13.4 C
Craiova
joi, 9 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjOmorâtă de indolenţa medicilor

Omorâtă de indolenţa medicilor

Ministerul Sănătăţii a făcut publice primele concluzii ale anchetei desfăşurate în cazul decesului Ralucăi Tulic, fata de 17 ani care a decedat după ce i-a fost administrată o injecţie în Secţia ORL a Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu Jiu, acolo unde era internată

Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii (MS) care au verificat cazul pacientei în vârstă de 17 ani decedată pe 10 august la Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu Jiu au făcut publice primele rezultate ale anchetei. La sfârşitul săptămânii trecute, ministrul sănătăţii a solicitat demararea unui control la unitatea medicală din Gorj. Comisia venită de la Bucureşti a descoperit „grave deficienţe în ceea ce priveşte gestionarea problemelor organizatorice, dar şi medicale“, potrivit unui comunicat de presă emis de MS. „Pacienta (…) a fost insuficient investigată. Acesteia i s-a prescris medicaţie fără să se respecte protocoalele de profilaxie antibiotică perioperatorie. Testarea la antibiotic nu a fost documentată şi nu a fost respectat protocolul de resuscitare cardio-respiratorie, acest document nefiind cunoscut de cadrele medicale care au gestionat cazul. De altfel, spitalul nu are desemnată o echipă de resuscitare cardio-vasculară, aşa cum prevăd protocoalele şi normele legale aflate în vigoare în domeniu“, se spune în comunicatul Ministerului. Cei de la Bucureşti au mai spus că Spitalul din Târgu Jiu nu deţine echipament standard intraspitalicesc pentru resuscitare cardio-pulmonară, iar echipamentele de defibrilare de la nivelul Secţiei ATI sunt necorespunzătoare, acestea nefiind verificate. „Defibrilatorul declarat ca utilizat la caz este deteriorat, neverificat şi nu se regăseşte în contractul de mentenanţă. La data întocmirii raportului nu au fost disponibile rezultatele examinărilor histopatologice şi toxicologice“.

Protocoale nevăzute

Medicul Gheorghe Stanciu, şeful Secţiei ORL, spune că nu a văzut în viaţa sa nici unul dintre protocoalele despre care se vorbeşte în raportul comisiei de la MS. De asemenea, doctorul Stanciu dă vina pe sistem, spunând că în unitatea medicală de la Târgu Jiu există o lipsă de personal de care cei din minister ar fi trebuit să ştie. „Nu am primit raportul de la Minister. Ştiu doar ce am văzut la televizor şi am intrat pe site-ul MS şi am văzut ce au dat ei. Consider că noi am făcut ceea ce trebuia. Nu avem nici un protocol despre care se vorbeşte în comunicatul ministerului. Pacientei i s-au făcut investigaţiile, unele dintre ele erau încă în curs. Medicul Braia nu a efectuat nici un act medical asupra pacientei, doar i-a prescris medicaţia. Tratamentul a fost făcut de asistentă. Nu suntem noi de vină pentru ce s-a întâmplat. Există o necropsie şi nişte cauze ale decesului. Până nu vine rezultatul final al necropsiei de la Bucureşti se face vâlvă degeaba. Secretarul de stat Arafat ar trebui să ştie că nu există personal la UPU, că nu există medic de specialitate. Sunt deficienţe administrative de care Ministerul ar trebui să ştie“, a afirmat medicul Gheorghe Stanciu, şeful Secţiei ORL.

„Să ne ierte Dumnezeu!“

Conducerea unităţii medicale aşteaptă să vadă ce măsuri administrative vor lua cei de la CJ Gorj, în subordinea cărora se află. „Spitalul Judeţean nu poate să facă o echipă de resuscitare cardio-vasculară pentru că ea se face în Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU), ori UPU a noastră are doar doi medici specialişti şi nu poate să asigure o astfel de echipă. Asigurăm solicitările când e cazul. Este adevărat că spitalul nu are în dotare aparatură de ultimă oră. A existat un aparat de defibrilare, care a şi funcţionat. Era vorba despre o mufă defectă, dar aparatul funcţionează. S-au dat şocurile electrice. Există dovada pe tegumentele răposatei, Dumnezeu să o ierte şi să ne ierte şi pe noi, pe cei care am participat la treaba asta! Eu nu cred că a fost aparatul deteriorat. Nu pot să comentez actul medical. Sunt organe abilitate să facă acest lucru. Încercăm să vedem ce măsuri putem lua din punct de vedere organizatoric. Ne dorim să avem aparate noi, dar ele sunt foarte scumpe şi nu ne permitem să le achiziţionăm. Trebuie să luăm măsurile care se impun. Nu ştiu despre ce măsuri administrative ar putea fi vorba. CJ Gorj are în subordine spitalul şi probabil dânşii vor lua măsurile care se impun“, a afirmat Constantin Pălivan, director medical al Spitalului de Urgenţă Târgu Jiu.

„Managerul fiecărei verigi a spitalului va fi tras la răspundere“

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Gorj, Ion Călinoiu, a declarat că vor fi luate măsuri cu cei implicaţi în acest caz, fiind posibil să se ajungă şi la demiterea actualei conduceri a spitalului. Raportul a fost transmis la Consiliul Judeţean Gorj, în vederea remedierii deficienţelor şi a dispunerii de sancţiuni administrative, dar nu a ajuns încă pe biroul administraţiei publice judeţene. „Raportul va fi analizat pe fiecare capitol, pe fiecare segment. Se va lăsa şi cu unele demiteri. E obligatoriu să se întâmple acest lucru, deoarece necunoaşterea de către cadrele medicale a procedurii şi protocoalelor de funcţionare în asemenea situaţii înseamnă defect managerial. Deocamdată, nu am aceste rezultate, iar din punct de vedere al încălcărilor unor reguli din regulamentul de funcţionare a spitalului vor fi responsabili începând cu managerii. Managerul fiecărei verigi a spitalului va fi tras la răspundere“, a spus Ion Călinoiu, preşedintele CJ Gorj. De asemenea, raportul va fi transmis Colegiului Medicilor din România pentru investigarea aspectelor medicale şi a unei eventuale culpe medicale, dar şi la Parchetul Gorj pentru investigarea cazului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

13 COMENTARII