9.8 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCele 11 porunci ale Comisiei Europene pentru Ponta

Cele 11 porunci ale Comisiei Europene pentru Ponta

Comisia Europeană a dat vineri publicității lista cerințelor Executivului european față de România, anunță RFI. Acestea i-au fost adresate joi prim-ministrului Victor Ponta, astfel încât România să continue a respecta standardele europene. Comisia Europeană adresează României 11 cerințe vizând să restabilească respectarea statului de drept, independența justiției și încrederea europeană.
Lista completă:

I. Respectarea statului de drept și a independenței sistemului judiciar (aflat deasupra intereselor partidelor politice)

1. Reinstaurarea atribuți-ilor Curții Constituționale de a verifica inclusiv constituționalitatea deciziilor adoptate de parlament: abrogarea Ordonanței de Urgență nr. 38.
2. Reinstaurarea regulii majorității necesare pentru validarea rezultatelor referendumului (jumătate plus unu din numărul celor înregistrați pe listele electorale): abrogarea OUG nr. 41.
3. Renunțarea la folosirea de ordonanțe de urgență în cazul unor decizii care afectează statutul instituțiilor fundamentale ale statului ori Constituția și în situații care nu prezintă urgență.
4. Evitarea utilizării publicării selective în Monitorul Oficial pentru a urmări scopuri politice și mai ales pentru a evita decizii judiciare.
5. Conformarea imediata în fața tuturor deciziilor Curții Constituționale.
6. Angajamentul autorită-ților publice de a respecta independența sistemului judiciar și evitarea criticării acestor decizii judiciare.

II. Redarea încrederii

7. Numirea unui Avocat al Poporului care să se bucure de sprijinul majorității partidelor politice, printr-un proces de numire transparent și obiectiv.
8. Nici o numire în posturile de procuror general și procuror-șef al Direcției Naționale Anticorupție sub actuala președinție: proceduri publice și transparente și liste deschise pentru oricine, selecții bazate pe criterii de profesionalism și integritate și de palmares în domeniul luptei anticorupție.
9. Nici o grațiere prezidențială în cursul actualei președinții.
10. Numirea unor miniștri împotriva cărora să nu fi fost formulate decizii care nu respectă criteriile de integritate. Obligația celor care nu respectă aceste criterii să părăsească posturile.
11. Demisia membrilor parlamentului care au primit decizii finale privind incompatibilitatea, conflictul de interese sau corupție la nivel inalt.
HotNews

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS