5.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalBăsescu se întoarce preşedinte la Cotroceni

Băsescu se întoarce preşedinte la Cotroceni

Curtea Constituţională a constatat, în hotărârea adoptată ieri, că procedura de organizare a referendumului a fost respectată, că nu s-a întrunit condiţia de cvorum pentru ca scrutinul să fie valabil şi menţionează că la data publicării deciziei în MO Traian Băsescu îşi reia atribuţiile. Decizia a fost luată de șase dintre cei nouă judecători ai CC.

Curtea Constituţională a constatat, în hotărârea adoptată ieri, că procedura de organizare a referendumului a fost respectată, că nu s-a întrunit condiţia de cvorum pentru ca scrutinul să fie valabil şi menţionează că la data publicării deciziei în Monitorul Oficial Traian Băsescu îşi reia atribuţiile.
De asemenea, CC confirmă rezultatele referendumului comunicate de Biroul Electoral Central şi constată că din totalul de 18.292.464 de persoane înscrise în listele electorale permanente au participat la vot 8.459.053 de persoane (46,24 %), din care 7.403.836 (87,52 %) au răspuns „DA“ la întrebarea „Sunteţi de acord cu demiterea preşedintelui României?“, iar 943.375 (11,15 %) au răspuns „NU“.
Totodată, CC constată că la referendum nu au participat cel puţin jumătate plus unul din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente, pentru ca referendumul să fie valabil.
În comunicatul dat publicităţii de Curtea Constituţională se precizeză că la data publicării acestei hotărâri în Monitorul Oficial încetează interimatul lui Crin Antonescu în exercitarea funcţiei de preşedinte, iar Traian Băsescu îşi reia atribuţiile de şef al statului. Curtea Constituţională se va întruni, azi, la ora 10.00, pentru citirea hotărârii privind referendumul din 29 iulie.
Potrivit articolului 45 din Legea nr. 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului, cu modificările şi completările ulterioare, Curtea Constituţională prezintă parlamentului un raport cu privire la respectarea procedurii pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului naţional şi confirmă rezultatele acestuia.
Conform articolului 47 din Legea nr. 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, înaintea publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I, hotărârea Curţii Constituţionale se prezintă Camerei Deputaţilor şi Senatului, întrunite în şedinţă comună.
Potrivit articolului 3 din hotărârea parlamentului privind stabilirea obiectului şi a datei referendumului din 29 iulie, „în situaţia în care Curtea Constituţională va stabili că nu au fost îndeplinite condiţiile de valabilitate stabilite de lege, Parlamentul României va lua act de hotărârea acesteia şi va decide asupra procedurii de urmat“.
Curtea Constituţională a decis, în 10 iulie, că legea prin care se modifică Legea referendumului astfel încât preşedintele să fie demis cu majoritatea celor care votează la referendum este constituţională în măsura în care asigură participarea a cel puţin jumătate plus unu din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente.

Antonescu şi Ponta, negri de furie

Crin Antonescu a spus că atât el, cât şi PNL vor respecta decizia CC de invalidare a referendumului, deşi o consideră nedreaptă pentru că ignoră votul a șapte milioane şi jumătate dintre români.
„Am luat act de hotărârea CC şi primul lucru care trebuie spus este că atât eu, cât şi PNL vom respecta decizia Curţii. Socotim această decizie nedreaptă“. Crin Antonescu a declarat că nu se retrage din viaţa politică, pentru că „Traian Băsescu a fost demis pe fond“ şi că acesta ar trebui să demisioneze. „Da, am spus că, dacă Traian Băsescu nu va fi demis, mă joi retrage din politică. Nu mă retrag din politică, pentru că Băsescu a fost demis în realitate pe fond“, a declarat Antonescu, susţinând că acela care trebuie să demisioneze este Băsescu. El a precizat că şi-a luat angajamentul demisiei „doar în faţa dorinţei românilor“. „Eu îmi voi relua activitatea politică în calitate de preşedinte al PNL şi copreşedinte al USL“, a subliniat Antonescu. El a adăugat că nu „înghite“ povestea cu economia afectată de suspendarea lui Traian Băsescu şi că nu îl interesează nici comentariile guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, întrebat fiind despre faptul că deprecierea leului ar fi fost determinată de criza politică.
„Decizia CC va fi respectată şi implementată, însă este nedreaptă, adoptată împotriva regulilor democratice, împotriva majorităţii absolute a cetăţenilor români. Este foarte clar din punctul de vedere al guvernului că referendumul a confirmat voinţa poporului şi a fost un succes pentru cei care cred în democraţie“, a spus şi Victor Ponta.

Decizie firească a CCR

Fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu a apreciat drept „firească“ decizia de ieri a Curţii Constituţionale privind referendumul, care, în opinia sa, ar fi putut fi luată încă din 2 august, „dacă nu ar fi fost vasta operaţiune de intoxicare a Curţii de către instituţiile statului deturnate de USL“.
Președintele PDL Vasile Blaga a declarat că „Decizia CCR pune capăt unei stări de incertitudine care a adus mari deservicii României. Interesul României a fost profund afectat, credibilitatea țării s-a degradat. Economia, moneda națională și viața fiecărui român au fost puternic zdruncinate. PDL își declară disponibilitatea de a colabora cu toate forțele politice fidele interesului național“. Liderul democrat-liberal a adăugat că „supărarea nu îi dă dreptul domnului Crin Antonescu să îi instige pe români să iasă în stradă“ și că nu înțelege „de ce a fost nevoie ca domnul senator Antonescu să sară astăzi și la gâtul guvernatorului (BNR – n.r.). Până acum era de vină Departamentul de Stat“.

Aspazia Cojocaru, judecător CCR: Nu vreau să fac puşcărie! Să încalc legea nu pot!

Scorul de 6 la 3 pentru invalidarea referendumului, realizat ieri în plenul Curţii Constituţionale, nu putea fi atins decât în cazul unei „dezertări“. Judecătoare care a înclinat balanţa a fost Aspazia Cojocaru, fapt confirmat pentru Gândul de judecătorul Ion Predescu. Au votat pentru validarea referendumului: Ion Predescu, Acsinte Gaspar, Tudorel Toader (toţi trei din tabăra USL). Au votat pentru invalidarea referendumului: Augustin Zegrean (preşedinte), Petre Lăzăroiu, Mircea Ştefan Minea, Iulia Antoanella Motoc (din tabăra PDL-Băsescu), Puskás Valentin Zoltán (propus de UDMR) şi Aspazia Cojocaru (propusă de PSD în CCR).
„Aşa a ieşit. Ea, cea de la PSD, a hotărât lucrurile“, a declarat, pentru gândul.info, Ion Predescu. „Am luptat şi noi cât am putut. Aşa a ieşit însă. Luaţi datele de la guvern şi analizaţi-le să vedeţi cât erau de limpezi“, a precizat Ion Predescu.
„Ce înseamnă înclinarea balanţei? E total nejuridic. Dacă s-a stabilit un prag electoral şi acesta nu s-a întrunit, ce să facem acum? Să încălcăm legea? Eu nu pot să fac aşa ceva. Întrebaţi toţi studenţii mei. Unul singur dacă găsiţi să vă spună altceva, vă rog să mi-l arătaţi. Dacă nu s-a atins pragul care-i problema? Eu nu vreau să fac puşcărie, să încalc legea nu pot! Ce înseamnă «Am luptat şi noi cât am putut»?! Transmiteţi-i domnului Predescu să lupte în continuare singur. Eu nu încalc legea!“, a declarat Aspazia Cojocaru, citată de Evenimentul Zilei.

UE, cu ochii pe România

„Aş vrea să vă amintesc ceea ce preşedintele Barroso a spus în ultima scrisoare către premierul Victor Ponta în urmă cu 11 zile, cerând guvernului şi tuturor forţelor politice să respecte deciziile Curţii Constituţionale, indiferent care ar fi acestea, şi că aşteptăm acest lucru, în virtutea respectării statului de drept, în toate ţările UE. Deci, aceasta este linia politică pe care am urmat-o de la începutul acestei situaţii politice din România şi e de aşteptat ca aceasta să fie linia în continuare“, a declarat Olivier Bailly, purtător de cuvânt al Comisiei Europene.
Hannes Swoboda, liderul Grupului Socialiştilor şi Democraţilor (S&D) din Parlamentul European, a scris pe Twitter că decizia CC, de a nu valida referendumul din 29 iulie, trebuie acceptată. „A fost o decizie politică a cetăţenilor din România împotriva lui Băsescu, dar din punct de vedere legal nu a fost validată. Trebuie să acceptăm acest lucru“, a afirmat liderul grupului S&D din PE, într-o postare pe Twitter, la mai puţin de o jumătate de oră de la anunţul oficial al Curţii Constituţionale privind referendumul.

COMUNICATUL CCR

„În ziua de 21 august 2012, Plenul Curţii Constituţionale, învestit în temeiul art. 146 lit.i) din Constituţia României şi al art. 46-47 din Legea nr. 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, cu majoritatea de voturi prevăzută de art. 47 alin.(1) din Legea nr. 47/1992, a hotărât:

„1. Constată că procedura pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului naţional din data de 29 iulie 2012 pentru demiterea preşedintelui României, domnul Traian Băsescu, a fost respectată.
2. Confirmă rezultatele referendumului naţional din data de 29 iulie 2012 comunicate de Biroul Electoral Central şi constată că din totalul de 18.292.464 de persoane înscrise în listele electorale permanente au participat la vot 8.459.053 de persoane (46,24 %), din care 7.403.836 (87,52 %) au răspuns „DA“ la întrebarea „Sunteţi de acord cu demiterea preşedintelui României?“, iar 943.375 (11,15 %) au răspuns „NU“.
3. Constată că la referendum nu au participat cel puţin jumătate plus unul din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente, pentru ca referendumul să fie valabil în conformitate cu prevederile art. 5 alin.(2) din Legea nr. 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului.
4. La data publicării prezentei hotărâri în Monitorul Oficial al României, Partea I, încetează interimatul domnului George – Crin Laurenţiu Antonescu în exercitarea funcţiei de preşedinte al României.
5. De la data publicării prezentei hotărâri în Monitorul Oficial al României, Partea I, domnul Traian Băsescu îşi reia exercitarea atribuţiilor constituţionale şi legale de preşedinte al României.
Prezenta hotărâre se prezintă Camerei Deputaţilor şi Senatului, întrunite în şedinţă comună.
Hotărârea este definitivă şi general obligatorie şi se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi în presă“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS