10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljMedicii de familie protestează

Medicii de familie protestează

Dolj

100 de cereri pentru plecare în străinătate

Medicii de familie doljeni par hotărâţi să emigreze. Supăraţi pe guvern, care vrea să le înjumătăţească veniturile, ei au mers în număr mare ieri la sediul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Dolj ca să-şi depună cererile în vederea plecării în străinătate.
„Ne-am reunit pentru a depune cererile pentru obţinerea certificatului de specialist, care este primul demers pentru a putea să lucrăm în străinătate. Au anunţat că vor depune cereri peste 100 de medici de familie din tot judeţul. Ceea ce se întâmplă acum este grav. Sunt desfiinţate spitale, iar medicina de familie este distrusă prin reducerea veniturilor medicilor de familie cu 50%“, a declarat dr. Mirela Profir, preşedintele Societăţii de Medicină de Familie – filiala Dolj. Aceasta a mai spus că medicii vor refuza şi semnarea contractelor cu casa de asigurări de sănătate.

Franţa şi ţările nordice, destinaţii preferate

Medicii de familie s-au arătat nemulţumiţi în special de înăsprirea legislaţiei în domeniu care, spun ei, ar rări vizitele pacienţilor la cabinete şi ar limita astfel serios şi veniturile medicilor.
„Munca noastră va fi foarte grea, dar cel mai greu va fi pentru pacient pe care statul îl va obliga să primească reţetă compensată doar o dată la trei luni, pentru bolile cronice“, susţine dr. Aurora Carmen Bîrţan. Doctoriţa spune că ar dori să lucreze în Franţa, unde ar avea deja mulţi colegi care au plecat din ţară, în vreme ce alţi medici erau interesaţi de oferte de muncă în ţările nordice.
Printre medicii care s-au arătat interesaţi de munca în străinătate s-au aflat şi unii trecuţi de prima tinereţe. Dr. Maria Pătruţoiu spunea că vrea să plece pentru că nu se simte respectată.
„Am 62 de ani şi mă pregătesc să ies la pensie cu 1.400 de lei. Acesta este respectul pe care mi-l arată statul român după o viaţă de muncă. Ni se spune că suntem elite, dar suntem trataţi ca nişte infractori. Nu-i nimic, vom pleca în altă ţară, poate vom găsi guvernanţi care să ne recunoască statutul şi pregătirea“, a spus dr. Pătruţoiu.
După obţinerea certificatelor de specialist, acestea trebuie depuse din nou la DSP Dolj, împreună cu alte documente, în vederea eliberării certificatelor de conformitate care le dă medicilor dreptul de a profesa în Uniunea Europeană.

Olt

Contractul pe 2011, de nesemnat

Înspăimântaţi de conţinutul noilor clauze prevăzute în contractul de furnizare de asistenţă socială din 2011 cu Casa de Asigurări de Sănătate (CAS), medicii de familie din Olt se gândesc foarte serios să nu semneze respectivul acord cu CAS, programat să intre în vigoare pe 1 aprilie, deoarece, în opinia lor, prevederile documentului încalcă drepturile pacienţilor în mod flagrant şi vor duce cabinetele medicale direct la faliment.
„Acest contract ne pune în situaţia de a nu vă mai putea acorda îngrijirile fireşti, pe care noi le considerăm necesare pentru sănătatea pacienţilor noştri.
Totodată, un asemenea contract ar duce la închiderea rapidă a cabinetelor din cauza cheltuielilor şi datoriilor neacoperite“, spune Asociaţia Medicilor de Familie şi Medicină Generală (ANFMG) Olt. Asociaţia se teme că, odată acceptată, înţelegerea cu CAS ar face uitat, pentru medici, jurământul lui Hipocrate şi i-ar transforma în funcţionari ai Asigurărilor de Sănătate.
„Noul contract ne impune să alegem cine primeşte medicamente şi cine nu (căci vom avea plafon la medicamente), să nu vă consultăm decât o dată la trei luni, să nu vă tratăm decât cu plată dacă sistemul informatic al Casei de Asigurări vă înregistrează ca neasigurat, să vă cerem coplată, să nu dăm reţete şi bilete de trimitere doar pentru douăzeci de pacienţi pe zi, să cumpărăm cititoare de carduri şi servere, să introducem date pe cardurile de asigurat în loc să consultăm, să lipim coduri de bare pe reţete şi multe altele“, detaliază AMFMG Olt.
Până în prezent, 137 de medici de familie din Olt, din totalul de peste 200, s-au pronunţat deja împotriva contractului.
„Dacă Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări vor continua totuşi să refuze să ia deciziile fireşti, vom fi nevoiţi să închidem cabinetele, cu tot regretul nostru. Am făcut eforturi foarte mari să rămânem în ţară, să ne facem meseria“, conchide AMFMG Olt.

Simona Tudor, Dan Codrea

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

21 COMENTARII