23.3 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjMeşterii populari nu-şi declară ocupaţia de frica impozitelor

Meşterii populari nu-şi declară ocupaţia de frica impozitelor

Meşterii populari din judeţul Gorj nu vor să îşi declare ocupaţia de teama impozitelor pe care le-ar putea plăti pe veniturile obţinute in comercializarea obiectelor pe care le realizează

Reprezentanţii Centrului Judeţean pentru Promovarea Culturii Tradiţionale Gorj şi ai Palatului Copiilor din Târgu Jiu încearcă de mai multă vreme să înscrie într-o asociaţie toţi meşterii populari din judeţ. Pompiliu Ciolacu, directorul Palatului Copiilor şi meşter popular la rândul său, a declarat că i-a fost greu să îi convingă pe gorjenii care trăiesc din practicarea unui meşteşug că este în avantajul lor să facă parte dintr-o asociaţie de profil: „Într-o asociaţie altfel sunt reprezentaţi, au posibilitatea de a participa la târguri, de a beneficia de anumite informaţii şi de a identifica oportunităţi de desfacere a produselor sau de a merge la expoziţii în ţară sau, de ce nu, în străinătate. Unii au preferat să ascundă faptul că fabrică produse tradiţionale, pictează, prelucrează lemnul, lutul, realizează anumite ţesături. Am dus ceva muncă de lumurire până i-am convins. Unii au rămas pe dinafară“, a declarat Pompiliu Ciolacu.

Târg al meşterilor populari   

Din asociaţia meşterilor populari din judeţul Gorj fac parte în prezent 194 de persoane. Multe dintre acestea sunt aşteptate să participe la Târgul meşterilor populari ce va avea loc la Târgu Jiu, între 12 şi 15 august. Târgul meşterilor populari de la Târgu Jiu a ajuns la cea de-a şaptea ediţie. În acest an vor participa peste 70 de meşteri populari din România, doi din Republica Moldova şi patru din Bulgaria. A fost invitat şi un reprezentant al tradiţiilor populare din Camerun, dar anul acesta nu va mai putea să ajungă, spre deosebire de anii trecuţi, când produsele sale s-au bucurat de succes în rândul târgujienilor. Tot la ediţia din acest an, cei mai iscusiţi creatori de obiecte artizanale vor fi premiaţi, şase dintre aceştia urmând să împartă un premiu de 2.000 de lei, oferit de Consiliul Judeţean Gorj.

Zilele culturii populare

Tot în perioada 12 – 15 august se desfăşoară în Gorj, în organizarea Centrului Judeţean pentru Promovarea Culturii Tradiţionale, Zilele culturii populare. Pe lângă expoziţiile de obiecte de artă populară şi fotografie vor fi inaugurate biblioteca şi arhiva Centrului, precum şi un panou cu informaţii electronice cu evenimentele şi tradiţiile din fiecare localitate a judeţului. Biblioteca Centrului va purta numele scriitorului Alexandru Doru Şerban, trecut recent în nefiinţă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS