18.1 C
Craiova
miercuri, 8 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalOlguţa vrea să-l dezgroape pe Mihai Viteazul

Olguţa vrea să-l dezgroape pe Mihai Viteazul

Primarul municipiului, Lia Olguţa Vasilescu, a anunţat ieri, în cadrul festivităţilor dedicate zilei de 24 ianuarie, că vrea să organizeze în Craiova, începând din acest an, Zilele „Mihai Viteazul“. Primăriţa a spus că vrea să dezgroape rămăşiţele pământeşti ale domnitorului din locul în care se află în prezent, pentru a le aduce la Craiova.
„Nu trebuie să uităm niciodată că ideea unirii a plecat de aici, din oraşul nostru, că asta «a fost pohta ce-a pohtit» Banul Craiovei, Mihai Viteazul, pe care anul acesta îl vom sărbători într-un mod special, în cadrul Zilelor „Mihai Viteazul“. Îmi doresc foarte mult să-l aducem încă o dată acasă, motiv pentru care am făcut demersuri privind aducerea rămăşiţelor lui pământeşti şi solicit sprijinul autorităţilor în acest sens“, a declarat Olguţa Vasilescu în faţa sutelor de craioveni veniţi în centrul oraşului pentru a se prinde în Hora Unirii.

Rămăşiţele domnitorului, îngropate separat

Deşi primăriţa n-a precizat, surse din primărie susţin că Olguţa Vasilescu n-ar dori să aducă în Craiova doar trupul lui Mihai Viteazul, ci să obţină şi capul domnitorului, înmormântat separat.
Fostul Ban al Craiovei, care a realizat la 1600 prima Unire a Ţărilor Române, a fost ucis lângă Turda de generalul Gheorghe Basta în noaptea de 9 spre 10 august 1601. Capul său a fost luat de unul dintre căpitanii domnitorului și înmormântat de Radu Buzescu la Mănăstirea Dealu, lângă Târgoviște. Pe lespedea sa de piatră de la Mănăstirea Dealu stă scris: „Aici zace cinstitul și răposatul capul creștinului Mihail, Marele Voievod, ce au fost domn al Țării Românești și Ardealului și Moldovei“.
Trupul, însă, i-a fost îngropat la Turda. Pe acel loc a fost ridicat un obelisc din beton placat cu travertin, de 1601 cm înălţime (cifra evocând anul morţii). În vecinătatea monumentului a fost construită, în anul 2005, Biserica „Mihai Vodă“, copie a bisericii cu acelaşi nume ridicate la București chiar de Mihai Viteazul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS