28.4 C
Craiova
marți, 7 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalUna caldă, alta rece de la Termoficare

Una caldă, alta rece de la Termoficare

Craiovenii vor plăti pentru căldura consumată în luna octombrie – două săptămâni – acelaşi preţ ca şi anul trecut, 183,48 lei/gigacalorie. Acest lucru este confirmat şi de reprezentanţii asociaţiilor de proprietari. „Am primit facturile de la Termoficare pentru luna octombrie. Avem prinse şi cele două săptămâni de căldură şi am observat că este acelaşi preţ de facturare ca şi în iarna trecută“, a precizat Vasile Calciu, administratorul Asociaţiei nr. 10 Brazda lui Novac.
Nu se ştie dacă preţul va rămâne acelaşi şi pentru luna noiembrie, fiindcă Regia Autonomă de Termoficare (RATf) va solicita în şedinţa Consiliului Local Craiova, care va avea loc săptămâna viitoare, mărirea preţului la gigacalorie. Surse din cadrul RATf susţin că, tot cu acest prilej, furnizorul de căldură al oraşului va cere şi alocarea de la bugetul local a unor fonduri sub forma unor subvenţii, altele în afara ajutoarelor pentru încălzirea locuinţelor acordate craiovenilor. „Vom solicita în următoarea şedinţă a Consiliului Local Craiova modificarea preţului gigacaloriei“, a afirmat Sorin Iordache, directorul comercial al RATf Craiova.

Veşti rele

Pe lângă veştile bune, Termoficarea are şi veşti proaste pentru craiovenii care nu îşi achită restanţele la întreţinere. De săptămâna viitoare încep debranşările pe scările de bloc. Asociațiile unde mai mult de 50% dintre proprietari nu şi-au achitat factura către furnizorul de căldură nu mai pot fi păsuite. Reprezentanții unor asociaţii debitoare nu au încercat să se salveze pe ultima sută de metri, adică să vină la discuţii cu conducerea Termoficării sau să încheie contracte de reeşalonare a debitelor. Printre acestea sunt: Asociaţia nr. 9 Constantin Brâncoveanu, cu blocul 40 B2, scara 1, unde din 20 de apartamente, 11 au datorii; blocul 43 B, scara 1, cu 25 de apartamente datornice din cele 50 şi blocul 47 A, scara 1. În aceeaşi situaţie este Asociaţia nr. 5 Craioviţa Nouă, unde va rămâne fără căldură blocul 27, scările 2 și 5. Pe lista asociaţiilor propuse pentru debranşare se află şi Asociaţia nr. 10 Craioviţa Nouă cu blocul 51, scara 2, şi blocul 46 B, scara 2, dar şi Asociaţia bl. 1 Dâmboviţa, cu o datorie de 400.000 de lei, restanţele a 54 de apartamente. De asemenea, îi paşte debranşarea pe locatarii din blocul 10 şi 21 din cadrul Asociaţiei nr. 28 Brazda lui Novac. „Există şi reprezentanții unor asociaţii care au înţeles și au venit la discuţii cu noi. Aceștia au solicitat şi au obţinut o reeşalonare a datoriilor şi s-au ţinut de ea. În această situaţie este Asociaţia nr. 23 Craioviţa Nouă. Nu toate asociaţiile aflate într-o stare dificilă au reacţionat în acest fel. De exemplu, Asociaţia nr. 24 Craioviţa Nouă, ai cărei reprezentanţi au fost chemaţi la discuţii pe 8 noiembrie, nu au venit, dar ne-au trimis ulterior o scrisoare: „(…) blocurile care au cele mai mari debite sunt: 66 D, 66 E, 99 A4, 68 B2, scara 3“. Ce putem face în cazul unor astfel de asociaţii?“, a spus directorul comercial al RATf, Sorin Iordache.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

18 COMENTARII