19.4 C
Craiova
miercuri, 12 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljAPIA primeşte cereri pentru prima pe cap de animal până pe 18 mai

APIA primeşte cereri pentru prima pe cap de animal până pe 18 mai

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) primeşte în perioada 9 aprilie – 18 mai cererile de solicitare a primei pe cap de animal pentru ovine/caprine din cadrul plăţilor naţionale directe complementare în sectorul zootehnic. Pentru a beneficia de prima pe cap de animal, solicitanţii trebuie să se prezinte la centrele judeţene/locale APIA cu următoarele documente: copie de pe buletinul de identitate şi codul unic de înregistrare; dovada înscrierii în evidenţele instituţiei cu cod unic de identificare pe numele solicitantului; dovada codului bancar activ. Solicitanţii trebuie să îndeplinească mai multe condiţii, cumulativ. Astfel, ei trebuie să fie înscrişi în Registrul Naţional al Exploataţiilor (RNE) al ANSVSA, dar şi să aibă un cod unic de identificare la APIA.
De asemenea, crescătorii de animale trebuie să solicite cererea pretipărită la centrul judeţean/local al APIA, iar această cerere trebuie să fie vizată de asociaţiile crescătorilor de ovine/caprine legal constituite, viză care atestă efectivele de animale pentru care se poate solicita primă. Efectivul de animale din exploataţie trebuie să fie de minimum 50 de capete femele de ovine/25 de capete femele de caprine, care au împlinit vârsta de minimum un an până la 31 martie 2012. Efectivul de femele ovine/caprine pentru care se solicită prima trebuie să fie menţinut în exploataţie la adresa menţionată în cerere pe perioada de retenţie până pe 20 august 2012.
De asemenea, animalele pentru care se solicită primă trebuie să fie înregistrate în RNE şi identificate după cum urmează: identificate cu o crotalie auriculară simplă şi o crotalie auriculară electronică, ambele conţinând acelaşi număr de identificare a animalului în cazul animalelor născute începând cu 1 ianuarie 2010; identificate cu două crotalii auriculare simple, ambele conţinând acelaşi număr de identificare a animalului, în cazul animalelor născute înainte de 1 ianuarie 2010. „Până în prezent, avem depuse 350 de cereri de solicitare a primei pe cap de animal. Trebuie să precizăm că, faţă de alte scheme de finanţare, aici nu se mai admit cereri după 18 mai“, a precizat Emil Cristian Călugăru, directorul executiv adjunct al APIA Dolj. Anul trecut, prima acordată a fost de 40 de lei pe cap de ovină/caprină.
Bogdan Groşereanu

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS