23.1 C
Craiova
miercuri, 1 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDeficit de medici la cabinetele şcolare

Deficit de medici la cabinetele şcolare

Primăria Târgu Jiu speră ca deblocarea posturilor să aducă o completare a personalului necesar în cabinetele şcolare care deservesc unităţile de învăţământ din oraş. Din cauza deficitului de asistenţi şi medici, cabinetele îşi desfăşoară din ce în ce mai greu activitatea, având în vedere că monitorizează 23.800 de elevi preşcolari, şcolari şi elevi de gimnaziu şi liceu. Aceştia învaţă în cele 53 de unităţi de învăţământ din oraş. Constantin Fârţă, directorul Direcţiei de Patrimoniu, din cadrul Primăriei Târgu Jiu, a declarat că activitatea cabinetelor medicale şcolare este vitală pentru monitorizarea stării de sănătate a elevilor pe parcursul întregului an şcolar. Din păcate, legea nu le dă voie autorităţilor locale să angajeze asistenţi şi medici, cu toate că în prezent deficitul este de 12 cadre medicale. Importanţa medicilor în cadrul cabinetelor şcolare este esenţială, având în vedere că aceştia sunt cei care, în timpul controalelor periodice, îi depistează, de multe ori, primii pe elevii bolnavi, chiar înaintea medicilor de familie.

Au depistat elevi cu diabet

În prezent, pe lângă cele 53 de unităţi şcolare din Târgu Jiu funcţionează şapte cabinete şcolare. Aici sunt încadraţi opt medici, 21 de asistente medicale şi trei mediatori sanitari. Potrivit normelor şi cerinţelor care se raportează la numărul de elevi şi numărul de medici, în prezent, pentru a acoperi deficitul ar mai fi nevoie de opt asistente medicale şi de patru medici. În anul şcolar recent încheiat, personalul celor şapte cabinete medicale, la care se adaugă şi un cabinet stomatologic pentru elevi, au realizat peste 20.000 de consultaţii medicale. În urma investigaţiilor de specialitate au fost depistaţi 528 de elevi bolnavi cronic. „Din nefericire, între cei 528 de elevi care suferă de boli cronice s-au găsit şi şase elevi cu diabet şi care au nevoie de tratament. Dacă nu existau aceste consultaţii la cabinetele şcolare, sute de elevi ar fi rămas în continuare fără tratament şi poate că bolile de care suferă li s-ar fi agravat în lipsa medicaţiei de specialitate. Personalul medical face faţă cu greu sarcinilor pe care le are de îndeplinit şi se poate observa acest lucru prin compararea datelor: 20.000 de consultaţii medicale la 23.800 de elevi. Ar fi benefic pentru elevi ca aceste cabinete medicale să poată să încadreze şi restul de 12 asistente şi medici de care este mare nevoie, după cum se observă. Cred că nu mai are rost să convingem pe cineva cât de important este medicul ce monitorizează periodic starea de sănătate a elevului şi poate că este primul care pune un diagnostic, iar sănătatea populaţiei şcolare este prioritară în orice comunitate sau ar trebui să fie“, a declarat Constantin Fârţă, directorul Direcţiei de Patrimoniu din cadrul Primăriei Târgu Jiu. Instituţia a alocat 10.000 de lei pentru achiziţionarea de materiale sanitare şi medicamente pentru cabinetele şcolare care funcţionează pe lângă unităţile de învăţământ din oraş.

Investiţii în unităţile de învăţământ 

Primăria continuă programul de investiţii care vizează creşterea numărului de locuri în  grădiniţe şi şcoli. În perioada următoare vor fi demarate lucrările la două grădiniţe noi (Debarcader şi Narciselor) şi extinderea altor grădiniţe şi şcoli (Grădiniţele nr. 13, 3, 6, Grădiniţa „Mihai Eminescu“ şi Şcoala Generală numărul 4. În următorul an şcolar se estimează că vor fi 3.000 de preşcolari.
Eugen Măruţă

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS