11.4 C
Craiova
vineri, 1 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalCraiova - groapa de gunoi a Doljului

Craiova – groapa de gunoi a Doljului

Groapa de gunoi a municipiului nu va mai fi mutată de la Mofleni; primarul Olguţa Vasilescu şi-a dat acordul ca toate celelalte 110 localităţi ale judeţului să aducă deşeurile tot la Craiova

Primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, a anunţat ieri că a demarat procedurile pentru deblocarea situaţiei masterplanului de deşeuri, a cărui implementare fusese pusă sub semnul întrebării din cauza unor neînţelegeri între Consiliul Judeţean Dolj şi primarul Solomon. Fostul primar se opusese în mai multe rânduri la aducerea gunoiului din întreg judeţul în groapa de gunoi a municipiului. Atât fostul edil, cât şi viceprimarul Mărinică Dincă, pe perioada cât i-a ţinut locul lui Solomon, au încercat din răsputeri să mute de la Mofleni actuala groapă de gunoi. Se găsiseră chiar două locaţii potrivite – una la Sopot, iar alta la Breasta – însă aceste demersuri încurcau socotelile Consiliului Judeţean Dolj, al cărui masterplan de gunoi se baza pe aducerea întregii cantităţi de deşeuri din toate cele 111 localităţi în groapa ecologică de la Mofleni. Acum, însă, nemaifiind Solomon la cârma Primăriei Craiova, s-a schimbat şi optica autorităţilor locale în această privinţă.

„Avem 50 de milioane de euro pe care putem să-i luăm sau nu“

În prima sa conferinţă de presă în calitate de primar al Craiovei, Olguţa Vasilescu l-a invitat pe preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, să explice necesitatea implementării masterplanului de deşeuri.
„Dintre proiectele majore pe care le-a avut consiliul judeţean, unul a rămas în aer, deşi lucrăm la el de cinci ani şi a fost foarte aproape să fie implementat. Deşi 50 de milioane de euro au stat la uşa noastră, aceşti bani nu au putut să fie luaţi. Dacă nici acum nu luăm aceşti bani de la Uniunea Europeană, craiovenii, de fapt toţi doljenii, va trebui să bage mâna în buzunare pentru a implementa noile reguli impuse de UE, iar banii se întorc la UE. Doamna primar a înţeles acest lucru din prima şi a fost de acord să facem paşii care urmează şi să putem să deblocăm acest proiect“, a spus Prioteasa.
La rândul său, primăriţa a explicat că a decis să fie de acord cu aducerea întregului gunoi din judeţ în groapa din Craiova, pentru că pe această cale banii pentru o serie de investiţii în actuala groapa ecologică de la Mofleni vor fi daţi de UE, nu trebuie puşi din bugetul propriu, iar suma nu e deloc de neglijat.
„Situaţia este foarte simplă: avem 50 de milioane de euro de la Uniunea Europeană, pe care putem să-i luăm sau să nu-i luăm. Dacă alegem să nu îi luăm, atunci Craiova va trebui să prindă în bugetul local minimum 13 milioane de euro pentru a aplica nişte norme ale UE, în sensul existenţei din 2013 încolo a staţiilor de sortare şi de compostare, altfel riscăm tot felul de amenzi. Din acest punct de vedere, eu zic că nu mai avem ce negocia. În trecut a fost o chestiune de patriotism local, în sensul că de ce să vină gunoiul din tot judeţul în groapa de la Mofleni. Aceste staţii de sortare şi compostare au tocmai rostul ca o parte din gunoi să nu ajungă să fie depozitat acolo. Practic, după sortarea şi compostarea gunoiului, în groapa de la Mofleni va ajunge din tot judeţul aceeaşi cantitate de gunoi care vine acum doar din Craiova. Din punctul ăsta de vedere, cred că e clar“, a spus Olguţa Vasilescu.

„Nu văd nici un impediment pentru care ar trebui să dăm cu piciorul acestor bani“

Primarul Craiovei a mai spus: „Pe de altă parte, m-am gândit că va fi foarte bine pentru Craiova să aibă încă 20 de maşini mari de transportare a gunoiului, care vin prin acest proiect, să ne dotăm cu echipamente de sortare, de compostare, cu pubele, pe care oricum va trebui să le avem din 2013 încolo. De aceea, nu văd nici un impediment pentru care ar trebui să dăm cu piciorul acestor bani veniţi de la UE – circa 15 milioane de euro – pe care altfel ar trebui să-i dăm din bugetul primăriei“.
La rândul său, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj a explicat că judeţul a fost împărţit în şase districte, fiecare cu câte un soi de „capitală“, unde se vor colecta temporar gunoaiele din zonele respectivă, de acolo urmând să fie duse apoi la groapa de gunoi de la Mofleni. Toate gospodăriile din mediul rural vor fi dotate cu compostoare individuale, pentru ca resturile vegetale din curţi să nu mai fie arse ori date la gunoi, ci să fie transportate în compost, utilizat ulterior ca şi îngrăşământ natural în gospodărie. Masterplanul de deşeuri mai presupune construirea sau reabilitarea a 1.470 de platforme pentru colectare selectivă a deşeurilor (991 în mediul rural şi 479 în mediul urban, din care 348 în Craiova). Pe aceste platforme vor fi amplasate 7.350 de containere speciale pentru colectarea selectivă a materialelor reciclabile şi a gunoiului menajer.

Water Park de 20 de milioane de euro cu duhoare de canal

Olguţa Vasilescu a recunoscut că rămânerea gropii de gunoi a Craiovei – devenită acum a întregului judeţ – pe actualul amplasament de la Mofleni va avea şi consecinţe neplăcute de ordin… olfactiv.
Întrebată dacă mirosul de gunoi va fi omniprezent pe raza Water Park-ului de 20 de milioane de euro pe care municipalitatea îl construieşte în Lunca Jiului, lângă Parcul Tineretului, primăriţa a recunoscut sincer: „Da, o să miroasă, dar nu eu am decis să fie amplasat acolo acel Water Park“. „Oricum, n-o să miroasă mai rău decât miroase în prezent“, a completat-o Ion Prioteasa.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS