de acasă“, a mai spus Alina Nicoleta Peţa.
În schimb, la cealaltă Maternitate din Craiova, cea a Spitalului „Filantropia“, numărul de abandonuri este mult mai mic: opt copii în 2012, din 98 de cazuri cu risc de abandon, şi unul în 2013, ajuns la Centrul „Prichindel“, din 32 de cazuri cu risc de abandon.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS