22.9 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPrimari, nu vă scoateţi ochii!

Primari, nu vă scoateţi ochii!

Deşi liderii USL Dolj vor să transmită un mesaj de linişte şi unitate, realitatea din comunele judeţului este cu totul alta. Primarii PSD, PNL şi PC candidează cu înverşunare unii împotriva altora la alegerile locale. Orgoliile de la nivelul comunelor sunt mai mari decât mesajele pacifiste, lipsite de substanţă, ale liderilor politici.

Alegerile locale din 10 iunie îi găsesc pe primarii USL cu arma la picior. Cu mici excepţii, fiecare partid care compune Uniunea Social Democrată şi-a desemnat câte un candidat pentru funcţia de primar în comună şi, implicit, şi-a croit, după chipul şi asemănarea partidului, propria listă de candidaţi la consiliul local. Sub umbra înşelător protectoare a USL, se ascund, de fapt, lupte pe viaţă şi pe moarte între cele trei partide. Liderii politici locali zâmbesc, trimit mesaje de unitate, dar situaţia în sânul Uniunii stă să explodeze. Te-ai putea întreba, pe bună dreptate, există USL în Dolj? Nu prea. Iată de ce.

Mai împrăştiaţi, vă rog… mai împrăştiaţi

În Dolj sunt 111 localităţi, unde vor fi aleşi primarii şi consilierii locali. Din acestea, în 80 de cazuri, PSD are candidaţi proprii şi doar 31 sunt candidaţi comuni ai USL. Din cei 31 de candidaţi ai USL, 21 provin tot de la PSD şi doar zece de la PNL, ceea ce dă măsura raportului de forţe din USL în Dolj în acest moment. De exemplu, Băileşti şi Craiova sunt singurele oraşe din Dolj unde USL are candidat comun. Posibil reprezentanţii PSD, PNL şi PC să-şi fi dat seama că nu au nici o şansă decât împreună în faţa unor candidaţi puternici cum sunt Antonie Solomon şi Costel Pistriţu la Băileşti. În restul oraşelor, partidele au mers pe mâna propriilor candidaţi. La Calafat, PSD şi PNL se vor duela pentru primărie şi consiliul local, la fel la Bechet, la Dăbuleni în luptă a intrat de capul lui şi PC, deci războiul se poartă în trei, la Filiaşi, cele trei partide au, de asemenea, candidaţi proprii, iar în Segarcea situaţia este aceeaşi. Sunt şi comune unde PSD se luptă cu Alianţa PNL -PC, aşa cum este cazul la Braloştiţa. O situaţie inedită pare să fie la Cetate, acolo unde PNL şi PC nu au candidaţi, singurul intrat în luptă fiind candidatul PSD. Aceeaşi divizare a candidaţilor există şi în comunele din jurul Craiovei. La Işalniţa, Malu Mare, Bucovăţ sau Cârcea, partidele din USL îşi măsoară forţele individual. Excepţia o constituie comuna Podari, acolo unde actualul primar Constantin Gheorghiţă reprezintă USL. O situaţie inedită este la Bucovăţ, unde PSD şi PC au format ad-hoc alianţă şi se duelează cu candidatul PNL.

Şoarecii şi pisicile

GdS a încercat să afle părerea mai multor candidaţi din cadrul USL şi să vadă cum percep ei participarea la alegeri din partea propriilor partide. „Aceasta a fost opinia partidelor. Eu nu am putut accepta ca unui om, cu şefii lui, cu prefecţii lui, să-i dăm posibilitatea să falimenteze comuna. Nu a mai fost cazul să ne pună la aceeaşi masă. Eu nu cred că partidul meu mai putea lua în calcul candidatura acestui om“, a spus Iulian Cristescu, candidat din partea PSD despre actualul primar al comunei, candidat al PNL.
Primarul din Filiaşi, Nicolae Stăncioi, a recunoscut că nu se înţelege cu contracandidaţii săi de la celelalte partide. „Ne înţelegem ca şoarecele cu pisica. PNL nu a dorit să cedeze. Au considerat că au un candidat mai bine plasat. Ştiţi cum e vorba aia cu fata mare, unii zic că e, alţii că nu e. Vom vedea noi cine este mai bine plasat“, a spus Stăncioi, candidat pentru un nou mandat din partea PSD.
La Dăbuleni, actualul primar, Nicolae Drăgoi, care candidează din partea PSD pentru un nou mandat, a declarat pentru GdS că ar fi fost bine să existe un singur candidat din partea USL, dar că nu a fost să fie. „Candidatul de la PC nici nu a dorit să audă că nu candidează“, a spus Drăgoi.
După declaraţiile primarului din Segarcea este evident că USL nu putea să desemneze un candidat fără să rişte pierderea alegerilor. „Există un candidat penal. Deja a fost chemat la Parchet. Dar nu este nici o problemă. Dacă ar fi fost un candidat al USL, probabil Uniunea ar fi obţinut mai multe voturi în consiliul local“, a spus Nicolae Popa, care candidează pentru un nou mandat din partea PSD.

Nu ne înţelegem, dar mergem mai departe

Într-o situaţie hilară s-a trezit primarul comunei Bucovăţ, Constantin Vasile. „Eu sunt candidatul PSD şi PC“, a spus el amuzat. „PNL şi-a pus candidat separat. M-am trezit că viceprimarul meu de la PSD a decis să candideze de la PNL. Nici măcar nu mi-a spus. Adică facem şedinţă la partid şi apoi sari la alţii….“, a continuat Vasile. La Malu Mare, actualul primar PSD Alexandru Dicu pare să controleze situaţia. „PNL are candidat propriu, dar ei acum trei luni nici nu mai aveau organizaţie locală. Şi atunci am zis, cum să punem pe listele noastre pe locurile patru sau nouă nişte oameni dintr-o organizaţie care nu există? Acum om vedea ce o ieşi“, a declarat Dicu. În comuna Gherceşti, actualul primar, candidat pentru încă un mandat, a precizat pentru GdS că decizia de a avea fiecare partid candidatul său s-a luat la nivelul filialelor locale. „Nu s-a dorit la nivel de localitate un candidat comun. Eu cu candidatul de la PNL nu mă înţeleg, dar cu cel de la PC, da“, a spus primarul Cornel Păpăroiu.

Frica păzeşte via

Întrebaţi cum văd candidaturile separate la alegeri, liderii PSD şi PNL Dolj au dat răspunsuri oarecum diferite. „Dorinţa mea a fost să mergem pe USL în cât mai multe localităţi, pentru că ar fi fost mult mai uşor să explici unui cetăţean acest lucru. Dacă e să fi fost cineva dezavantajat, acela aş fi fost eu. Nu s-a găsit înţelegere la nivel local“, a spus Ion Prioteasa, preşedintele PSD Dolj. Întrebat dacă la nivel local nu s-a respectat directiva dată de conducere, Prioteasa a spus că nu aşa se pune problema. „Directiva a venit, dar nu în sensul în care cine nu vrea dispare. Eu vreau ca alegerile locale să nu afecteze pe termen mediu relaţiile dintre candidaţi. Noi sperăm să-şi revină până la toamnă. Nu cred că la alegerile locale vor fi pagube mari“, a mai spus Prioteasa.
Dan Mogoş, lider de marcă al PNL Dolj, a explicat pentru GdS logica existenţei mai multor candidaţi. „Calculul electoral este simplu. Candidaţii PSD şi PNL ocupau primele două poziţii şi atunci riscam ca unul dintre ei să vrea să candideze independent. Protocolul spune că un primar care câştigă alegerile cu 51% îşi poate pune singur viceprimarul. Dacă nu, funcţia de viceprimar revine celuilalt partid“, a spus Mogoş.

Atraşi de UNPR
Pentru unii primari, atracţia puterii este irezistibilă. Deşi trimis în judecată pentru şmecherii cu banii publici, Valentin Mitrică, fostul primar din Giurgiţa, candidează pentru un alt mandat, de această dată din partea UNPR. Primăriţa din comuna Şimnicul de Sus, Jana Fulga, celebră pentru scandalul retrocedărilor de la Staţiunea Şimnic, a renunţat la PC şi candidează acum din partea UNPR.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS