23.3 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalOul de şapte milioane de euro

Oul de şapte milioane de euro

Colinde, Centrul Cultural „Brâncuşi“, salarii mărite şi glume şugubeţe. Sunt ingredientele ultimei şedinţe de consiliu judeţean în Dolj, unde s-a votat unul dintre principalele proiecte care va absorbi bani din bugetul judeţului.

Foşti candidaţi la alegerile parlamentare, unii membri ai Consiliului Judeţean Dolj s-au aşezat cuminţi în scaunele de consilieri şi au votat pe bandă rulantă proiectele supuse aprobării. Singurul care a reuşit să dea scaunul de consilier judeţean pe cel de parlamentar, Ştefan Stoica de la PDL, a fost aplaudat şi felicitat în lipsă pentru performanţa reuşită. „Marcele, te-aş fi vrut în parlament, să ştii!“, a glumit preşedintele CJ, Ion Prioteasa, cu Marcel Marcea, candidat la deputăţie şi cunoscut pentru intervenţiile sale savuroare din şedinţele de consiliu.  După ce au trecut de „politeţuri“ şi după ce s-au lăsat colindaţi de elevi timp de jumătate de oră, consilierii au trecut şi la lucruri mai serioase. Au votat rectificări de bugete, măriri de salarii sau proiecte de milioane de euro. Proiectul care va consuma cei mai mulţi bani din bugetul judeţului va fi centrul Cultural Constantin „Brâncuşi“, în valoare de aproape 30 de milioane de lei (circa şapte milioane de euro) din care jumătate este contribuţia consiliului, iar cealaltă va fi asigurată din fonduri europene. Concret, consilierii au aprobat studiul de fezabilitate şi indicatorii tehnici ai proiectului care prevăd o durată a investiţiei de 12 luni. Construcţia în sine este din sticlă, sub formă de prismă, are o înălţime de peste 11 metri şi va fi amplasată în curtea Muzeului de Artă. Aprobat a fost şi proiectul prin care se alocă Centrului 13,5 milioane de lei din fonduri proprii ale consiliului. La această sumă se adaugă circa 1,8 milioane de lei, cheltuieli neelegibile pentru elaborarea studiului de fezabilitate şi a proiectului tehnic, consultanţa, avizele şi alte taxe şi comisioane. Alte 392.000 de lei reprezintă cheltuieli neeligibile, după cum reiese din proiectul aprobat. În total, consiliul judeţean va plăti pentru Centrul Cultural „Constantin Brâncuşi“ din fonduri proprii circa 16 milioane de lei, aproximativ patru milioane de euro, dacă nu apar cheltuieli neprevăzute. Datorită timpului scurt şi a concurenţei între administraţiile din ţară pentru fondurile UE, proiectul a fost primul supus votului. După nici două minute, hotărârea, cu avize de legalitate cu tot, a plecat spre Bucureşti, acolo unde va fi depus proiectul. Oficialii CJ au explicat că graba se datorează faptului că, recent, a fost suplimentată axa pe turism şi agrement din cadrul Programului Operaţional Regional, iar proiectele depuse la Bucureşti vor fi aprobate după principiul primul venit, primul servit. Aceştia iau în calcul să renunţe la gardul din faţa Muzeului de Artă, chiar dacă acesta este monument istoric, aşa cum fostul primar a renunţat la gardul din faţa Bisericii „Sfânta Treime“, şi el monument istoric.

Salarii şi indemnizaţii mărite

Pentru că tot este luna cadourilor, directorii instituţiilor din subordinea CJ Dolj au primit ieri măriri de salarii de 7,4%, aşa cum prevede OUG nr.19/2012. În urma majorărilor, diferenţele salariale dintre aceştia au crescut. Managerul Spitalului din Dăbuleni, Maria Maricuţoiu, va avea un salariu brut de 3.383 de lei plus un spor pentru condiţii vătămătoare de 337 de lei, managerul Spitalului din Leamna va avea un salariu brut de 6.507 lei, iar directorii Unităţilor Medico-Sociale (UMS) Melineşti, Pleniţa, Bechet, Sadova, Cetate, Amărăştii de Jos şi Brabova vor avea un salariu brut de 3.472 de lei. Dacă tot suntem la capitolul bani în plus în buzunare, trebuie menţionată şi intenţia conducerii Companiei de Apă Oltenia de a majora indemnizaţiile lunare ale membrilor Consiliului de Administraţie al Companiei, o decizie în acest sens se va lua în AGA din 21 decembrie. Indemnizaţia va creşte astfel de la 1% la 20% din indemnizaţia directorului general, suma brută ajungând la 1.152 de lei. „Pentru perioada 1.1. 2009 – 31.12.2011, prin diverse acte normative, indemnizaţia membrilor consiliilor de administraţie la societăţile la care capitalul social este deţinut integral de de unităţi administrativ-teritoriale a fost plafonat la 1% din remuneraţia directorului general, rezultând, în cazul SC Compania de Apă Oltenia SA, un venit brut mai mic decât asigurarea pentru răspundere profesională“, se arată în raportul reprezentantului CJ în CA-ul companiei. Pe de altă parte, Compania de Apă va primi o infuzie de capital de un milion de euro prin mărirea capitalului social, bani pe care îi vor vărsa membrii care formează Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Oltenia. „Aceşti bani vor fi folosiţi pentru demararea lucrărilor în cadrul Masterplanului de Apă. Este o chestiune de solidaritate, deoarece beneficiare sunt tot consiliile locale. Oricum, prin contractul de delegare de servicii, ADI este obligată să capitalizeze compania“, a declarat preşedintele CA al companiei, Alin Mitrică, totodată administrator public al judeţului.

Transportul, în suferinţă

Singurul punct pe ordinea de zi care a suscitat discuţii a fost cel referitor la aprobarea programului de transport rutier public de persoane în judeţ pe perioada 2013-2019. „Vreau şi eu lămuriri. Există reduceri de trasee faţă de perioada 2008-2012? Cât de real este studiul de trafic efectuat în 2009 faţă de situaţia actuală?“, a întrebat Marcel Marcea. „Ce dor îmi era de dumneavoastră!“, i-a zâmbit Ion Prioteasa. Întrebările au avut însă şi un răspuns din partea coordonatorului Autorităţii Judeţene de Transport, Nicolae Ciucu. El a precizat că va fi o reducere de 25%. Cât despre programul de transport, el a fost elaborat pe baza studiului de trafic întocmit în 2009 de Facultatea de Mecanică Craiova, a programelor de transport public judeţean din perioadele 2005-2008 şi 2008-2013 şi pe baza situaţiei traseelor la care au renunţat operatorii din domeniu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS