7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCum se poate rezolva problema câinilor maidanezi

Cum se poate rezolva problema câinilor maidanezi

În timp ce în Bănie se aşteaptă o nouă lege de la parlament, autorităţile din alte oraşe au găsit soluţii pentru scăderea umărului de câini de pe străzi

În Craiova sunt în prezent aproape 4.000 de câini pe străzi, 80 la sută dintre ei fiind sterilizaţi şi reducerea numărului lor fiind principala preocupare a municipalităţii. Problema este că, în Bănie, nu se găsesc încă pârghiile necesare. Deşi ONG-urile vin cu alternative, de fiecare dată se invocă lipsa unei legi, cu toate că prin alte părţi s-au găsit soluţii pentru împuţinarea numărului câinilor comunitari.  
În această problemă, municipiul Oradea este un exemplu de urmat. Campaniile de sterilizare a câinilor au dat roade, iar de la 5.000 de maidanezi, câţi se aflau pe străzi în 2003, s-a ajuns în patru-cinci ani la 500, număr care s-a păstrat constant până în prezent, semn că autorităţile ţin sub control acest fenomen. Soluţia a fost simplă şi eficientă, sterilizarea câinilor cu proprietar. „Ne-am dat seama că trebuie închis robinetul de la curte, pentru că pe stradă rezolvam repede problema, dar la om acasă nu puteam avea acces, nu există lege în acest sens. Aşa că am început campanii de educare, de informare a cetăţenilor cu privire la beneficiile sterilizării, şi lucrurile au început să meargă, mai ales că operaţiunea se făcea gratuit. Lunar, sterilizam 50 de câini numai de la populaţie“, a precizat Carol Lazăr, director la SOS Dogs Oradea, Fundaţie pentru Protecţia Câinilor Comunitari.
Aceasta a lucrat în paralel cu Primăria Oradea, de la care a primit şi ajutor legislativ. Printr-o hotărâre de consiliu, s-a introdus obligativitatea sterilizării câinilor din curţile marilor întreprinderi, unde organizaţiile nu aveau acces. Deşi în textul de lege nu era prevăzută şi o amendă, conducătorii instituţiilor au fost receptivi şi sterilizarea patrupedelor nu a întâmpinat probleme.
„Acum există un proiect de hotărâre privind obligativitatea sterilizării câinilor fără pedigree, iar proprietarii care nu sunt de acord va trebui să plătească o taxă pentru gestionarea câinelui. Ceea ce nu am reuşit încă este stoparea abandonului“, a mai spus Carol Lazăr.

Clinica mobilă, soluţia de la Iaşi

Şi la Iaşi s-au realizat progrese reale în ceea ce priveşte câinii maidanezi cu şi fără stăpân. Printr-o hotărâre de consiliu dată în 2005 şi modificată în 2009, de la 15.000 de câini s-a ajuns în prezent la 3-4.000, majoritatea bătrâni şi sterilizaţi. Hotărârea s-a adresat în special marilor societăţi care deţin în curte câini maidanezi, acestea fiind obligate să-i vaccineze, să le procure carnet de sănătate şi să dea voie organizaţiilor şi primăriei să se ocupe de sterilizare, care se face gratuit. În caz contrar, amenda era de 500 de lei.
„De când s-a început programul, s-au făcut sterilizări pe bandă rulantă, câte 10-15 pe zi. Luna trecută am castrat 375 de câini. Mergem şi pe la curţi, dar aici nu putem să-i obligăm pe oameni, decât dacă nu pot face dovada că sunt proprietarii câinelui respectiv. Lumea este însă receptivă şi nu întâmpinăm probleme“, susţine Lelia Creangă, reprezentantă a organizaţiei Romania Animal Rescue. Pentru a veni în sprijinul proprietarilor de câini maidanezi, la Iaşi funcţionează de trei ani o clinică mobilă de sterilizare, se fac regulat campanii de informare şi toate cheltuielile revin primăriei.  

Campanie de sterilizare gratuită în Bănie

În perioada 15-25 mai, în Craiova va avea loc cea mai mare campanie de sterilizare a câinilor cu stăpân. Acţiunea va viza 1.200 de animale, toate costurile fiind suportate de o organizaţie din SUA, Romania Animal Rescue. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

38 COMENTARII