7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalŞtiinţa are probleme şi cu licenţa pentru Liga a II-a

Ştiinţa are probleme şi cu licenţa pentru Liga a II-a

FRF nu permite echipei U Craiova să joace în Liga a II-a. Clubul trebuie să găsească urgent cantonament şi stadion de închiriat, dar şi să achite 200.000 de euro lui Victor Piţurcă pentru a juca din toamnă în liga secundă 

FRF a informat deja clubul Universitatea Craiova că nu a primit licenţa de Liga I pentru sezonul competiţional 2011-2012. Chiar finanţatorul clubului, Adrian Mititelu, a făcut marţi câteva declaraţii în presă, dezvăluind unele dintre motivele care au stat la baza acestei decizii. Cea mai importantă piedică văzută de Mititelu în hârtiiile primite de la FRF este lipsa unui contract de închiriere omologat pentru Liga I, dar şi faptul că în 2009 clubul a făcut o divizare parţială pentru a scăpa de datoriile la stat şi a lua licenţa în sezonul competiţional 2009-2010. Mititelu nu a suflat o vorbă despre criteriul financiar: U Craiova are datorii de 2,8 milioane de euro către bugetul consolidat al statului, din care cel puţin un sfert sunt datorii aferente salariaţilor. Deşi U Craiova a retrogradat deja în Liga a II-a pe criteriul sportiv, Adrian Mititelu a anunţat furios că va face recurs la comisia de licenţiere. „Oricum, nu mai contează acum, pentru că suntem retrogradaţi, dar vom face recurs“, a declarat marţi Adrian Mititelu. Poate părea doar o chestiune de orgoliu, dar nu este deloc aşa. Am fost lămuriţi de Viorel Duru, directorul Direcţiei de licenţiere din cadrul FRF. „Dacă o echipă retrogradează sportiv în Liga a II-a nu trebuie să depună alt dosar de licenţiere. Se reevaluează dosarul depus pentru licenţa de Liga I şi se analizează dacă echipa respectivă îndeplineşte condiţiile de licenţiere pentru Liga a II-a. În Liga a II-a nu mai operează criteriul datoriilor faţă de bugetul de stat şi nici obligativitatea auditării rezultatelor financiare“, a precizat Duru. Aşadar, Adrian Mititelu face recurs pentru că răspunsul primit de la FRF îl împiedică să joace şi în Liga a II-a.

„Le-am întins o mână şi ne-au întors spatele”

În prezent, Fotbal Club U Craiova nu are un contract de închiriere pentru stadionul „Ion Oblemenco“. Clubul ocupă abuziv stadionul şi are proces de evacuare, spune primăria. Pe de altă parte, clubul nu are contract nici cu Direcţia Judeţeană de Sport (DJS) Dolj, pentru cantonamentul din Lunca Jiului. „Din 2006 nu mai există un contract. Se făceau comenzi lunare pentru facilităţi de cazare şi folosire a bazei respective. Acum suntem în proces de evacuare şi nu se pune problema încheierii unui contract“, spun reprezentanţii DJS. În Craiova, există trei baze sportive care ar putea fi închiriate pentru Liga a II-a: Stadionul Depou – proprietatea Gaz Metan CFR Craiova, plecată între timp la Drobeta Turnu Severin, Stadionul Extensiv – ce aparţine fraţilor Eugen şi Nicu Mihăilescu, precum şi Stadionul Electroputere – aflat în proprietatea societăţii cu acelaşi nume. Preşedintele executiv al Gaz Metan CFR Craiova, Gheorghe Frăţică, spune că nici nu se pune problema închirierii stadionului. „Avem acolo grupele de copii şi juniori, care au obţinut în ultima perioadă rezultate remarcabile la nivel naţional. Nu putem vorbi de aşa ceva“, a spus Frăţică. La rândul său, Eugen Mihăilescu afirmă că nu a discutat cu Adrian Mititelu despre o asemenea variantă: „Nu ştiu acum dacă aş închiria sau nu stadionul“. Nici cei de la Electroputere nu aveau ieri cunoştinţă despre o astfel de posibilitate. În aceste condiţii, rămân variantele din afara Craiovei: Stadionul „Parc“ din Caracal şi Stadionul „Metalurgistul“ Slatina. Cei din Caracal sunt foarte supăraţi pe Adrian Mititelu. „Universitatea a mai jucat aici. Am pus stadionul gratuit la dispoziţie şi ne-am pregătit, dar ei au fugit la Turnu Severin. Le-am întins o mână şi ne-au întors spatele“, ne-a spus Stelian Veselin, directorul IGO SA – firma primăriei care administrează Stadionul „Parc“.

Piţi, coşmarul lui Miti

În ceea ce priveşte divizarea din 2009, este de discutat, pentru că firma care administrează clubul şi-a păstrat identitatea fiscală, chiar dacă două societăţi au preluat din active şi datoriile firmei.
Alte criterii care mai trebuie îndeplinite sunt lipsa datoriilor către jucători şi antrenori. Clubul a reuşit să ocolească unele plăţi. Spase Dilevski şi-a reziliat contractul de comun acord cu clubul, Julius Wobay a plecat, în înţelegere cu clubul, la echipa azeră Khazar Lankaran, iar Valerică Găman şi Ştefan Bărboianu au plecat cu dezlegări în alb. Poate că varianta celor doi – că au plecat cu dezlegări în alb date de patron (probabil în schimbul renunţării la restanţele financiare) şi au fost păcăliţi să semneze contracte în alb valabile din vară – nu mai pare aşa fantezistă. Restante sunt totuşi salariile lui Victor Piţurcă (200.000 de euro la 31 decembrie) şi ale celor din staff-ului său. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

60 COMENTARII