10.9 C
Craiova
luni, 13 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalŞase milioane pentru autobuze noi

Şase milioane pentru autobuze noi

Pe lista investiţiilor din 2013, Primăria Craiova a prevăzut bani pentru achiziţia de autobuze noi, cumpărarea mai multor terenuri, construirea adăpostului de câini şi amenajarea canalului Corniţoiu

Primăria Craiova a lansat ieri în dezbatere publică Programul de investiţii pe care şi-l propune în baza bugetului din acest an. Persoanele fizice sau juridice interesate pot adresa în scris municipalităţii propuneri, sugestii sau opinii cu valoare de recomandare cu privire la lista de investiţii, până pe 21 martie.

Achiziţii de terenuri

La capitolul „Autorităţi publice şi acţiuni externe“, Primăria Craiova şi-a propus pentru acest an achiziţionarea şi montarea unui sistem pentru topirea zăpezii şi gheţii de pe acoperiş, streaşină, jgheaburi şi burlane la clădirea centrală de pe strada A.I. Cuza, alocând în acest sens suma de 60.000 de lei. Municipalitatea îşi mai propune să achiziţioneze tehnică de calcul de 40.000 de lei şi un scanner performant de 15.000 de lei. Totodată, a prevăzut şi suma de 100.000 de lei pentru expertizarea clădirii şi întocmirea unui proiect de consolidare a sediului său central.
Aşa cum primarul Lia Olguţa Vasilescu a anunţat în conferinţa de presă de marţi, sume importante vor fi destinate achiziţionării unor terenuri private pe care, în vremea primarului Solomon, s-au făcut deja lucrări edilitare importante, deşi respectivele suprafeţe nu erau ale municipalităţii. În acest sens, vor fi alocate 43.000 de lei pentru cumpărarea unui teren de 465 mp situat în strada Nanterre, nr. 15, 235.000 de lei pentru suprafaţa de 709 mp situată pe str. Ecaterina Teodoroiu, nr. 21, 550.000 de lei pentru un teren de 648 mp situat pe strada Râului, respectiv 756.000 de lei pentru suprafaţa de 2.091 mp situată în Craiova, tarlaua 27, parcela 1.

Despăgubiri parţiale pentru Badea

Beneficiarul celei mai mari sume, cea de 756.000 de lei, este consilierul local PNL Pavel Badea. Acesta e în conflict de mulţi ani cu Primăria Craiova, pentru că municipalitatea a construit pe terenul său… strada Potelu! Badea a încercat să obţină despăgubiri pe cale amiabilă de la primărie, dar primarul Solomon l-a dus cu vorba, aşa că, prin anul 2006, fostul fotbalist s-a adresat justiţiei. Procesul s-a încheiat abia anul trecut, când Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie i-a dat câştig de cauză, definitiv şi irevocabil, obligând Primăria Craiova să-l despăgubească cu aproape 1.000.000 de lei pentru terenul ocupat de strada Potelu. Municipalitatea alocă pentru despăgubirea lui doar o parte din banii câştigaţi în instanţă.
„Fiind consilier local, am înţeles că Primăria Craiova are resurse financiare limitate şi am acceptat să mi se plătească acum doar o parte din bani, iar restul, atunci când situaţia financiară a municipalităţii o va permite“, a explicat Pavel Badea.

Fonduri pentru toaleta Grădiniţei nr. 17

Circa 2,7 milioane de lei vor fi alocate investiţiilor destinate unităţilor de învăţământ din municipiu. Cea mai mare sumă la acest capitol bugetar – 1.076.000 de lei – va fi destinată construirii grupurilor sanitare pentru copiii Grădiniţei cu program prelungit nr. 17, din cadrul Şcolii Gimnaziale nr. 19 „Lascăr Catargiu“. Respectiva grădiniţă a primit şi anul trecut o sumă considerabilă – 500.000 de lei – pentru amenajarea unor toalete noi, în interior, în locul celor din curţe, dar conducerea unităţii de învăţământ nu a reuşit să finalizeze anul trecut nici măcar licitaţia pentru desemnarea constructorului.
Tot la capitolul „Învăţământ“, Primăria Craiova va aloca 535.000 de lei pentru modernizarea punctului termic de la Colegiul „Ştefan Odobleja“, 485.000 de lei pentru extinderea Şcolii nr. 18, 200.000 de lei pentru consolidarea zidului de sprijin şi refacerea împrejmuirii de pe latura de est a Colegiului Naţional „Fraţii Buzeşti“. N-a fost uitat nici zidul împrejmuitor al Colegiului Naţional „Carol I“, pentru consolidarea căruia se vor aloca 106.000 lei (expertiză tehnică, proiectare şi parţial pentru execuţia lucrării). O sumă asemănătoare – 100.000 de lei – va fi alocată pentru proiectul tehnic de reabilitare şi consolidare a clădirii care adăposteşte atât Colegiul „Carol I“, cât şi Teatrul Liric din localitate.

Doar studii de fezabilitate pentru spital şi locuri de joacă

La capitolul „Sănătate“, bugetul Craiovei pe anul 2013 prevede o singură investiţie: realizarea unui studiu de fezabilitate pentru viitoarea clădire a Spitalului Municipal „Filantropia“, pentru care s-au alocat doar 70.000 de lei. Sume mult mai consistente au fost prinse la capitolul „Cultură, recreere şi religie“, unde s-au prevăzut 795.000 de lei pentru cofinanţarea lucrărilor de reamenajare cu fonduri europene a Grădinii Zoologice şi 801.000 lei pentru consolidarea zidului de sprijin al cimitirului Sineasca. Municipalitatea va mai acorda 354.000 de lei pentru amenajarea unor locuri de joacă în Craiova, bani alocaţi însă doar pentru expertiza tehnică şi proiectarea locurilor de joacă, nu şi pentru construirea efectivă a acestora.

Plan Urbanistic Zonal pentru Balta Craioviţei

Capitolul „Locuinţe, servicii şi dezvoltare publică“ include o sumă considerabilă, de 3,25 milioane de lei, pentru reabilitarea şi extinderea iluminatului public în municipiu. Deloc de neglijat este şi suma de 1,26 milioane de lei, destinată cadastrului imobiliar şi realizării sistemului informatic pentru constituirea unei bănci de date urbane. 300.000 de lei sunt alocate realizării Planului Urbanistic General al oraşului, alte sume fiind dedicate mai multor Planuri Urbanistice Zonale, care vizează, printre altele: zona Bariera Vâlcii – Gârleşti – Aeroport, zona cuprinsă între străzile Râului, Dimitrie Gerota şi Constantin Severneanu (unde se doreşte construirea unui cartier de locuinţe), zonele Cernele, Hanu Roşu, Craiova Nord-Lacul Tanchiştilor, Balta Craioviţei, Parcul „Nicolae Romanescu“.
Pe de altă parte, municipalitatea vrea să facă şi câteva studii de fezabilitate importante, pentru care a alocat banii necesari. Aceste studii de fezabilitate vor viza inelul rutier interior al Craiovei (care include şi prelungirea străzii Râului peste Balta Craioviţei, idee preluată de la administraţia Solomon), concesionarea serviciului de iluminat public, introducerea în subteran a reţelelor de cabluri aeriene.

Bani pentru autobuze noi

Capitolul „Protecţia mediului“ cuprinde sume alocate unor investiţii aşteptate de multă vreme de populaţia Craiovei. Spre exemplu, 572.000 de lei vor fi destinate amenajării canalului Corniţoiu, investiţie în urma căreia locuitorii din Craioviţa Nouă şi George Enescu vor scăpa de mirosurile pestilenţiale pe care le simt mai ales în vecinătatea supermarketului Lidl. Adăpostul de câini va primi şi el 2,37 milioane de lei. Totodată, vor fi asigurate fonduri pentru achiziţionarea unui Unimog şi a două maşini de gunoi pentru Salubritate.
Cele mai importante sume pentru investiţii apar, însă, la capitolul bugetar „Transporturi“. E vorba aici de o prevedere bugetară de şase milioane de lei pentru achiziţionarea de autobuze noi, dar şi de aproape 3,5 milioane de lei pentru plata unui credit bancar luat de fosta administraţie pentru cumpărarea a 17 autobuze noi, 21 second-hand şi a 12 tramvaie second-hand. La acest capitol bugetar a mai fost prevăzută suma de 1,75 milioane de lei pentru reabilitarea pasajului rutier Electroputere, municipalitatea dorind să execute această lucrare odată cu reabilitarea liniei de tramvai pe acest sector.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS