23.3 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalBază de cercetare de 2,878 milioane de lei la Podari

Bază de cercetare de 2,878 milioane de lei la Podari

După o investiţie de peste 2,878 milioane de lei, Doljul se mândreşte cu unul dintre cele mai performante institute de cercetare din ţară. Acesta a fost inaugurat vineri, în prezenţa autorităţilor locale şi a mai multor cercetători şi cadre universitare din ţară şi străinătate.

Situat în comuna Podari, BioBoron Research Institut a fost realizat în cadrul proiectului „Baza de cercetare pentru compușii naturali organici ai borului – BioBoron“ cofinanţat  prin Fondul European de Dezvoltare Regională, Programul Operațional Sectorial „Creşterea Competitivităţii Economice“ – „Investiții pentru viitorul dumneavoastră“, Programul POSCCE-A2-O2.3.2.-2008-4. Proiectul, derulat de SC NATURAL RESEARCH SRL CRAIOVA, are ca obiective principale îmbunătăţirea stării de sănătate a populaţiei în regiunea Oltenia, prin monitorizarea borului în dieta normală şi corelarea în diverse patologii (boli cadiovasculare, diabet, cancer de sân şi prostată, osteoartrită şi osteoporoză), precum şi crearea unor condiţii de tip GMP (Good Manufacturing Practices) pentru cercetarea şi obţinerea unor modele experimentale de medicamente şi suplimente nutritive bazate pe compușii naturali ai borului. De asemenea, s-a urmărit creşterea calităţii şi eficienţei activităţii de cercetare-dezvoltare în Oltenia şi crearea unei infrastructuri de cercetare care să corespundă exigenţelor de participare la programe de cercetare naţionale şi europene. „În urma lucrărilor de amenajare efectuate în cadrul proiectului, Baza de cercetare pentru compuşi naturali organici ai borului – BioBoron cuprinde un Laborator produse pilot şi şase laboratoare pentru diferite tipuri de analize (Laborator de biotehnologii, Laborator de stocare şi preparare probe, Laborator de culturi celulare, Laborator preparare probe pentru analize fizico-chimice, Laborator IC-ICP-MS pentru detecţia borului şi a altor elemente, Laborator de gaz cromatografie)“, a declarat Anca Bulearcă, inginer chimist, la inaugurarea Bazei de cercetare BioBoron. 

„Noi cercetăm activitatea unor produse pe care le vor prelua fabricile
de medicamente“

Baza de cercetare va asigura punerea la punct a unor tehnologii de obţinere a unor compuşi naturali ai borului pentru utilizarea lor în agricultură, zootehnie şi medicina umană, cu scopul declarat de a ameliora carenţele de bor din sol şi apă (carenţele de bor din sol sunt de aproximativ 80% din suprafaţa Europei). În prezent, în incinta acestui institut se realizează prototipul unor suplimente alimentare pe bază pe bor, element chimic care are efecte benefice asupra organismului uman şi ajută în diferite boli inclusiv cancerul. „Acesta este Laboratorul de cercetare de biologie celulară, aici vom face în continuare testările privind toxicitatea acestui produs asupra celulelor canceroase. Vreau să subliniez că noi facem cercetare. Noi nu suntem fabrică de medicamente. Noi cercetăm activitatea unor produse pe care le vor prelua fabricile de medicamente. Practic, noi avem un produs pentru care am terminat testele preclinice, iar acum vom trece în faza de teste clinice, dar împreună cu o companie de medicamente“, a declarat dr. Romulus Scorei, managerul Bazei de cercetare. Acesta a explicat că Baza de cercetare este deja în discuţii cu două astfel de companii de medicamente din SUA. „Mai trebuie însă să mai dăm noi nişte rezultate ştiinţifice, pentru ca ei să fie convinşi că acest produs este aşa cum l-am arătat noi în publicaţiile noastre ştiinţifice. Vă daţi seama că orice companie de medicamente trebuie să fie extrem de sigură că produsul respectiv are activitatea pe care o solicită sau o alege“, a adăugat cercetătorul.

Borul, element important în viitorul luptei împotriva cancerului

Potrivit acestuia, produsul realizat la Podari se comercializează, în prezent, ca supliment nutritiv atât în SUA, cât şi în România, dar produsul, ca medicament, mai durează câţiva ani până când va apărea pe piaţă. „Noi publicăm, publicăm, publicăm, ca să arătăm lumii ştiinţifice că acest institut este axat numai pe ştiinţa borului, bor care este foarte important în viitorul luptei împotriva cancerului. Însă celor care aşteaptă un tratament miraculos împotriva cancerului trebuie să le spun că vor mai trece câţiva ani, 20-30, până omenirea îl va găsi. Ştiinţa este pregătită, însă acel salt calitativ, care va trebui să ducă la eradicarea acestei boli, cred eu că va avea loc peste circa 20 de ani. Nu sunt mulţi ani“, a precizat dr. Romulus Scorei.

Cercetarea românească nu a murit

Inaugurarea Bazei de cercetare BioBoron este, potrivit autorităţilor judeţene, extrem de importantă pentru întreaga ţară. „Pentru prima dată, o instituţie se dedică cercetării unei singure substanţe: borul. Este un lucru extraordinar, care dovedeşte că cercetarea românească nu a murit. Investiţia care s-a făcut la Podari este una din cele mai performante în privinţa borului la nivel modial şi suntem alături de domnul profesor, pentru că un produs nou farmaceutic are întotdeauna ani mulţi de cercetare“, a declarat Nicolae Giugea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

12 COMENTARII