7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCraiovenii trec pe boiler

Craiovenii trec pe boiler

Mulţi craioveni care locuiesc la bloc au renunţat la apa caldă primită din sistemul centralizat, instalându-şi boilere electrice atât la baie, cât şi la bucătărie

Ce i-a determinat pe oameni să aleagă această variantă? Faptul că la mai toate blocurile din Craiova se aşteaptă zeci de minute bune până când apa caldă curge la robinet. În aceste zeci de minute, apa care ajunge în locuinţe este rece, dar apometrul înregistrează consum de apă caldă, iar locatarul o plăteşte ca atare. Al doilea motiv este că proprietarii sunt încărcaţi la factură de cei de la asociaţie, care trec la pauşal orice pierdere de apă din reţeaua blocului.
De cele mai mule ori, aceste aşa-zise pierderi sunt furturi între vecini. Adică, nu toţi locatarii de pe o scară dau consumul corect înregistrat de apometrele din propriile locuinţe, astfel că se ajunge la o diferenţă între consumul înregistrat de apometrul general din subsol şi suma tuturor consumurilor individuale. Prin urmare, administratorul de la asociaţie împarte diferenţa „la pauşal“ tuturor proprietarilor care se trezesc că au de plată pe lângă consumul propriu şi alte câteva zeci de metri cubi de apă.

Au ales

Alt motiv care i-a determinat pe unii craioveni să-şi instaleze boiler electric sunt sistările de apă caldă din vara anului trecut, opriri la care a recurs Regia de Termoficare Craiova din cauza restanţelor foarte mari pe care le au unele asociaţii de proprietari faţă de furnizorul de căldură al oraşului. Într-o astfel de situaţie se află familia Bolocan din blocul S4 din cartierul Craioviţa Nouă. „Nu credeam că vom ajunge aici. Astă-vară nu mai aveam cum să ne spălăm şi atunci m-am decis să pun boiler. La bucătărie am tăiat de tot apa caldă şi merg numai pe boiler. La baie mai păstrez apometrul şi mai folosesc din când în când (apă caldă de la rețeaua blocului – n.r.), dar baza este boilerul. Aşa nu mai sunt încărcată nici la factură cu tot felul de pierderi“, susţine doamna Bolocan.
Această metodă a fost adoptată de mulți locatari din cartiere precum Craioviţa Nouă şi 1 Mai.

Lămuriri

„În primul rând, trebuie ştiut că apa care în apartamente ajunge caldă este livrată de doi furnizori: Compania de Apă, care livrează apa rece pe care Regia de Termoficare o încălzește folosind energie termică. Întrucât nu se mai poate efectua debranşare parţială de la aceste Regii şi coloana care alimentează cu apă caldă apartamentele aparţine proprietăţii comune, este obligaţia asociaţiei să gestioneze situaţia apartamentelor care folosesc doar boilere pentru a beneficia de apă caldă.  Adunarea Generală este cea care stabileşte dacă locatarii care au boiler contribuie sau nu la plata diferenţelor pe apă caldă. Trebuie ştiut că această situaţie se aplică doar acelor apartamente care folosesc boiler electric. Cei care doresc să folosească boiler pe gaz trebuie să se separe de la branşamentul comun de gaz, să aibă autorizaţie de separare şi să urmeze toţi paşii ca şi cum şi-ar pune centrală termică, numai că nu trebuie să ceară debranşare de la Regia de Termoficare. Dacă diferenţele de apă caldă se repartizează proporţional cu consumul conform Ordinului nr. 343/2010 al ANRSC, art. 31(2), atunci automat cei care nu folosesc apă caldă din branşamentul comun nu vor plăti aceste diferenţe. Dacă în blocul respectiv, care are contor propriu, există cel puţin un apartament fără apometre, atunci, conform HG 1588/2007, art. 34, repartizarea diferenţelor pentru apă se face proporţional cu numărul de persoane. În acest caz, numai Adunarea Generală este cea care poate absolvi de plata acestor diferenţe apartamentele care nu utilizează apa caldă“, a explicat Alina Mora, reprezentanta unei firme de administrare imobile din Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS