15.1 C
Craiova
marți, 7 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalInternet la coada vacii

Internet la coada vacii

Ministrul agriculturii, Stelian Fuia, vrea să-i atragă pe tineri la ţară, oferindu-le internet de mare viteză în mediul rural

Ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale, Stelian Fuia, a explicat ieri, într-o conferinţă de presă susţinută la Craiova, că dezvoltarea agriculturii româneşti nu poate fi posibilă fără asocierea fermierilor.
„Avem 1.048.000 de fermieri care primesc plăţi pe suprafaţă. Din aceştia, 978.000 deţin sub 10 ha de teren, iar cea mai mare parte sunt cu suprafeţe foarte mici, sub 2 ha. Avem un mare segment din populaţia ocupată în agricultură care face agricultură de subzistenţă şi obiectivul meu este ca acest segment să treacă spre o agricultură performantă, economică. Pentru a eficientiza acest mod de producţie este nevoie de asociere. Nu putem să producem economic fără a asocia pe micii fermieri, din două puncte de vedere: atât în ceea ce priveşte aprovizionarea, cât şi desfacerea. Dacă se întâmplă să şi exploateze împreună terenul, cu atât mai bine“, a spus Fuia.

„Producţia agricolă şi cercetarea sunt două linii paralele“

O altă problemă a economiei româneşti o reprezintă faptul că sunt exportate materiile prime din agricultură, în loc să fie puse în valoare pe plan naţional. În acest sens, integrarea producţiei agricole reprezintă pentru ministru o „măsură strategică“.
„Anul trecut, principalele produse exportate au fost porumbul, grâul, floarea-soarelui – materii prime pentru industria zootehnică şi alimentară a altor ţări. Am importat carne de porc, zahăr şi produse din soia. Balanţa comercială este aproape echilibrată – e încă pe deficit, dar s-a redus foarte mult deficitul. Dacă am asigura integrarea producţiei agricole şi am exporta nu porumb, grâu şi floarea-soarelui, ci produse alimentare cu valoare adăugată, noi am fi astăzi pe o balanţă pozitivă în ceea ce priveşte comerţul cu produsele alimentare. Am început acest lucru prin alocarea resurselor pe care le avem pe ferme, prioritatea reprezentând-o zootehnia, iar de aici îndeosebi creşterea porcilor şi a bovinelor, unde suntem deficitari şi avem un potenţial mare de export“, a explicat ministrul agriculturii.
Stelian Fuia susţine că o altă prioritate a guvernului din care face parte o reprezintă „întinerirea celor care sunt implicaţi în agricultură, în sensul aducerii şi fixării tinerilor în mediul rural“: „Asta se poate realiza atât prin dezvoltarea infrastructurii rurale şi, pe lângă drumuri, apă, canalizare, avem proiecte de broadband, care înseamnă şi internet de mare viteză în mediul rural, pentru că tinerii de astăzi vor şi altceva în afară de apă şi canalizare, dar şi programele prin care îi ajutăm să-şi deschidă o afacere în mediul rural“.
Nu în ultimul rând, ministrul agriculturii a ridicat şi problema staţiunilor de cercetări agricole, care sunt desprinse de realitatea agriculturii româneşti: „Astăzi – am spus-o şi o repet – producţia agricolă sau interesul fermierilor şi cercetarea sunt două linii paralele. Aceste două componente ale producţiei agricole trebuie să fie subordonate unui singur obiectiv. De aceea, cercetarea trebuie restructurată, iar temele de cercetare trebuie stabilite împreună cu fermierii şi pentru fermieri, nu doar de dragul de a lua salariul“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS