16.8 C
Craiova
luni, 6 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalCum putem renunţa la dependenţa de alcool şi tutun

Cum putem renunţa la dependenţa de alcool şi tutun

Programele derulate în Craiova şi dedicate persoanelor care au probleme cu alcoolul sau celor care vor să renunţe la fumat
îşi aşteaptă beneficiarii

Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Dolj, din cadrul Agenţiei Naţionale Antidrog, a demarat un proiect de informare în rândul medicilor de familie şi al medicilor de specialitate privind programul de renunţare la alcool, care se derulează în Bănie din mai 2010. Scopul este acela ca şi prin intermediul medicilor persoanele care au acest viciu să fie conştientizate de faptul că pot scăpa de el, cu ajutorul unui tratament gratuit, dar şi cu sprijinul familiei, lucru esenţial în reuşita programului. „Familia este cea care solicită intrarea beneficiarului în acest program, pentru că, de obicei, persoanele dependente de alcool nu recunosc că ar avea o astfel de problemă. Noi îi consiliem, dar o perioadă tot familia este cea care preia munca noastră, pentru că noi nu-l avem pe beneficiar tot timpul sub observaţie. Dar după ce trece hopul de zece zile de abstinenţă, lucrurile merg bine în cadrul programului“, susţine dr. Dana Paveliu.
Medicul care derulează acest program a mai precizat că, pe parcursul celor doi ani, „persoanele care au beneficiat de consiliere au fost multe, dar s-au mai pierdut pe drum“. Dr. Dana Paveliu a enumerat şi motivele acestor „pierderi“: analizele de laborator nu au permis admiterea pacientului în program, lipsa susţinerii familiale pentru ca pacientul să rămână abstinent până la începerea programului (pentru a beneficia de tratamentul propriu-zis persoana în cauză trebuind să fie abstinentă cu cel puţin zece zile înainte).

Doar şase persoane în programul antialcool

Conform datelor oferite de dr. Dana Paveliu, până în prezent, în acest program au intrat doar şase persoane, dintre care două l-au finalizat fără să aibă recădere, două au abandonat şi două se află încă sub tratament. Alte trei persoane s-au interesat în aceste zile de intrarea în program. „Tratamentul este gratuit şi se adresează tuturor categoriilor de persoane, indiferent de vârstă. În prealabil, se face însă o evaluare medicală, psihologică şi socială a celui care urmează să intre în program. Tratamentul durează trei, şase sau nouă luni, în funcţie de motivaţia beneficiarului şi de modul în care răspunde la consiliere şi medicamentaţie. În fiecare săptămână, când beneficiarul vine după tratament, intră şi la discuţii cu psihologul, cu asistentul social. Cu regularitate se fac şi analize medicale, pentru a se vedea dacă mai continuă sau nu tratamentul“, a spus şi inspectorul principal de poliţie Florin Nicolăiţă, coordonatorul Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Dolj. Cei care vor să intre în program pot merge la Centrul situat pe strada Amaradia, nr. 93-95 sau pot suna la numărul de telefon 0251.415.460.

Cura care te scapă de tutun – trei luni şi 120 de lei

Pe lângă programul de renunţare la alcool, în Craiova există şi altul de renunţare la tutun. Programul „Stop fumat“, coordonat de Ministerul Sănătăţii, este o componentă a programului naţional de combatere a consumului de tutun şi constă în aplicarea de tratament medicamentos cu scopul abandonării fumatului. O cură completă durează două-trei luni, în funcţie de medicaţia aplicată, pacientul beneficiind pe această perioadă de asistenţă medicală specializată. „La finalul unui tratament corect şi complet aplicat şi administrat, 99,5% din fumători devin abstinenţi, iar circa 40% rămân abstinenţi pe viaţă, comparativ cu doar unu la sută abstinenţi fără ajutor medicamentos“, susţine Gabriela Mărăşescu, medic primar pneumologie, unul dintre doctorii care derulează acest program.
În program se poate înscrie orice fumător cu vârsta peste 19 ani, care este decis să renunţe la acest obicei nociv, înscrierea nefiind condiţionată de calitatea de asigurat sau de vreo trimitere de la medicul de familie. Pentru programare, pacientul poate suna la telefoanele 0766.677.604 sau 0251.415.604, urmând să se prezinte la cabinet la ora şi data programării cu actul de identitate şi cu suma de 120 lei (coplată unică/cură), care se achită la casieria unităţii medicale.

Se face doar o cură pe an

Tot atunci are loc şi prima consultaţie de specialitate, în care medicul analizează în detaliu istoricul tabagismului la pacientul respectiv, dar şi prezenţa altor boli asociate şi a altor tratamente. Tot la prima consultaţie pacientul completează un test simplu, care constă în întrebări şi răspunsuri legate de comportamentul fumătorului, test care orientează medicul asupra gradului de dependenţă nicotinică. La final, medicul întocmeşte schema terapeutică adecvată, iar pacientul primeşte medicaţia.
„Sunt şi unii care vin, iau una-două cutii de medicamente şi nu mai dau de ei. Programul merge însă bine, iar unii oameni, care s-au reapucat de fumat după o anumită perioadă, vin din nou la cură“, a spus dr. Gabriela Mărăşescu. Fiecare pacient are dreptul la o singură cură pe an calendaristic.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS