15.5 C
Craiova
joi, 2 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCAS Dolj, în control la Policlinica Spitalului Judeţean

CAS Dolj, în control la Policlinica Spitalului Judeţean

Pornind de la depistarea mai multor reţete prescrise din ambulatoriul Spitalului Judeţean de Urgenţă Craiova bolnavilor care figurau deja ca internaţi, Casa de Asigurări de Sănătate Dolj a demarat un control în rândul medicilor de specialitate ce au emis reţetele respective

În urma controalelor tematice efectuate lunar, Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Dolj a constatat la verificările din iunie că „în Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova nu se asigură întotdeauna medicamentele necesare tratamentului“. „Spitalul întocmeşte decontul de cheltuieli pentru pacienţii care achiziţionează medicamente şi materiale sanitare din veniturile proprii, dar într-un singur caz unitatea sanitară a rambursat aceste cheltuieli“, se specifică în raportul întocmit de CAS Dolj.
Conform reprezentanţilor Casei Judeţene de Sănătate, decontul de cheltuieli se face pe DRG (schema de clasificare a pacienţilor în funcţie de diagnostic), iar spitalul se încadrează de regulă în costul mediu pe pacient. Or, dacă o parte din cheltuieli o suportă bolnavul, în speţă cea cu unele medicamente şi materiale sanitare, iar acestea apar în costul de spitalizare, banii ar trebui să se întoarcă la pacient.
„În realitate, nu se întâmplă aşa, iar oamenii nu mai primesc aceşti bani cheltuiţi în spital. Unitatea sanitară face deconturile şi ia banii de la noi, dar ar trebui să-i dea înapoi oamenilor. Spitalul nu le întocmeşte însă pacienţilor toate actele, nu le dă vreo hârtie la mână cum că o să le dea banii înapoi, iar unii nici nu ştiu ce să ceară“, au precizat reprezentanţii CAS Dolj.

Se continuă verificările, se aşteaptă sancţiunile

Alt aspect constatat la control a fost acela că „în perioada internării unii pacienţi beneficiază nelegal de medicaţie în baza unor prescripţii medicale emise din ambulatoriu de specialitate al spitalului“. „Cu reţetele date în ambulatoriu este o problemă. Nu ar trebui să existe cât timp pacientul este internat. Sistemul Informatic Unic Integrat, unde se fac raportările, nu acceptă acest procedeu decât dacă reţeta şi internarea sunt făcute în aceeaşi zi. Altfel, nu poţi deconta mai multe servicii şi din ambulatoriu, şi din spital pe acelaşi pacient“, au explicat reprezentanţii CAS, instituţie care a decis să verifice toţi medicii de specialitate care au emis reţetele respective. „Controlul nu e terminat, verificăm cabinetele de specialitate din ambulatoriu, deocamdată nu s-a luat nici o măsură privind imputarea acestor bani“, au mai spus oficialii CAS Dolj.
Pe lângă Spitalul Judeţean de Urgenţă Craiova, CAS a mai verificat, ca furnizor de servicii pe asistenţa medicală spitalicească, şi Spitalul de Psihiatrie Poiana Mare. Aici s-a constatat că „unitatea sanitară înregistrează arierate, din cauza furnizării de servicii medicale peste valoarea contractată cu CAS Dolj“. „Programul anual de achiziţii pe anii 2011 şi 2012 s-a întocmit fără a ţine cont de resursele financiare alocate“, se arată în raportul Casei. Aceasta a impus spitalului să respecte obligaţiile contractuale cu încadrarea în valoarea de contract şi să întocmească programul anual de achiziţii cu încadrarea în creditele bugetare alocate.

Control la medicii de familie, măsuri la pensionari

CAS Dolj a verificat luna trecută şi 15 medici de familie, dar de suferit vor avea unii pacienţi pensionari ai acestora, din cauza nedeclarării şi a altor venituri în afară de pensie, ei beneficiind astfel de o compensare mai mare a medicamentelor faţă de cea legală. „Au fost identificaţi pensionari care au beneficiat nelegal de prescripţii medicale în cadrul Programului pentru compensarea cu 90% a preţului de referinţă al medicamentelor pentru pensionarii cu venituri realizate numai din pensii de până la 700 lei/lună. Aceștia au declarat în scris, pe propria răspundere, că nu au alte venituri impozabile, deşi aveau“, se arată în raportul CAS Dolj. În cazul acestora, Casa Judeţeană va încerca recuperarea sumelor de care au beneficiat în plus la compensare pe cale amiabilă, iar dacă nu se poate „ne vom adresa instanţei, pentru că e vorba de fals în declaraţii“.
Din cei 15 medici de familie verificaţi, unuia i-au fost imputaţi 38 de lei, deoarece a prescris medicamente compensate 90%, în loc de 50% (suma reprezintă contravaloarea compensării procentului de 40%), iar altul a primit avertisment scris „pentru că nu a respectat obligaţia de a informa asiguraţii cu privire la programul de lucru şi la drepturile şi obligaţiile furnizorului şi asiguratului“.
CAS a mai verificat în iunie 11 furnizori de servicii, dar la control s-a constatat că aceştia au respectat clauzele contractuale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS