7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljSpor de calculator pentru... femeia de serviciu!

Spor de calculator pentru… femeia de serviciu!

Fiecare angajat al Primăriei Bucovăţ primeşte 15% în plus la salariu, drept spor de condiţii
vătămătoare, pentru că riscă să se iradieze de la calculatoare

Neregulile financiare par să fi devenit ceva firesc la Primăria Bucovăţ. Cu doar câteva luni în urmă, casiera şi contabila acestei primării – Aurica Truţă, de 52 de ani, şi Constanţa Florea, de 57 de ani – au fost încătuşate pentru delapidare, fals intelectual şi uz de fals. Poliţiştii doljeni de la Serviciul de Investigarea Fraudelor stabiliseră, în urma investigaţiilor, că ambele funcţionare au furat 519.065 de lei din bugetul primăriei, falsificând documentele de evidenţă contabilă sau neîntocmind astfel de documente pentru bani proveniţi din încasarea taxelor ori din sumele ce trebuia să ajungă la săteni sub formă de alocaţii sau subvenţii. Mai nou, altă grozăvie riscă să aducă din nou Primăria din Bucovăţ în atenţia organelor judiciare şi fiscale. De această dată e vorba despre cheltuirea banilor publici, prin acordarea unor sporuri a căror legalitate ridică semne de întrebare. Concret, este vorba de acordarea unui spor de calculator pentru toţi angajaţii primăriei, de la femeia de serviciu, fochist şi bibliotecară, până la pompier şi secretar.

Condiţii vătămătoare la Primăria Bucovăţ

Demersurile primarului Constantin Vasile pentru acordarea acestui spor oamenilor din subordine au demarat încă de la începutul acestui an. Edilul a întocmit mai întâi o adresă către Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Dolj, în baza căreia a primit avizul nr. 510/28.02.2011, care arată că angajaţii Primăriei Bucovăţ lucrează în „condiţii vătămătoare“.
În baza acestui aviz, primarul a dat Dispoziţia nr. 522/07.03.2011, care prevede: „Se acordă funcţionarilor publici şi personalului contractual al Primăriei comunei Bucovăţ, judeţul Dolj, începând cu data de 1.01.2011, sporul pentru condiţii vătămătoare (noua denumire a fostului spor de calculator – n.r. ), raportat la salariul de bază“. Procentual, fiecare angajat al primăriei primea astfel la salariu un spor de 15%. Printre beneficiari se numără femeia de serviciu, fochistul, pompierul şi bibliotecara. Singura care a primit un procent mai mic – doar 5% spor de condiţii vătămătoare – este fosta casieră Aurica Truţă, trecută între timp pe post de arhivar.

Sporuri pe avizul DSP

Cât de legal e să acorzi un asemenea spor de condiţii vătămătoare – şi mai ales retroactiv, pe două luni în urmă – unor salariaţi care nici măcar nu ştiu să dea drumul la un calculator, darămite să lucreze la el atât de mult încât să le pună sănătatea în pericol, asta urmează să stabilească organele abilitate. Primarul Constantin Vasile susţine că demersul lui a fost perfect legal. „Nu-mi mai aduc aminte dacă am dat sau nu dispoziţie să se plătească acest spor, dar ştiu că am făcut demersuri prin iarnă către Direcţia de Sănătate Publică Dolj, iar de acolo au venit nişte specialişti care au făcut nişte măsurători, apoi ne-au dat avizul că angajaţii noştri lucrează, într-adevăr, în condiţii vătămătoare. Un asemenea aviz ne dă dreptul să acordăm un astfel de spor, iar legea ne permite să dăm sporuri de până la 30% din salariu, aşa că nu văd ce ar fi ilegal în asta“, a declarat primarul din Bucovăţ.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

10 COMENTARII