7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDecât asistent maternal, mai bine şomer

Decât asistent maternal, mai bine şomer

Zeci de asistenţi maternali care aveau copii în plasament au renunţat în ultimele luni la această meserie. Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Dolj se confruntă cu un deficit îngrijorător de personal.

În județul Dolj, 1.074 de copii se află în măsură de protecţie specială. Începutul acestui an clasează Doljul în topul orașelor cu cei mai mulţi copii aflaţi la asistenţi maternali, în centre de plasament sau în centre de tip familial. Dintre aceştia, doar 317 sunt în îngrijire la asistenţi maternali. „Din nefericire, odată cu scăderea veniturilor din sistemul bugetar, foarte mulţi asistenţi maternali au renunţat la această meserie. Ne confruntăm cu o situaţie îngrijorătoare, avem un deficit mare de personal. În prezent, avem doar 160 de asistenţi maternali. Am înregistrat un număr mare de cereri de pensionare, alţii au renunţat să practice această meserie, fiind nemulţumiţi de veniturile primite, iar pentru alţii responsabilitatea de a supraveghea un copil 24 de ore a fost mult prea mare. În plus, şi introducerea condiţiei ca asistentul maternal să fie absolvent de liceu a dus la o triere a celor care deja se aflau în sistem“, a precizat Cristina Tănăsescu, purtător de cuvânt al DGASPC Dolj. La începutul acestui an, în centrele de plasament din Dolj sunt înregistraţi 444 de copii, iar 313 sunt în centrele pentru copii cu handicap.
Dacă, în urmă cu câţiva ani, existau asistenţi maternali care aveau în îngrijire cinci sau chiar şase copii, astăzi astfel de situaţii sunt rar întâlnite. Pe lângă salariul minim pe economie, un asistent maternal primeşte alocaţia zilnică pentru hrană, în funcţie de vârsta copilului aflat în îngrijire (7,5 lei pentru un copil mai mic de şase ani şi 10,5 lei pentru un copil mai mare), alocaţia de plasament în valoare de 97 de lei pe lună, bani pentru rechizite, în funcţie de vârsta copilului, cât şi alocaţia de stat. Există însă şi cazuri în care asistenţii maternali au renunţat la acest statut, solicitând adopţia copiilor aflaţi în îngrijire.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS