2.6 C
Craiova
duminică, 29 noiembrie, 2020
Știri de ultima oră Local Daniel Gabriel Fahrenheit

Daniel Gabriel Fahrenheit

Daniel Gabriel Fahrenheit, născut pe 24 mai 1686, a fost un fizician şi inginer german. Este cunoscut mai ales pentru inventarea termometrului cu alcool şi a celui cu mercur, dar şi pentru introducerea scalei termometrice ce-i poartă numele. S-a născut în 1686 la Danzig (azi Gdansk, Polonia), dar şi-a petrecut majoritatea vieţii în Olanda. A avut o contribuție remarcabilă la îmbunătățirea performanțelor aerometrului și termometrului. Şi-a început studiile în domeniul chimiei la Amsterdam, după ce părinţii săi au murit în 1701, în urma ingerării de ciuperci otrăvite. Interesul lui Fahrenheit faţă de știinţele naturii, pornind de la această întâmplare, l-a condus spre studiile şi experimentele din acest domeniu. Din 1717, Fahrenheit s-a mutat în Haga, unde fabrica barometre, altimetre şi termometre. A fost primul care a utilizat mercurul ca lichid termometric și a fabricat primele termometre de dimensiuni reduse ce puteau măsura temperatura umană și temperatura atmosferică până la 96 de grade. Totodată, a inventat o formă îmbunătățită de hidrometru. Până la trecerea la scala Celsius, scala Fahrenheit a fost folosită în Europa. Încă este utilizată pentru măsurarea temperaturii în Statele Unite şi Belize, şi mai puţin în Marea Britanie şi Canada. Fahrenheit a încetat din viaţă pe 16 septembrie 1763, la Haga, fiind înmormântat în acelaşi oraş, la Kloosterkerk.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Au trecut peste eșecul cu Steaua. SCMU Craiova, victorie...

Eșecul de sâmbătă, cu Steaua (2-3), se...

ȘTIRI GdS

Ce amendă a primit o craioveancă după ce s-a...

S-a certat cu prietenul și a sunat la 112. Asta a făcut o craioveancă de 29 de ani. Femeia s-a răzgândit imediat, însă polițiștii au depistat-o și au amendat-o.

Gorjul rămâne „verde“ la rata de infectare cu Covid-19....

Gorjul rămâne „verde“ la rata de infectare cu Covid-19, potrivit raportării transmise, duminică, de Grupul de Comunicare Strategică.

Pieton accidentat mortal pe Centura de Nord a Craiovei

Pieton accidentat mortal pe Centura de Nord a Craiovei. În cauză, polițiștii au întocmit un dosar penal pentru ucidere din culpă.

Olguța Vasilescu dă vina pe prefect pentru închiderea căsuțelor...

Olguța Vasilescu, primarul Craiovei, a dat vina pe prefectul de Dolj Nicușor Roșca pentru închiderea căsuțelor din Târgul de Crăciun.

Gorj: 207 amenzi date de polițiști, în contextul prevenirii...

207 amenzi au fost date de polițiștii gorjeni, în contextul prevenirii Covid-19. Au fost verificate peste 1.200 de persoane și 300 de autovehicule.

Tronsonul 2 al DE Craiova-Pitești avansează în ritm susținut

Tronsonul 2 al DE Craiova-Pitești avansează în ritm susținut.