14.2 C
Craiova
sâmbătă, 18 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCAS Dolj, la vânătoare de decontări duble

CAS Dolj, la vânătoare de decontări duble

Anumiţi furnizori de servicii medicale au intrat în vizorul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate, după ce unele persoane asigurate figurau că au beneficiat pe perioada internării în spital de analize la un laborator din afara unităţii sanitare

În Dolj au apărut situaţii în care numite servicii medicale ar putea fi decontate de două ori de către Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS). În uma suprapunerii bazelor de date rezultate din rapoartele întocmite de spitalele şi laboratoarele de analize medicale aflate în contract cu Casa, au ieşit în evidenţă cazuri de CNP-uri comune, lucru care releva faptul că unii asiguraţi, în timp ce figurau internaţi în spital, au primit bilet de trimitere pentru a-şi face analizele la un laborator din afara unităţii medicale.
Acest fapt contravine actelor normative în vigoare, pentru că spitalul are obligaţia de a-i face bolnavului internat toate analizele considerate necesare, urmând să primească de la CAS banii care se dau pentru fiecare caz rezolvat. Or dacă pacientul şi-a făcut analizele în altă parte, tot pe banii CAS, existenţa unei duble decontări pare evidentă. Tocmai de aceea, Serviciul Control al Casei de Asigurări de Sănătate Dolj va demara o serie de verificări în rândul spitalelor şi laboratoarelor de analize medicale cu care instituţia are contract, pentru a stopa acest fenomen şi a-i sancţiona pe cei care au încălcat legea.
„Vor fi controale la furnizorii care au emis aceste bilete de trimitere şi la laboratoarele unde s-au făcut analizele, pentru a vedea cum a fost posibil ca o persoană internată în spital şi care trebuia să beneficieze de toate investigaţiile acolo să ajungă să facă analizele în altă parte. Bolnavul internat are totul asigurat în spital, pentru că intră pe caz rezolvat şi unitatea primeşte banii de la CAS. Atunci cum mai poate face analize în altă parte şi tot în baza contractului cu Casa? A plecat sau nu omul din spital pentru a-şi face analizele? Şi dacă da, de ce? Asta vom verifica şi vom lua măsurile care se impun“, susţin reprezentanţii CAS Dolj, care au evitat să dea numele furnizorilor depistaţi ce vor fi supuşi controlului.

CAS aşteaptă sesizările bolnavilor

Pentru ca astfel de cazuri să nu se mai repete, reprezentanţii Casei de Asigurări de Sănătate Dolj aşteaptă ca persoanele asigurate care se regăsesc sau se vor regăsi în situaţia de faţă să facă sesizare. „Facem apel la toate persoanele internate în spital care sunt puse, pe baza unui bilet de trimitere, să-şi facă analizele în altă parte, să se adreseze Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate, pentru a face verificările de rigoare şi a-i sancţiona pe furnizorii aflaţi în culpă“, este mesajul CAS Dolj.
Sesizările se pot face în scris, la adresa str. 1 Decembrie 1918, nr.  8, Craiova, sau telefonic, la numărul TELVERDE 0800800962. Asiguraţii care au constatat deficienţe în beneficierea de servicii medicale se pot prezenta şi la sediul instituţiei, în audienţă, în fiecare miercuri, între orele 10.00-12.00.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS