21.2 C
Craiova
miercuri, 1 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalInspectorul Voinescu şi fazanii: „Păi şi io ce să zic? Nu?“

Inspectorul Voinescu şi fazanii: „Păi şi io ce să zic? Nu?“

Procurorii anticorupţie l-au trimis în judecată pe inspectorul DSP Dolj, dr. Marian Voinescu, prins în flagrant pe 24 noiembrie, după ce a primit mită 500 de lei de la patronul unei societăţi comerciale pentru a nu-l amenda.

Dr. Marian Voinescu, inspector în cadrul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Dolj – Serviciul Control în Sănătate Publică, a fost denunţat pe 23 noiembrie de administratoarea unei societăţi comerciale din comuna doljeană Drănic, la care Voinescu făcuse un control cu o zi înainte. Femeia s-a plâns ofiţerilor Serviciului Judeţean Anticorupţie Dolj că Voinescu i-a cerut şpagă ca să nu o amendeze pentru neregulile descoperite în urma controlului. Cazul a fost preluat de procurorii DNA, care au stabilit că, în urma controlului, inspectorul Voinescu a descoperit mai multe deficienţe în magazinul din Drănic, care era neigienizat, avea tencuiala degradată, pâinea era vândută din sala de desfacere, iar vânzătoarea nu purta echipament adecvat. Voinescu i-a spus patroanei că pentru deficienţele constatate amenda este între 5.000 şi 10.000 de lei, însă poate „scăpa“ cu numai 3.000 de lei. „Când aceasta (administratoarea – n.r.) a precizat că se află în imposibilitatea de a face rost de o sumă atât de mare, inculpatul a pretins 1.000 de lei, cu precizarea că, dacă nu-i are nici pe aceştia, acceptă şi 500 de lei“, au menţionat procurorii DNA în rechizitoriul prin care au dispus trimiterea în judecată a inspectorului DSP Marian Voinescu. Inspectorul s-a înţeles cu femeia să vină a doua zi la Craiova, ca să-i dea banii.

„Şi altceva de la ţară ce mai vreţi?“

Potrivit discuţiei dintre denunţătoare şi inspector, care a fost înregistrată şi transcrisă de anchetatori, Voinescu a luat mita abia după ce a speriat-o din nou cu amenda:
Denunţătoare (D.): Ce faceţi?
Voinescu (V.): Ai strâns banii de amendă?
D: Ei, n-om ajunge noi chiar la amendă! Ne înţelegem şi noi omeneşte?
V: Pai dacă ăştia ziseră să-ţi dau amendă?
D: Cine?
V: Directorii mei. Cea mai mică amendă e 30 de milioane.
D: Lasă, domne, dracului de amendă! Ia uite! Noi nu trăim şi noi bine de Sărbători, acum? De ce să-i dăm la stat degeaba?
V: Aveţi dreptate.
D: Ziceţi-mi dreptul şi....
V: Dumneavoastră decideţi, că vă spun eu dacă e bine.
D: Ia să văd! Ia să… Aşa cum era de obicei? Mai pun?
V: Nu, este foarte bine.
D: E bine, nu?
V: E foarte bine! Atenţie!

Puneţi-vă unitatea la punct, că…

După ce a băgat banii în buzunar, inspectorul Voinescu a „poftit“ şi la câţiva fazani, promişi de denunţătoare:
D: Şi ce să vă zic? De Sărbători, până-n Crăciun, acum, v-aduc nişte fazani?
V: Şi eu ce să…? Păi şi io ce să zic? Nu?
D: Şi altceva de la ţară ce mai vreţi?
V: Ce vrei. Vezi că eu nu te condiţionez. Ce vrei.
În final, cei doi au stabilit că se vor auzi la telefon, după care denunţătoarea a plecat şi au intervenit anchetatorii, care au găsit la Voinescu banii marcaţi.

Arestat şi trimis în judecată

După ce a fost prins în flagrant, Voinescu a fost audiat de procurori, după care a fost dus la Tribunalul Dolj cu propunere de arestare preventivă pentru comiterea infracţiunii de luare de mită. Instanţa a emis pe numele inculpatului un mandat valabil o perioadă de 20 de zile. Procurorii DNA au reţinut că, la controlul efectuat la magazinul din Drănic, inspectorul Voinescu a întocmit un proces-verbal de constatare a condiţiilor igienico-sanitare într-o formă atipică, care îi dădea posibilitatea să aplice, ulterior, în situaţia în care patroana îi dădea şpaga cerută, doar un avertisment. Şi asta în condiţiile în care, în celelalte procese-verbale, întocmite în aceeaşi zi de acelaşi inspector, se regăseau toate recomandările, termenele de remediere şi data la care patronii urma să se prezinte la sediul DSP Dolj cu documentele cerute. „De altfel, cu ocazia audierii sale la sediul DNA, inculpatul a recunoscut că a pretins şi primit suma de 500 de lei de la denunţătoare, tocmai pentru a nu aplica o sancţiune contravenţională, urmând ca în schimbul sumei primite să aplice doar un avertisment“, au mai precizat procurorii DNA.
Dosarul întocmit de procurori pe numele inspectorului Marian Voinescu a fost înregistrat marţi pe rolul Tribunalului Dolj, iar primul termen a fost fixat pentru astăzi, când judecătorii vor hotărî dacă prelungesc sau nu mandatul de arestare emis pe numele inculpatului.

Luarea de mită

Potrivit Codului Penal, fapta funcţionarului care pretinde ori primeşte bani sau alte foloase care nu i se cuvin sau acceptă promisiunea unor astfel de foloase, în scopul de a îndeplini, a nu îndeplini ori a întârzia îndeplinirea îndatoririlor de serviciu se pedepseşte cu închisoarea de la trei la 12 ani. Dacă fapta a fost săvârşită de un funcţionar cu atribuţii de control, cum este cazul lui Voinescu, pedeapsa este închisoarea de la trei la 15 ani.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS