15.3 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljTot mai mulţi doljeni muncesc fără forme legale

Tot mai mulţi doljeni muncesc fără forme legale

Cu toate că în 2011, sancţiunile pentru munca la negru s-au înăsprit semnificativ, patronii doljeni au tot mai mulţi angajaţi fără forme legale. „Făcând o comparaţie cu anul 2010, în 2011, numărul persoanelor depistate fără forme legale s-a dublat“, a declarat Cătălin Tiberius Mohora, inspectorul-şef al Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Dolj. Au fost identificate domenii noi de activitate în care angajatorii doljeni apelează la munca la negru. În afară de servicii, construcţii şi agricultură, în ultimele luni din 2011 au fost depistaţi angajaţi la negru şi la firme care-şi desfăşoară activitatea în domeniul reconversiei profesionale. „Am depistat că lectorii nu aveau contracte de muncă. Câteva societăţi au fost sancţionate şi, pentru că aveau mai mult de cinci persoane angajate fără forme legale, au fost întocmite documentele pentru ca angajatorii să fie cercetaţi din punct de vedere infracţional. Aceşti angajatori trebuie să înţeleagă că, dacă tot accesează fonduri europene, trebuie să întocmească şi contracte de muncă“, a adăugat Cătălin Tiberius Mohora.

Amenzi de aproape 500.000 de lei numai în decembrie

Utilizarea de muncă la negru este considerată o faptă deosebit de gravă şi ca atare este sancţionată cu amendă între 10.000 şi 20.000 de lei pentru fiecare persoană depistată. Numai în luna decembrie 2011, pentru că au depistat 22 de angajatori care utilizau munca la negru, inspectorii ITM Dolj au aplicat amenzi în valoare de 340.000 de lei. Cuantumul total al amenzilor aplicate de ITM Dolj a fost însă mult mai mare. „În luna decembrie 2011, inspectorii de muncă din cadrul corpului de control relaţii de muncă au aplicat 154 de sancţiuni contravenţionale pentru 97 de angajatori, cu o valoare totală a amenzilor de 372.500 de lei (340.000 de lei pentru utilizarea muncii nedeclarate şi 32.500 de lei pentru încălcări ale legislaţiei cu privire la ore suplimentare, repaus săptămânal, registru general de evidenţă a salariaţilor etc.)“, a spus Horaţiu Zimbler, şef Serviciu Control Relaţii de Muncă din cadrul ITM Dolj. La acestea se adaugă sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 123.000 de lei aplicate în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă.

„Niciodată munca la negru nu a fost sancţionată cu avertisment“

Potrivit informaţiilor primite de la ITM Dolj, ponderea amenzilor aplicate este mult mai mică decât ponderea avertismentelor. „Inspectorii analizează fiecare situaţie şi ţin cont de problemele financiare ale societăţilor controlate, încercând să pună accent şi pe partea de prevenţie. Totuşi, inspectorii dau dovadă de toleranţă pentru fapte mai puţin grave. Munca la negru niciodată nu a fost sancţionată cu avertisment“, a precizat Cătălin Tiberius Mohora. Pe lângă amenzile aplicate pentru muncă la negru, în luna decembrie 2011, pentru că utiliza mai mult de cinci persoane fără a avea întocmite forme legale de angajare, unui angajator i s-a întocmit dosar care a fost trimis organelor abilitate în vederea continuării cercetărilor sub aspect infracţional.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS