17.8 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalJiul a fost frate cu olteanul de 1 Mai

Jiul a fost frate cu olteanul de 1 Mai

Craiovenii au sărbătorit ziua de 1 Mai la grătar, în cel mai pur mod românesc, fără a ţine cont de legea care stabileşte reguli pentru desfăşurarea picnicurilor. Locul preferat: malurile Jiului.

Nu a fost pădure sau fir de apă în Bănie sau în jurul oraşului, unde craiovenii să nu fie prezenţi ieri pentru a încinge tradiţionalul grătar de 1 Mai. De la copiii de nici un an până la persoanele trecute de 60-70 de ani, cu toţii au ieşit în mijlocul naturii. Nu au ţinut cont de legea care interzice grătarele în afara locurilor special amenajate, „atâta timp cât nu există astfel de locuri, chiar şi contra cost, iar noi ştim că important este să nu lăsăm mizerie, pentru a nu fi amendaţi“, după cum susţineau majoritatea celor care au sărbătorit la iarbă verde Ziua Internaţională a Muncii. Locurile preferate de craioveni pentru distracţie au fost malul Jiului, Balta Craioviţa, Lacul Tanchiştilor şi Pădurea Bucovăţului.

Cu grătarele pline
 
Jiul a fost principalul punct de atracţie pentru craiovenii care ieri au dorit să facă un grătar în aer liber. Fie că era vorba de ieşirea spre Bucovăţ sau de cea spre Podari, malurile râului erau pline de maşini şi de oameni. Şi fiecare parcă avea locului lui dinainte stabilit. Dar pentru asta trebuia să vii mai de dimineaţă. La prânz, familia Staicu, din cartierul Rovine, terminase cu grătarul şi se relaxa la umbra copacilor. „Am avut de toate. Carne de pui, de oaie, de porc, mititei, peşte, din fiecare câte ceva. Ce mănâncă tot românul la grătar. Am venit de dimineaţă, dar deja era lume aici. Dacă ar fi şi amenajat, chiar şi contra cost, ar fi extraordinar“, a spus Nicoleta Staicu. Pentru familia Staicu, acesta este al treilea an consecutiv în care sărbătorește ziua de 1 Mai pe malul Jiului, spre Bucovăţ. Şi de fiecare dată în acelaşi loc. „Mai bine ca aici nu este nicăieri. Apă, soare, iarbă verde, lume multă. Dar să fie şi amenajat cum spune la lege. Degeaba dai o lege pe ultima sută de metri, dacă nu creezi şi condiţiile pentru respectarea ei“, adaugă capul familiei, Haralambie Staicu.
Peşte, ciupercuţe, pulpe, mititei puteai zări şi pe grătarul familiei Marinescu. „Am venit pe malul Jiului cu toată familia, soţia, copiii, nora. Stăm până diseară, mai scăpăm şi noi de stresul şi aglomeraţia din oraş. Am mâncat peşte, mititei, ciuperci, de toate. De fiecare dată, de 1 Mai, venim aici. Nu ne-a întrebat nimeni de legea cu grătarele, doar a venit cineva şi ne-a dat câţiva saci menajeri să strângem resturile. Oricum, veniserăm şi noi pregătiţi cu saci ca să lăsăm locul curat, aşa cum e normal“, a spus Stan Marinescu.
Fumul grătarelor care se înălţa agale spre cer şi muzica de toate genurile ce se auzea de la fiecare autovehicul completau atmosfera de sărbătoare. În toată această nebunie, preocupările au fost diferite. Unii au încins o partidă de fotbal, „pentru că mişcarea e sănătoasă, mai ales după ce mănânci mai mult“, alţii au profitat de soare pentru a face plajă. Cei mai curajoşi au intrat în apă, cei mai liniştiţi au preferat să joace rummy, cărţi, table sau şah.     

Relaxare la pescuit

O privelişte asemănătoare se putea întâlni pe malurile Jiului şi la ieşirea spre Podari. Aici nu exista colţ de iarbă cu umbră unde să nu fie o maşină, o familie şi un grătar. „Ce să facem, profităm de zilele libere, şi unde este mai bine dacă nu la un grătar. Pentru mine este prima dată când vin aici, de obicei mergeam la Calafat, pe malul Dunării. Acolo locuiesc, dar am venit la Craiova pentru a mă vedea cu prietenii. Aşa ne strângem de 1 Mai. Acum am ales Jiul şi am rămas surprinsă văzând maşină lângă maşină“, a spus Ana Maria. „Ce am mâncat? Recunosc, mai multă carne decât legume, dar aşa este de 1 Mai“, a adăugat calafeteanca în timp ce se pregătea de o partidă de pescuit, pentru relaxare. „Este frumos şi aici, soare, iarbă verde, apă“, a conchis Ana Maria. Majoritatea celor veniţi la grătar au preferat să stea pe pături, dar au fost unii care au venit bine pregătiţi de acasă, cu masă, scaune sau cu corturi.
Faţă de alţi ani, pădurea Bucovăţului a găzduit ieri puţini craioveni. Pentru că obişnuitele intrări în pădure erau blocate, cei care au venit la grătar au fost nevoiţi să-şi lase maşinile pe marginea drumului. S-au aventurat printre copaci până au găsit un loc mai liber şi au dat foc la grătar, însă cu atenţie sporită.      

Dublă aniversare în familia Crişan

Grătare s-au încins ieri şi în oraş. Pe terenul de lângă Balta Craioviţei era mare aglomeraţie. Oamenii nu au ţinut cont de mirosul nu prea plăcut din zonă şi au pus carnea la prăjit, „pentru că aşa procedăm în fiecare an“. „Nu prea ne place aici, dar unde să ne ducem în altă parte. Să se facă, dom’ne, odată un loc amenajat, cum este prin alte părţi, să ştim şi noi unde să venim“, afirmă cei din familia Crişan, prezenţi în număr mare la grătarul de 1 Mai. Aceştia aveau şi alt motiv de sărbătoare: Costinela Crişan, mamă şi noră, împlinea 50 de ani. „De 1 Mai, mai mult mă sărbătoresc pe mine, dar este frumos când ne strângem toată familia la iarbă verde. Suntem bugetari şi o zi liberă ca aceasta ne prinde bine“, a spus sărbătorita.
Dacă familia Crişan terminase cu grătarul, la 50 de metri depărtare, la umbra unei sălcii, un grup de zece tineri abia începea distracţia. Băieţii făceau focul pentru grătar, iar fetele pregăteau carnea. „Am ajuns mai târziu pentru că a durat mai mult cu cumpărăturile, dar nu e problemă, că avem destul timp până diseară. Acesta este locul nostru şi venim aici în fiecare an, de 1 Mai“, susţine una dintre fete, Mădălina.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS