25.5 C
Craiova
marți, 7 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalGorj130 de şcoli din Gorj funcţionează ilegal

130 de şcoli din Gorj funcţionează ilegal

Din totalul celor 683 de unităţi şcolare din judeţul Gorj, 131 nu au fost autorizate sanitar, funcţionând ilegal în noul an şcolar

Inspectorii sanitari din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Gorj au decis să nu acorde autorizaţia sanitară de funcţionare pentru 131 de unităţi şcolare din judeţ. Printre acestea se numără atât şcoli primare şi generale, cât şi grădiniţe. 114 au fost respinse de la autorizare din cauza deficienţelor constatate de inspectorii sanitari, iar 17 nu au solicitat autorizarea sanitară, pe directori neinteresându-i condiţiile în care învaţă elevii. Toate aceste unităţi care funcţionează fără autorizaţie sanitară sunt din mediul rural, potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Gorj. În mai multe şcoli, autorităţile nu au igienizat clădirea în care cadrele didactice şi elevii îşi vor desfăşura activitatea, la alte unităţi nu există apă potabilă curentă, la altele garduri de împrejmuire şi intrări separate. De asemenea, unele dintre unităţile şcolare nu au fost avizate sanitar din cauza lipsei unor grupuri sanitare neigienizate şi a iluminatului necorespunzător.

Slaba implicare a autorităţilor

Şcolile şi grădiniţele din comune precum Dăneşti, Slivileşti, Aninoasa, Vladimir sau Bumbeşti Piţic nu au primit autorizaţia sanitară de funcţionare pentru că nu au apă potabilă, intrare separată între şcoală şi grădiniţă sau au alte deficienţe. Cei de la ISJ cred că autorităţile locale nu se implică în rezolvarea acestor probleme cât ar trebui. „Nu putem să închidem o şcoală, deşi cele mai multe deficienţe sunt întâlnite de obicei în mediul rural. Cei de la DSP au găsit şcoli neîmprejmuite, gardul de împrejmuire deteriorat, fără lumină în toate sălile, chiar şi fără spaţiu destinat igienei individuale. Sunt sate unde unităţile de învăţământ nu au apă curentă, nu au intrare separată între şcoală şi grădiniţă. Edilii locali au promis că vor încerca să rezolve problemele. Fiecare spune că nu sunt bani. Ministerul a mai alocat fonduri prin Inspectorat, dar nu de curând. Problema gravă este la autorităţi. Până la urmă, la unităţile respective învaţă copiii din localitatea pe care o gospodăresc“, a spus Marius Iorga, reprezentant al ISJ Gorj. În judeţul Gorj, au început noul an şcolar 51.960 de elevi, dintre care 11.714 la grădiniţe şi creşe.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS