25.5 C
Craiova
marți, 11 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalPoezie, teatru şi dezbateri

Poezie, teatru şi dezbateri

Craiova sărbătoreşte, în perioada 21 – 28 februarie, Zilele „Marin Sorescu“, cu ocazia împlinirii
a 75 de ani de la naşterea poetului

Biblioteca Judeţeană „Alexandru şi Aristia Aman“ din Craiova a deschis seria manifestărilor organizând, în perioada 21- 23 februarie, mai multe evenimente culturale. Iubitorul creaţiei soresciene a putut păşi pentru început în cadrul salonului expoziţional pentru a admira volumele adunate în colecţiile Bibliotecii Judeţene „Alexandru şi Aristia Aman“, purtând semnătura omului de litere.
Periplul în lumea soresciană a continuat marţi, 22 februarie, cu manifestarea „Vocea lui Marin Sorescu“, în colecţiile de documente audio ale Bibliotecii Judeţene.
„Sunt mândru că literatura mea a fost iubită şi îndrăgită. Propagarea literaturii româneşti este o sarcină a noastră, a tuturor“. Aşa au sunat primele propoziţii ale dramaturgului, care au călătorit în timp din 1984.
Auditoriul a avut parte de autentice momente de poezie. Graţie înregistrărilor, l-a putut asculta pe Marin Sorescu recitând din propriile creaţii. Cei prezenţi au fost conduşi mai departe în atmosfera plăcută a operei soresciene de Adriana Ioncu şi Ilie Turcu, actori ai Teatrului „Colibri“, Ion şi Natalia Sorescu, fratele şi cumnata poetului. Au redescoperit „Semne“, „Învierea lui Lazăr“, „Bărbaţii“, „Dacă nu cer prea mult“ şi „Perspectivă“, dar şi traducerile poetului din opera scriitorului rus Boris Pasternak. Bogdan Sabin Ionuţ, elev în clasa a X-a A la Liceul „Marin Sorescu“ din Craiova, a dat viaţă poemului-parabolă „Halebarda“: „Înghesuială în troleibuz,/ Balamuc mare,/ Oameni cu pachete în braţe,/ Cu microbi/ Şi, cum stau eu pe scaun,/ În spatele meu,/ Un moş cu o cazma“.
Opera lui Marin Sorescu, fie că este citită, ascultată sau recitată, nu îşi pierde valoarea în negura timpului. Ea creşte cu fiecare nou cititor care se îndrăgosteşte sau descoperă mirajul acesteia.
Şi au pornit, mai apoi, iubitorii de rime „Pe urmele poetului Marin Sorescu“ la Bulzeşti, la Casa Memorială Marin Sorescu.

În lumea soresciană

Călătoria în lumea soresciană va continua şi duminică, 27 februarie, de la ora 12.00, la Galeria Arta, cu vernisajul expoziţiei de pictură Marin Sorescu. În acelaşi cadru va avea loc şi lansarea albumului „Marin Sorescu- pictorul“. Mai apoi, de la ora 19.00, Ilie Gheorghe şi Duo Classic, Octavian Gorun şi Corina Stănescu vor urca pe scena Filarmonicii „Oltenia“ într-un spectacol extraordinar, dedicat lui Marin Sorescu, „Poem sorescian“.
Ziua de luni, 28 februarie, va debuta cu un concurs de creaţie şi interpretare „Marin Sorescu“ şi cu o expoziţie de desen în organizarea Colegiului Naţional „Carol I“ din Craiova. Nu vor lipsi din programul zilei nici colocviile, recitalurile de poezie, spectacolele, simpozioanele, lansările de carte, omagiile muzicale.

Reperele unei zile soresciene

Zilele „Marin Sorescu“ se vor încheia luni, 28 februarie, cu o serie de evenimente. De la ora 11.00, la Sala „I.D. Sârbu“ va avea loc Colocviul „Uşor cu Marin Sorescu pe scările timpului“, urmat de recitalul de poezie susţinut de actorii Ştefan Cepoi, Alla Cebotari, Ilie Turcu.
Teatrul Naţional va găzdui şi reprezentaţia Teatrului „Colibri“, „Matca“, de Marin Sorescu.
Evenimentele vor continua şi pe scena Teatrului Liric de la ora 17.00, cu un spectacol de poezie, „Marin Sorescu – după 75 de ani, drum spre nemurire…!“, la care vor participa actorii Ion Colan, Ilie Gheorghe, Valentin Mihali, Ştefan Mirea.

• Anca Ungurenuş

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII