12.8 C
Craiova
joi, 2 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalRomâni acuzați de fraude cu carduri pentru gogoși

Români acuzați de fraude cu carduri pentru gogoși

Doi români, care vizitau SUA folosind vize de jurnalişti, sunt acuzaţi de autorităţile americane că au furat peste 17.000 de dolari de la o sucursală a unei bănci din Queens. Prin recodarea cardurilor de cadouri Dunkin’ Donuts ale clienţilor, cei doi furau de fapt toate informaţiile de cont ale acestora, a afirmat luni procurorul districtului Queens, Richard A. Brown.
Potrivit declaraţiilor acestuia, citate de publicaţia New York Times, cei doi români foloseau ATM-urile ca pe „propriile lor slot-machines“, efectuând tranzacţii neautorizate de codare a cardurilor reîncărcabile Dunkin’ Donuts, pentru a obţine astfel informaţiile confidenţiale privind conturile clienţilor unor diferite bănci.

70 de infracţiuni

Cei doi inculpaţi, Daniel Gheorghe şi Ionel Cristian Popa, ambii de 33 de ani, au fost acuzaţi de către Curtea Supremă din Queens de săvârşirea a 70 de infracţiuni. 66 dintre capetele de acuzare sunt pentru posesia unui instrument falsificat, acuzaţie de gradul doi în legislaţia penală americană, pentru care riscă o pedeapsă de executat de până la şapte ani de închisoare pentru fiecare cap de acuzare. Evident, ambii inculpaţi au pledat „nevinovat“ faţă de toate acuzaţiile care li se aduc.
Potrivit rechizitoriului remis instanţei, poliţia a observat primele retrageri neautorizate în luna martie a anului în curs. Aparent, bancomatele citeau cardurile cadou ca pe nişte carduri emise de bancă. Numai că, după fiecare tranzacţie, cei doi români blocau banii, de obicei câte o bancnotă de 20 de dolari, aceştia ajungând în propriile lor buzunare.

Chase, Bank of America, Citibank şi HSBC

„Poliţia a fost chemată la sucursala băncii pentru a investiga furtul de identitate de la JP Morgan Chase“, a afirmat procurorul Brown, citat de New York Times, precizând că, la momentul arestării, cei doi români aveau 17.703 dolari în numerar şi 66 de carduri cadou Dunkin’ Donuts. Dunkin’ Donuts Cards sunt carduri, cumpărate cu 10 până la 20 de dolari, cu ajutorul cărora se plătesc produse precum cafea, sandvişuri, masa la anumite restaurante, putându-se efectua totuşi şi cumpărături on-line.
Fiecare card cadou este emis de către furnizor cu un număr de cont format din 16 cifre. Potrivit acuzaţiilor penale, anchetatorii au constatat că nici unul dintre codurile afişate pe partea din faţă a cardurilor confiscate nu se potriveşte informaţiilor codate de pe benzile cardurilor magnetice. Numerele de pe aceste benzi se potrivesc cu cele emise de mai multe bănci locale, printre care Chase, Bank of America, Citibank şi HSBC, au declarat autorităţile, neprecizând, în mod clar, modul în care inculpaţii au putut accesa informaţiile privind conturile clienţilor.

Nu e primul caz

Potrivit New York Times, acesta nu este singurul caz în care cetăţeni români sunt acuzaţi de fraude din bancomate. În martie 2010, doi români au fost acuzaţi şi mai târziu condamnaţi pentru plasarea unor aparate cunoscute sub denumirea de skimmere în bancomate din Woodside, Queens, în scopul de a fura numerele de cont ale clienţilor unei bănci HSBC. Câteva luni mai târziu, alţi patru români au fost acuzaţi de infracţiuni similare, aparatele fiind plasate în bancomate din Connecticut, Pennsylvania şi New Jersey. În 2009, după mai multe incidente asemănătoare descoperite în Australia, anchetatorii au arătat că ar fi vorba despre o reţea de fraude informatice, pe care au catalogat-o drept un „fenomen global“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

8 COMENTARII