12.8 C
Craiova
joi, 2 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjGorjenii cardiaci pot muri liniştiţi

Gorjenii cardiaci pot muri liniştiţi

Din farmacia Spitalului Judeţean Târgu Jiu lipseşte substanţa trombolitică utilizată în tratamentul infarctului miocardic, substanţă vitală pentru supravieţuierea pacienţilor

Tromboliza este metoda terapeutică ce constă în injectarea unei substanţe trombolitice, denumită şi fibrinolitică, adică o substanţă capabilă să dizolve un cheag sanguin. Substanţa vitală în cazul unui infarct lipseşte de trei luni din farmacia Spitalului Judeţean Târgu Jiu, iar conducerea unităţii sanitare a ţinut ascuns acest lucru. Cauza? Lipsa banilor. O doză de substanţă trombolitică valorează aproximativ 4.000 de lei. „Tromboliza este o metodă care trebuie aplicată foarte rapid în cazul unui infarct miocardic. Este vitală pentru pacient. Am achiziţionat sporadic substanţa, pentru că nu avem bani. Este foarte scumpă. Din această cauză, pacientul trebuie să şi-o cumpere singur“, a spus doctorul Constantin Pălivan, directorul pe probleme medicale al Spitalului Judeţean Târgu Jiu. 

„Medicamentele le cumpărăm din banii noştri“

În condiţiile date, viaţa unui gorjean bolnav de inimă poate fi salvată numai dacă îşi cumpără substanţa respectivă. Dacă bolnavii şi rudele lor nu dispun de această sumă, le mai rămâne doar speranţa unei minuni. Bolnavii internaţi la Secţia de Cardiologie sunt foarte nemulţumiţi că sunt puşi în situaţia de a-şi cumpăra pastilele. „Medicamentele le cumpărăm din banii noştri. Şi mâncarea este foarte proastă în această unitate sanitară“, a spus un pacient. „Ne opresc din pensii pentru sănătate şi în spital suntem nevoiţi să ne cumpărăm pastilele. Este bătaie de joc“, a spus o bolnavă de inimă. „Medicamentele care lipsesc sunt destul de multe şi ne sunt necesare în activitatea noastră. Pentru persoanele care vin în Urgenţă avem un minim pentru o primă doză. Apoi, îşi cumpără“, a spus o asistentă de la Secţia  de Cardiologie a Spitalului Judeţean Târgu Jiu.

Probleme şi la Medicală

„Şi cei care au probleme respiratorii întâmpină astfel de dificultăţi. În farmacia spitalului nu mai sunt medicamente pentru ei. Trebuie să-şi cumpere dacă au posibilităţi“, a declarat Veronica Ilie, asistentă-şefă la Secţia medicală 1 din cadrul Spitalului Judeţean Târgu Jiu.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU