7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCampanie antifumat la Craiova

Campanie antifumat la Craiova

În încercarea de a preveni creşterea numărului de fumători şi de a-i face pe cei care au acest viciu să renunţe la el, de Ziua Naţională fără Tutun, reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Dolj şi ai Centrului Antidrog Craiova au organizat o masă rotundă în cadrul căreia au atras atenţia asupra riscurilor generate de consumul de tutun. „În fiecare an, a treia joi a lunii noiembrie este dedicată Zilei Naţionale fără Tutun. Este un eveniment prin care toate instituţiile şi organizaţiile care derulează proiecte antifumat se adună la aceeaşi masă şi popularizează obiectivul acestui eveniment, respectiv acela de a informa populaţia că fumatul este un obicei dăunător. Încercăm să promovăm ideea de responsabilitate în rândul fumătorilor şi al familiilor fumătorilor“, a declarat Narcisa Dinică, medic DSP Dolj.

„Fumatul afectează sănătatea fiecărui organ“

Potrivit datelor statistice, în România, cei mai mari fumători se încadrează în grupa de vârstă 18-35 de ani. De asemenea, vârsta la care românii încep să fumeze este din ce în ce mai mică. „10-11 ani e vârsta de începere a consumului de tutun. Astfel, eu cred că trebuie să încercăm să responsabilizăm puţin şi părinţii, care sunt interesaţi de copiii lor până în clasa a IV-a şi apoi se întrerupe comunicarea cu şcoala“, a adăugat Narcisa Dinică. Dezinteresul părinţilor față de ce se întâmplă cu copilul lor poate avea un impact negativ asupra sănătăţii copilului, mai ales că fumatul nu provoacă numai cancer bronhopulmonar. „Fumatul, din păcate, nu se limitează doar la plămâni. Patologia pe care o determină fumatul este foarte mare, de la firul de păr din cap până la unghia de la picioare. Fumatul afectează sănătatea fiecărui organ“, a declarat Gabriela Mărăşescu, medic primar pneumolog.

Studenţii luptă împotriva viciilor

De Ziua Naţională fără Tutun, Organizaţia Studenţilor Farmacişti a desfășurat în Piaţa Centrală o campanie antitabac. „Am măsurat tensiunea şi concentraţia de monoxid de carbon din aerul expirat. Au fost aproximativ 100 de oameni care au venit să-şi facă analize, cu vârsta cuprinsă între 40 şi 60 de ani. Am vrut să tragem un semnal de alarmă să se lase de fumat cât încă nu au dezvoltat boli de plămâni“, a declarat Flavia Creţu, preşedinta Organizaţiei Studenţilor Farmacişti.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII