15.3 C
Craiova
miercuri, 8 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljReţetele tipizate, valabile până la sfârşitul anului

Reţetele tipizate, valabile până la sfârşitul anului

Chiar dacă implementarea prescripţiei electronice va debuta la 1 iulie, medicii vor mai putea elibera reţetele clasice până la 31 decembrie, timp în care cele două metode de prescriere vor funcţiona în paralel

De luna viitoare va debuta implementarea prescripţiei electronice a reţetelor, însă reprezentanţii Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Dolj susţin că până la sfârşitul anului va fi o perioadă de acomodare cu noua formă de prescriere, „timp în care prescrierea clasică, pe hârtie autocopiantă, va coexista cu cea electronică, varianta on-line“. „Mai precis, dacă medicul prescriptor este on-line, atunci va prescrie reţeta în format electronic, iar dacă, din varii motive, în acel moment nu are conexiune de internet, nu are curent electric în cabinet sau face prescrierea la domiciliul pacientului, atunci va folosi formularul clasic, autocopiant, în trei exemplare, cu respectarea normelor în vigoare“, este precizarea făcută de CAS Dolj.
Medicii vor fi obligaţi să renunţe la prescrierea clasică a reţetelor abia de la 1 ianuarie 2013, când se va trece efectiv la prescrierea electronică on-line şi off-line, în acest ultim caz printarea reţetei făcându-se de către prescriptor pe hârtie obişnuită. „Toate prescripţiile medicale off-line trebuie introduse în sistem până cel târziu în ultima zi a lunii în care s-a făcut prescrierea respectivă, optimă fiind raportarea prin conectare internet la sistemul CNAS. În situaţia în care nu se poate face astfel raportarea, medicii prescriptori sau unităţile în care îşi desfăşoară activitatea au obligaţia să raporteze la Casa de Asigurări de Sănătate în format electronic, la data prevăzută în contract/convenţie, prescripţiile off-line făcute în luna pentru care se realizează raportarea“, au anunţat reprezentanţii CAS Dolj.
Aceştia au mai precizat că pentru prescrierea reţetei electronice, medicii nu au nevoie de vreo aparatură specială. „Prescrierea se va face, ca şi până acum, pe calculator (laptop), printarea va necesita o imprimantă (minim jet de cerneală optim), iar transmiterea on-line presupune o conexiune internet de tip cablu, mobil sau wireless. Citirea codului de bare de către farmacist se va face cu un cititor 2d compatibil cu softul utilizat în farmacii“, susţin oficialii Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Dolj.

Ce presupune reţeta electronică

Prescripţia electronică presupune completarea reţetelor de către medic direct în calculator, acestea urmând să fie vizibile în sistemul informatic al farmaciilor, renunţându-se astfel la reţetele scrise de mână. După prescriere, datele sunt transmise on-line direct către farmacii, iar orice farmacie, când intră în sistem, poate vizualiza reţeta şi elibera medicamentele. Asiguratul îşi va putea astfel achiziţiona tratamentul doar pe baza buletinului de identitate, de pe care farmacistul îi va citi codul numeric personal.
Reţete pe hârtie nu vor exista decât în zonele izolate, în care nu se poate accesa sistemul. În cazul în care un medic nu are conexiune la internet atunci când dă reţeta, el o va printa pe o coală de hârtie de format A 4. Pe această reţetă va exista un cod de bare care va putea fi citit de scanerele farmaciştilor, reţeta urmând să fie introdusă ulterior în sistem. Oamenii vor putea însă merge în orice farmacie pentru a-şi ridica medicamentele prescrise.
„Prescripţia electronică are ca scop reducerea fraudelor din sistem, predictibilitatea consumului de medicamente, monitorizarea cu atenţie a consumurilor de medicamente, asigurând astfel o eficientizare a cheltuirii banului public pe medicamente“, susţin reprezentanţii CAS Dolj. Pentru a scoate în evidenţă aceste aspecte pozitive ale reţetei electronice, Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate a precizat că la nivelul Doljului, în acest an, bugetul pe medicamente reprezintă 34% din bugetul pentru asistenţă medicală al judeţului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS