12.8 C
Craiova
joi, 2 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalCresc amenzile de circulaţie

Cresc amenzile de circulaţie

Cuantumul amenzilor de circulaţie creşte de la 1 ianuarie 2012, ca urmare a creşterii salariului minim brut pe economie.
Potrivit Codului Rutier, cuantumul amenzilor se stabileşte automat, în funcţie de salariul minim brut pe economie. Concret, un punct-amendă reprezintă valoric 10% din salariul minim brut pe economie. Guvernul a decis miercuri că, de la 1 ianuarie 2012, salariul minim brut pe economie va creşte de la 670 la 700 de lei. Drept urmare, valoarea unui punct amendă va creşte şi ea de la 67 de lei, cât este în prezent, la 70 de lei.
Astfel, de la 1 ianuarie, traversarea prin loc nepermis, utilizarea la volan a telefonului mobil fără sistem hands-free, nepurtarea centurii de siguranţă în timpul deplasării cu maşina sau oprirea în loc nepermis, nesemnalizarea schimbării direcţiei de mers, oprirea neregulamentară, ori depăşirea vitezei maxime admise cu 10-20 km/h vor fi sancţionate cu amenzi între 140 şi 210 lei.
Lipsa trusei medicale a triunghiului reflectorizant şi a stingătorului de incendiu, conducerea unui autoturism care poluează fonic sau emană noxe peste limita legală, staţionarea neregulamentară, folosirea luminilor de ceaţă atunci când nu e ceaţă, ori depăşirea cu 21-30 km/h a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv se vor sancţiona cu amenzi de 280-350 de lei, la care se adaugă şi suspendarea permisului de conducere pentru 30 de zile în caz de neacordare de prioritate sau nerespectare a culorii roşii a semaforului.
Sancţiunea contravenţională va fi de 420, 490 sau 560 de lei (şase-opt puncte-amendă) în cazul depăşirii cu 31-40 km/h a vitezei maxime admise, ori pentru refuzul de a-i prezenta documentele poliţistului sau de a-i permite verificarea vehiculului.
Aruncarea din maşină a unor ambalaje sau chiştoace, aplicarea pe geamuri a unor folii neomologate, transportarea copiilor pe locurile din faţă ori lipsa vreuneia dintre plăcuţele cu numărul de înmatriculare se sancţionează cu amenzi între 630-1.400 de lei (9-20 de puncte-amendă). Acelaşi cuantum – plus suspendarea dreptului de a conduce pentru 90 de zile – îl va avea şi amenda pentru conducere sub influenţa alcoolului (sub 0,80 g/l alcool pur în sânge) sau depăşirea cu peste 50 km/h a vitezei maxime admise.
• Adrian Dinu

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII