26.7 C
Craiova
marți, 7 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljMinistrul sănătăţii: Cei de la Casă au hingherit pacientul, omul! Acasă cu ei!

Ministrul sănătăţii: Cei de la Casă au hingherit pacientul, omul! Acasă cu ei!

Ministrul sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a anunţat ieri că direcţiile de sănătate publică judeţene şi casele de asigurări de sănătate publică judeţene vor fi desfiinţate în următoarele zile

Ministrul sănătăţii a declarat că nu vrea să mai finanţeze funcţionarii publici „ca să-i omoare pe pacienţi cu birocraţia“, ci vrea să finanţeze programe de sănătate, susţinând că cei de la Casa de Asigurări de Sănătate, au făcut o nenorocire, au „hingherit“ pacientul, de aceea îi trimite acasă.
„Am făcut un anunţ pentru pacienţi. Tot ce se va face se va face numai pentru ei, nu pentru sistemul birocratic. Se schimbă filosofia. Nu vreau să mai finanţez funcţionari publici care să-i omoare pe pacienţi cu birocraţia. Vreau să finanţez programele de sănătate“, a declarat ministrul sănătăţii, Eugen Nicolăescu, la Forumul Naţional al Asociaţiilor de Pacienţi.
Ministrul a spus că pacienţii se duc la medici, nu la Direcţia de Sănătate Publică sau la Casa de Asigurări de Sănătate, şi vrea ca aceştia să nu se lovească de birocraţia sistemului.
Nicolăescu i-a acuzat pe „cei de la Casă“ că în ultimii ani şi-au bătut joc de oameni, şi-au perpetuat locul lor de muncă, au „hingherit“ pacientului, de aceea îi trimite acasă.
„Ce au făcut cei de la Casă în ultimii ani? Au făcut o nenorocire, şi-au bătut joc de oameni, sunt nişte birocraţi care trebuie să plece acasă. De-aia îi trimit acasă. Ei nu au făcut altceva decât să-şi perpetueze locul lor de muncă, să ia bani pe ce? Hingherind pacientul, omul! Acasă cu ei !“, a spus Nicolăescu.

Economii la buget

Nicolăescu a explicat că direcţiile de sănătate publică judeţene consumă 10% din fondurile de administrare ale Ministerului Sănătăţii, iar casele de asigurări de sănătate judeţene „mănâncă“, potrivit Legii bugetului, 3% din Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate.
„Vom încerca să găsim resurse în interiorul sistemului reducând birocraţia, eliminând verigile birocratice, care, din punctul meu de vedere, nu-şi mai găsesc locul, care sunt verigi birocratice făcând parte din sistemul comunist. Noi funcţionăm cu aceleaşi structuri deconcentrate din 1950. Totuşi, au trecut mulţi ani de atunci. Ca atare, în câteva zile, veţi vedea o măsură radicală, desfiinţarea direcţiilor de sănătate publică judeţene, care consumă circa zece la sută din fondurile de administrare ale Ministerului Sănătăţii. Banii îi vom duce către programele naţionale în special, acolo unde avem deficit de finanţare. Vom desfiinţa casele judeţene de asigurări de sănătate. Ele mănâncă pe Legea bugetului trei la sută din Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate“, a adăugat Eugen Nicolăescu.
Ministrul sănătăţii a precizat că desfiinţarea caselor judeţene de asigurări de sănătate va permite economisirea a aproximativ unu la sută din cei peste 19 miliarde de lei, bani care vor fi folosiţi pentru îmbunătăţirea programelor naţionale de sănătate.
„Cu alte cuvinte, încercăm din banul pe care îl avem, gospodărit mai bine, mai eficient, cu mai multă chibzuinţă, să creştem finanţarea, chiar dacă statul nu poate în acest an să facă mai mult“, a mai spus Nicolăescu.
În casele de asigurări de sănătate şi în direcţiile de sănătate publică judeţene lucrează aproximativ 8.000 de persoane.

Pachet social de servicii medicale de bază

Pachetul de servicii medicale de bază, care se va numi, probabil, pachet social, va intra în dezbatere în curând, la el urmând să aibă acces toată lumea, dar numai atunci când are nevoie, a declarat ieri ministrul sănătăţii, Eugen Nicolăescu.
„Anul 2013 va fi anul şi al altor mari schimbări. Este anul în care vom introduce ceea ce nu s-a făcut de 65 de ani în România, aşa, sincer, pe faţă, cum se spune. Vom introduce pachetul de servicii medicale de bază. Acel pachet pe care îl vom numi, probabil, simplu, social, la care toată lumea să aibă acces, dar să aibă acces atunci când are nevoie. Chiar dacă va fi mai mic decât ne aşteptăm, vom şti că pe acela îl avem şi că avem acces la el fără şpagă, fără programare, fără a face nu ştiu câte artificii ca să obţinem acel serviciu medical“, a spus ministrul sănătăţii, Eugen Nicolăescu.

Pachet de servicii medicale private

Nicolăescu a precizat că, pe lângă pachetul social de servicii medicale, va mai fi un pachet de servicii medicale private.
„Vrem, concomitent cu acel pachet, să introducem pachetul de servicii medicale din asigurări private, un pachet care să fie suplimentar şi pentru care suntem în discuţii cu Ministerul Finanţelor, astfel ca o parte din poliţele de asigurare să devină deductibile. Adică, dacă avem de plătit într-un an 1.000 de euro impozit pe venit, 500 de euro se deduc şi vi se repartizează dumneavoastră pentru poliţa de asigurare pentru asigurări private. Cu alte cuvinte, o să vă coste foarte puţin asigurarea privată“,a explicat ministrul sănătăţii.
Nicolăescu a subliniat însă că aceste măsuri trebuie corelate şi cu alte măsuri economice.
„Sigur că aceste măsuri sunt corelate şi cu alte măsuri economice, cu reducerea contribuţiei de asigurări sociale care să mişte economia, să facem locuri de muncă, să facem mediul de afaceri românesc mai atractiv, să creştem impozitele şi taxele care vin la buget. Este un mecanism complex care nu se referă numai la sănătate, ci la întreaga societate românească. Dar o societate, dacă nu are bani, nu poate face politici publice normale, ca să nu spun mai mult, pentru cetăţeni. Toate aceste măsuri trebuie făcute corelat. Va fi un an al marilor modificări şi al marilor schimbări în sănătate. Eu mi le-am asumat politic, guvernul şi le-a asumat politic. Vom asigura măsuri dure, prin care cei care încalcă legea să răspundă mai mult decât răspund astăzi“, a mai spus ministrul Eugen Nicolăescu.
El a vorbit şi despre măsurile de descentralizare şi de reducere a numărului de paturi, arătând că acestea au fost luate politic, nu medical şi „nu au ţinut cont de nici o strategie, doar pentru a bifa cu cineva“.
„Prin descentralizarea făcută prost, Ministerul Sănătăţii nu are nici o responsabilitate şi nici o putere asupra spitalelor din reţeaua consiliilor locale. Ministerul Sănătăţii este în continuare acuzat de media dacă se întâmplă ceva în respectivele spitale. Dacă vrem să schimbăm tot, atunci să ne dăm şi pârghii. Avem încredere în autonomia locală şi în cei care respectă legea. Primesc sute de e-mail-uri, dar sunt legat de mâini şi de picioare. Trebuie să vă spun ce limite am, ce competenţe am. Trebuie să modificăm legea acolo unde este proastă şi unde nu ne permite să facem ceea ce trebuie“, a mai spus ministrul sănătăţii, cerându-le pacienţilor să aibă încredere în măsurile pe care le va lua, pentru că au ca principal scop grija pentru pacient.
Reprezentanţii Casei de Asigurări de Sănătate şi cei ai Direcţiei de Sănătate Publică Dolj nu au dorit să comenteze declaraţiile ministrului sănătăţii, Eugen Nicolăescu, privind intenţia acestuia de desfiinţare a celor două structuri.
Elvira Gheorghiţă – Mediafax

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS