13.7 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalOlguţa, prinţesa recidivistă!

Olguţa, prinţesa recidivistă!

Primăria Craiova a făcut-o iar de oaie, iar primarul Olguţa Vasilescu este numai bun să primească încă o amendă pentru că a început lucrările de reabilitare de pe strada Brazda lui Novac fără autorizaţie. Olguţa nu este la prima ispravă de acest gen. Acum şapte luni a fost amendată cu o mie de lei din acelaşi motiv, dar pentru lucrări de reabilitare termică a unui bloc în cartierul Craioviţa Nouă.  

Prinţesa Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, a călcat iar strâmb. Nu în gropile de pe strada Brazda lui Novac, pe care a început să o reabiliteze pe 19 martie, fără autorizaţie de construcţie, ci pe lege. Primul om al urbei, Olguţa, nu se împiedică de legea pe care ar trebui s-o respecte, aşa cum le cere tuturor craiovenilor, ci face cum o taie capul. GdS a publicat luna trecută un articol despre problemele legate de reabilitarea străzii Brazda lui Novac. Reabilitarea unei străzi care nu mai cunoscuse mirosul asfaltului proaspăt de foarte mulţi ani este o iniţiativă lăudabilă, dar acest lucru nu este o scuză pentru nerespectarea legii. În respectivul articol, GdS a precizat că poliţiştii de la Serviciul Rutier Craiova au amendat firma constructoare, SC Delta ACM ’93, pentru că a lăsat „în mod nejustificat materiale pe partea carosabilă, stânjenind circulaţia autovehiculelor, şi nu a semnalizat corespunzător lucrările şi obstacolele de pe partea carosabilă. O altă problemă descoperită de poliţişti a fost faptul că firma a început lucrările de reabilitare a străzii Brazda lui Novac fără autorizaţie de construcţie şi fără avizul Poliţiei Rutiere.
Ion Raşoveanu, directorul zonal al SC Delta ACM ‘93 SRL, a recunoscut că firma a început lucrările de reabilitare  fără autorizaţie şi fără avizul poliţiei, însă a precizat că a făcut acest lucru la cererea Primăriei Craiova, instituţie care urmează să elibereze autorizaţia de construire. „Poliţia nici nu a venit bine, că ne-a şi amendat. Nici măcar nu au stat de vorbă cu noi. Am dat drumul la lucrări puţin în forţă, la cererea doamnei primar, ca strada să fie gata până în Paşte. În prezent, autorizaţia este în curs de elaborare la Primăria Craiova“, declara Ion Raşoveanu pentru GdS.
Nici nu se terminaseră bine lucrările nelegale de asfaltare, când pe stradă a apărut o altă problemă. O firmă angajată de Distrigaz Sud a început să spargă asfaltul proaspăt turnat pe o porţiune de aproape un metru, pe lângă noile borduri, pentru a înlocui o ţeavă. Şi a tot înlocuit, iar strada arată ca bombardată şi în prezent. Întrebată cine va plăti asfaltul turnat deja, Olguţa Vasilescu a spus că acest lucru îi va reveni firmei angajate de Distrigaz. Reprezentanţii Distrigaz Sud nu au dorit să pună paie pe foc şi au precizat într-un comunicat trimis GdS că lucrările de reabilitare a reţelei de gaze naturale „au coincis cu cele de asfaltare, ceea ce a condus la sistarea temporară a lucrărilor de asfaltare pe tronsonul unde DistrigazSud Reţele execută în prezent lucrările de reabilitare necesare pe o lungime de aproximativ 400 m“.
Scurta istorie a reabilitării străzii Brazda lui Novac pe care v-am prezentat-o arată că nimic din toate acestea nu s-ar fi întâmplat dacă primăria ar fi urmat paşii legali pentru autorizarea lucrărilor de reabilitare. Scamatoriile de-abia acum încep, însă.  

Au tras de timp până când a apărut autorizaţia

GdS a încercat să afle de la primărie, Poliţia Locală şi Inspectoratul de Stat în Construcţii dacă municipalitatea a obţinut autorizaţie de construcţie pentru lucrările de reparaţii carosabil şi trotuare şi fluidizare a traficului rutier de pe strada Brazda lui Novac. Concret, potrivit proiectului, primăria avea de asfaltat strada Brazda lui Novac, de la intersecţia cu strada Amaradia până la intersecţia cu bulevardul Dacia (zona Regia de Tutun). Pe acest traseu, primăria urma să amenajeze şi două sensuri giratorii, unul la intersecţia cu strada Constantin Brâncuşi, care funcţiona provizoriu de circa un an, celălalt la intersecţia cu strada Doljului. După ce GdS s-a interesat de legalitatea lucrărilor, instituţiile abilitate să răspundă, în frunte cu primăria, au tras de timp şi s-au bâlbâit în răspunsuri, dar în cele din urmă s-au dat singure de gol. Autorizaţia a fost emisă, dar la mai bine de o lună după începerea lucrărilor, pe 29 aprilie.  
Într-un răspuns trimis GdS pe 17 martie, primăria preciza că lucrările de pe strada Brazda lui Novac sunt de reparaţii şi nu au nevoie de autorizaţie de funcţionare. Singurele care au nevoie de acest lucru, spunea primăria, sunt lucrările de amenajare a sensurilor giratorii. „Pentru lucrările de fluidizare a traficului ce urmează a se executa, Primăria Craiova a emis Certificatul de Urbanism nr. 644/9.04.2013 şi a obţinut avizele solicitate, urmând ca înainte de începerea acestora să emită autorizaţia de construire“, se arată în răspunsul primăriei din 17 aprilie. Realitatea este că lucrările de amenajare a giratoriilor, ca şi cele de reparaţii a străzii, începuseră cu mult înainte de emiterea autorizaţiei. Poliţia Locală a avut însă altă părere decât primăria. Într-un răspuns trimis redacţiei, Poliţia Locală spune că autorizaţia este obligatorie la lucrările de reparaţie şi că ea a fost obţinută în 2013. Prefăcându-se că nu vede nerespectarea legii, Poliţia Locală a trimis răspunsul pe adresa GdS pe 30 aprilie, la o zi după ce primăria scosese  deja autorizaţia de construire. Practic, poliţia a tras de timp până când primăria a ieşit din amorţeală şi a intrat în legalitate. Existenţa autorizaţiei a constatat-o şi Inspectoratul de Stat în Construcţii Dolj. Nici nu avea cum altfel, atâta timp cât răspunsul trimis GdS a venit pe 10 mai, la aproape două săptămâni de la apariţia autorizaţiei. De fapt, chiar primăria recunoaşte, într-un alt răspuns trimis GdS, că ordinul de începere a lucrărilor a fost dat pe 9 aprilie, cu mult înainte de obţinerea autorizaţiei şi cu mult după ce lucrările începuseră deja.

Amintirile îl chinuiesc

Primăria condusă de Olguţa Vasilescu pare să fi făcut o pasiune din nerespectarea legii în astfel de situaţii. În octombrie anul trecut, Poliţia Locală a amendat-o pe primăriţă, alături de RAADPFL, Compania de Apă şi Regia de Termoficare, cu o mie de lei pentru că au început reabilitarea blocului 201E din cartierul Craioviţa Nouă fără autorizaţie. Atunci, Olguţa a transformat încălcarea legii într-un act de mare patriotism local, spunând, într-o conferinţă de presă, că a făcut-o pentru a nu pierde bani europeni. Şeful Poliţiei Locale, Octavian Mateescu, declara atunci că „legea se aplică pentru toată lumea, indiferent de persoanele care au devenit contraveniente pe această cale“.
Tot el spunea că, potrivit legii, contravenţia se aplică atât beneficiarului, cât şi constructorului. Lăudat chiar de Olguţa că este primul poliţist local din ţară care îşi amendează primarul pentru că încalcă legea, Mateescu poate intra direct în Cartea Recordurilor dacă o amendează din nou pe Olguţa Vasilescu. Pentru că primăriţa a încălcat din nou legea. Iar legea se aplică tuturor, inclusiv prinţeselor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS