Medicii de familie protestează

Autori


Dolj

100 de cereri pentru plecare în străinătate

Medicii de familie doljeni par hotărâţi să emigreze. Supăraţi pe guvern, care vrea să le înjumătăţească veniturile, ei au mers în număr mare ieri la sediul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Dolj ca să-şi depună cererile în vederea plecării în străinătate.

„Ne-am reunit pentru a depune cererile pentru obţinerea certificatului de specialist, care este primul demers pentru a putea să lucrăm în străinătate. Au anunţat că vor depune cereri peste 100 de medici de familie din tot judeţul. Ceea ce se întâmplă acum este grav. Sunt desfiinţate spitale, iar medicina de familie este distrusă prin reducerea veniturilor medicilor de familie cu 50%“, a declarat dr. Mirela Profir, preşedintele Societăţii de Medicină de Familie – filiala Dolj. Aceasta a mai spus că medicii vor refuza şi semnarea contractelor cu casa de asigurări de sănătate.

Franţa şi ţările nordice, destinaţii preferate

Medicii de familie s-au arătat nemulţumiţi în special de înăsprirea legislaţiei în domeniu care, spun ei, ar rări vizitele pacienţilor la cabinete şi ar limita astfel serios şi veniturile medicilor.

„Munca noastră va fi foarte grea, dar cel mai greu va fi pentru pacient pe care statul îl va obliga să primească reţetă compensată doar o dată la trei luni, pentru bolile cronice“, susţine dr. Aurora Carmen Bîrţan. Doctoriţa spune că ar dori să lucreze în Franţa, unde ar avea deja mulţi colegi care au plecat din ţară, în vreme ce alţi medici erau interesaţi de oferte de muncă în ţările nordice.

Printre medicii care s-au arătat interesaţi de munca în străinătate s-au aflat şi unii trecuţi de prima tinereţe. Dr. Maria Pătruţoiu spunea că vrea să plece pentru că nu se simte respectată.

„Am 62 de ani şi mă pregătesc să ies la pensie cu 1.400 de lei. Acesta este respectul pe care mi-l arată statul român după o viaţă de muncă. Ni se spune că suntem elite, dar suntem trataţi ca nişte infractori. Nu-i nimic, vom pleca în altă ţară, poate vom găsi guvernanţi care să ne recunoască statutul şi pregătirea“, a spus dr. Pătruţoiu.

După obţinerea certificatelor de specialist, acestea trebuie depuse din nou la DSP Dolj, împreună cu alte documente, în vederea eliberării certificatelor de conformitate care le dă medicilor dreptul de a profesa în Uniunea Europeană.


Olt

Contractul pe 2011, de nesemnat

Înspăimântaţi de conţinutul noilor clauze prevăzute în contractul de furnizare de asistenţă socială din 2011 cu Casa de Asigurări de Sănătate (CAS), medicii de familie din Olt se gândesc foarte serios să nu semneze respectivul acord cu CAS, programat să intre în vigoare pe 1 aprilie, deoarece, în opinia lor, prevederile documentului încalcă drepturile pacienţilor în mod flagrant şi vor duce cabinetele medicale direct la faliment.

„Acest contract ne pune în situaţia de a nu vă mai putea acorda îngrijirile fireşti, pe care noi le considerăm necesare pentru sănătatea pacienţilor noştri.

Totodată, un asemenea contract ar duce la închiderea rapidă a cabinetelor din cauza cheltuielilor şi datoriilor neacoperite“, spune Asociaţia Medicilor de Familie şi Medicină Generală (ANFMG) Olt. Asociaţia se teme că, odată acceptată, înţelegerea cu CAS ar face uitat, pentru medici, jurământul lui Hipocrate şi i-ar transforma în funcţionari ai Asigurărilor de Sănătate.

„Noul contract ne impune să alegem cine primeşte medicamente şi cine nu (căci vom avea plafon la medicamente), să nu vă consultăm decât o dată la trei luni, să nu vă tratăm decât cu plată dacă sistemul informatic al Casei de Asigurări vă înregistrează ca neasigurat, să vă cerem coplată, să nu dăm reţete şi bilete de trimitere doar pentru douăzeci de pacienţi pe zi, să cumpărăm cititoare de carduri şi servere, să introducem date pe cardurile de asigurat în loc să consultăm, să lipim coduri de bare pe reţete şi multe altele“, detaliază AMFMG Olt.

Până în prezent, 137 de medici de familie din Olt, din totalul de peste 200, s-au pronunţat deja împotriva contractului.

„Dacă Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări vor continua totuşi să refuze să ia deciziile fireşti, vom fi nevoiţi să închidem cabinetele, cu tot regretul nostru. Am făcut eforturi foarte mari să rămânem în ţară, să ne facem meseria“, conchide AMFMG Olt.

Simona Tudor, Dan CodreaComenteaza acum

21 Comentarii

 1. ioooo said:

  la pensie statul te fura intr-un hal fara de hal sa nu mai vb la somaj o batjocura ,deja tinerii refuza sa mai finanteze acest sistem injositor si saracii pensionari din pacate o sa se trezeasca fara mai nimik la pensie ,medicii sa incerce sa plece dar e nasol cati dintre ei vb la perfectie o limba straina ,mai ales nordica :)),munca cu publicul e nasoala nu se poate face prin semne aproximari ,asa ca slabe sanse pt medici ,cine zice ca nu-i asa sa faca un ex de imaginatie v-ati trata la un medic vientamez care stie 10 cuvinte romanesti maxim? sa fim seriosi toata lumea are dreptul sa viseze dar cainii nu alearga niciunde cu covrigii in coada .

 2. pt 1 said:

  deja au plecat gramada si or sa mai plece …este demonstrat nu vis asa cum incearca unii sa insinueze pentru a suprima fenomenul,asta pentru ca medicii spre deosebire de alte categorii de bugetari pot zbura din aceasta mocirla numita romania…..cum sa le taie veniturile cu 50 la suta dupa alte 25 de procente taiate in vara …. cum doresc aceste maimute care conduc in tara asta sa asigure populatiei asistenta medicala fara bani,materiale ….. de dotari nici nu mai poate fi vorba atata timp cat minimul existential nu mai poate fi asigurat…

 3. REY said:

  Nr.1 ,ramai uimit cat poate sa invete un medic… de fapt,toata viata invata,poate nu in sensul clasic ,multi dintre ei,dar e o vorba ,”nu exista boli,exista bolnavi” parca A.Pare a spus-o .inveti si fara sa vrei .Medicina e complexa . Asa ca nu e mare lucru sa inveti suedeza ,daneza sau norvegiana in cateva luni ,mai ales ca aia, cum sunt ei,fara imaginatie si lipsiti de inteligenta,mai au si scoli speciale ptr. invatarea limbii .Si te mai si platesc pentru asta …

 4. craiovean said:

  n-au invatat sa respecte pacientii,cum naiba sa invete o limba straina:)))

 5. un specialist said:

  Obtinerea certificatului de comformitate NU iti da dreptul sa lucrezi in strainatate. Drumul e lung: – traduceri; copii legalizate…etc. Un dosar de medic poate ajunge si la 3 kg.; recunoasterea profesionala; examen; inscriere in organizatia profesionala ; etc. Drumul e lung; cheltuieli multe; 60% din cei ce isi obtin certificatul de comformitate NU ajung niciodata sa lucreze in strainatate. Si……….. este criza si in “strainatate”

 6. rdr said:

  @RAY: “nu e mare lucru sa inveti suedeza ,daneza sau norvegiana in cateva luni”

  Esti tare tata daca tu poti sa inveti o lb straina in cateva luni ..

 7. culmea ironiei said:

  Dupa ce efemerele guverne postdecembriste neperformante (in cardasie cu pseudopresedintii de tara) si-au discreditat si distrus propriile institutii incepand cu Economia, continuand cu Armata si Invatamantul, acum tunurile sunt puse pe Sanatate.
  La invectivele prezidentiale si guvernametale despre “neperformanta” a respectivelor componente ale statului au aparut imediat intru confirmarea si sustinerea spuselor acestora: diletantii, impostorii, recidivistii, corigentii, repetentii si delincvetii juvenili cat si cei experimentati. Nici pensionarii n-au scapat inca de teoria conform careia ar fi dusi in spate de catre tineri!!!!!!!!!!!!!! !! Si exemplele ar putea continua. Sunt atacati acum medicii de familie, care s-au hotarat sa plece din aceasta mocirla greu de suportat. Toti neavenitii si nepriceputii le dau sfaturi, ii evalueaza si le contesta pregatirea lor profesionala. In aceste conditii unii dintre pacientii mai tineri au si gasit deja remediul si se hranesc cu plante (stiti dv de care). Unde vom ajunge? La acest dezastru si presa a pus de fiecare data botul avand partea ei de contributie. Culmea ironiei si a prostiei. Atat.

 8. Bravo Livia! said:

  Am muncit de la varsta de 17 ani,total 47 de ani de munca cu contributie la tot ce inseamnau cerintele vremurilor, cu munca sambata si duminica,cu nopti pierdute la cozi si am iesit la pensie cu 1200 lei. Ascultand de sfatul presedintelui tarii am plecat sa muncesc pe 1500 euro/luna. Ce mai castig ? Stima, apreciere, respect…nu numai profesional ci mai ales ca om si asta ma face sa gandesc ca in acest fel contribui la a arata si alta imagine despre a noastra tara, nu numai cea promovata de conducerea tarii…

 9. k said:

  Pai ori ramaneti in tara “sa traiti bine”, ori incercati sa va mai dati o sansa in alte tari.

 10. unu said:

  pacat ca nici babe nu mai sunt care sa dea leacuri…. ca doctorii incep sa devina o specie pe cale de disparitie

 11. dr.Gheorghe Adrian said:

  =doresc sa fac cateva precizari personale:
  1.NU suntem medici de familie,suntem FIRME PRIVATE de medicina fanmiliei,deci NU suntem angajati ai CASJ,ci PARTENERI de contract,cu drepturi/obligatii egale!
  2.orice contract abuziv poate fi SUSPENDAT in instanta,prin ordonanta speciala,nici un fel de contract nu poate fi IMPUS,singura cale fiind respectarea prevederilor legale si negocierea intre parti
  3.plecarea in strainatate a medicilor de familie este mult mai putin profitabila pentru populatie decit PLECAREA DEFINITIVA din tara a mascaricilor care pretind cu nerusinare ca sanatatea acestui popor este o prioritate nationala.
  4.as dori sa reamintesc celor care par a fi uitat ca NU suntem milogii nimanui,ca am depus un juramint pe care cine-l incalca raspunde legal si moral,ca menirea noastra nu este fiscalizarea actului medical ci CHIAR actul medical in sine,ca suntem dedicati pacientilor si NU birocratilor stupizi,ca profesia de medic insemna raspundere,stiinta si creativitate,nu retzetar de facut gogonele,ca Presedintele Republicii,daca chiar vrea REFORMA,trebuie s-o inceapa cu de-birocratizarea sistemului,aplicarea principiilor liberei concurente si ierarhizarea prioritatilor, altele decit cele politice…
  =in final,cine are ceva de spus,sa se semneze,in primul rand si dupa aia mai vorbim noi…
  =cu respect pentru medici,cu respect pentru pacienti si cu dispretz TOTAL fatza de simulatorii de Reforma,de care tot avem parte de 20 de ani,si inca pe atat de acum incolo,daca noi NU ne respectam,acesti simulatori NU o vor face!!!
  dr.Gheorghe Adrian,MF

 12. Garcea penzonaru said:

  Specialiștii în medicină au plecat de mult, cei mai puțin specialiști dar care s-au simțit jigniți de sistem și scursurile deștepte și cu pile din sistem, au plecat și ei. Au mai rămas doar câțiva specialiști care au crezut că pot face ceva cât de cât și la ei în țară dar leprele din sistem le sugrumă. Din ceilalți și sunt mulți din cei la care mă gândesc eu și poate și alții care au pățit-o că mine, stau bine mersi pe salarii bunicele sau altfel spus mult prea bune pentru câtă meserie știu ei și latră acum cât pot de tare că vor pleca. Eu le doresc drum bun și să aibă parte de tot binele pe care l-au fîcut și pe care l-au dorit ei celor care au apelat la mila lor. În rest pentru cei care și-au făcut meseria și care s-au făcut medici din drag de a trata oameni suferinzi și nu pentru un câștig material peste medie TOATĂ STIMA ȘI RESPECTUL meu și al altor muritori mai puțin înzestrați . Visând frumos ce bine ar fi dacă măcar 50% din medici ar fi precum RAED ARAFAT sau la fel ca un medic de culoare despre care am citit tot în această gazetă și care culmea nu a mai depus cerere să plece în străinătate. Dacă tot este pus statul pe luat bani eu propun să se studieze cazul fiecărui solicitant în parte ,i cei care au făcut studiile pe banii poporului român să returneze sumă investită de stat cu dobânda de rigoare și sunt liberi să plece. A și încă ceva prin localitâțile de pe lângă granițe au apărut deja medici dein Bulgaria, Ungaria,Moldova iar populația săracă nu are decât să seapuce de studiul plantelor medicinale ca pe vremea când era un medic la 4-5 comune sau poate și mai mult. Să înțeleg că medicii străini care au venit să profeseze la noi în țară sunt mai fraieri decât mulți dintre proștii noștrii cu salarii peste medie și care nu știu să prescrie decât trimiteri le specialiști care urmează săți prescrie o rețetă pe care apoi să o copieze și ei???? Încă o dată toată STIMA ȘI RESPECTUL pentru adevărații profesioniști care nu se văd și nu se aud din cauza celor care dau pe dinafară de specialiști ce sunt.

 13. si asta nu e tot! said:

  In curand se interzice si comercializarea plantelor medicinale , daca nu exista studii demonstrate ca planta are efectul ….. x ,sa zicem. Peste cateva luni daca vinde cineva musetel va fi acuzat ca vinde….. plante interzise. De la UE ni se trage, nu glumesc!

 14. REY said:

  @craiovean : respectul trebuie sa fie reciproc ! Medicul te respecta ;tu ce-i oferi ,in afara de injuraturi ,batai ,scuipici si blamuri ?!nicaieri in Europa civilizata medicul nu este tratat ca in Romania .Spagar ? nu cred ca te obliga nimeni sa dai ceva daca nu vrei ! iar daca dai ,recunosti carenta sistemului medical romanesc ! medicii ar trebui sa moara de foame ,cu salariile pe care le primesc? pentru ca sa te ingrijeasca,un medic NU trebuie sa aiba grija zilei de maine !!! de asta sunt asa de bine platiti in strainatate ;un adevar simplu ,pe care guvernantii romani nu l-au inteles ,mai mult ei gandesc”lasa-i pe doctori,se descurca”,instituti onalizand asfel spaga !!!nu cred ca vreun medic viseaza sa ia spaga ,nu de asta a facut medicina .Credeti ca se da spaga in sistemul medical din vest ? aiurea,te zboara din sistem inediat ! si totusi ,acolo pleaca medicii ,la fara spaga . De ce : pentru un salariu decent,pentru conditii excelente de munca,pentru a fi respectati si apreciati conform stqtutului lor social. Credeti ca in America sau Germania te tragi de sireturi cu doctorul ?? sau injuri si bati,cum fac tiganii la spitalul 1 ???nici in vise !!!

 15. drum bun! said:

  Un medic de familie care are in jur de 2000 de pacienti se plange?????!!!! Venitul net, dupa ce plateste asistenta, chiria modica, impozite etc se ridica pe la 5000 ron NET!!! Cu 4 ore de cabinet/zi! Ce asistenta poti oferi pentru 2000 pacienti cu 4 ore/zi?
  Unul care are 1000 pacienti are cam 3500 ron venit net!
  Nu pleaca la munca in Franta din pacate! Acolo trebuie sa platesti leasing-ul la cabinet -intre 3-500 euro lunar – in plus SUNT PLATITI LA NUMARUL DE CONSULTATII – adica la serviciile prestate! La noi sunt platiti in functie d enumarul de pacienti!! Asa ca….

 16. elena said:

  Ai dreptate nr,12 {Garcea) Acel medic despre care ai citit in ziar se numeste Hissam, si a reusit sa faca in satul Fratila din com Bulzesti (un sat uitat de lume) un Centru de Permanenta, cu medici tineri angajati si cu o ambulanta proprie; Desi comuna se intinde pe foarte multi km , cu sate imprastiate, fara asfalt, acest minunat OM le-a dat speranta la viata acelor oameni – care in , mai mult de jumatate, sant de peste 60 ani. Ba mai mult, daca este solicitat, medicul care este de garda merge si in satele Murgasului. Mergea, inainte sa fie dotat cu ambulanta,cu masina proprie la cei ce nu se puteau deplasa,FARA sa ceara ONORARIU.De ce el poate si romanii nostrii nu pot.? FUG ca dracu de tamaie cand aud de Centru de Permanenta . Ar fi bine sa faca si Gazeta de Sud o vizita la acest Centru si sa ceara parerea satenilor. El nu se plange niciodata. FELICITARI, DOCTORE!

 17. REY @ elena said:

  pentru ca doctorul ala Hissam vine dintr-un loc unde Romania se vede cam cum vedem noi America !!! Dar este de admirat -spre deosebire de confratii lui arabi ,negri ,venetici pe la noi ,si care s-au imbogatit aici(Bacriz Bros ,Obeidat,Talal si altii pe care nu-i mai numar…)Hissam a venit la muuult mai bine decat la el in tara. Dar medicii romani de ce sa suporte dizolvarea serviciilor de sanatate ??Hissam mergea cu masina proprie la bolnav-fara sa ceara onorariu?? Bravo lui !! dar cum isi platea benzina si intretinerea masinii??? astea sunt truisme ,dar nu trebuie sa devina REGULI !!!

 18. Nicu said:

  Emigreaza putorile.Stati flexati ca sunt destui proaspeti absolventi gata sa le ia locu.Haideti sa nu punem botu la vrajeala.

 19. laurentiu said:

  Mare dreptate ai nicu!!!!!unde castiga banii cum ii castiga aici?cu un cabinet aici si unul in rural castiga destul de mult fara prea multa bataie de cap!!!ar trebui unii dintre ei sa nu faca atata spectacol!!!!!

 20. leyla said:

  sa se duca unde vor,dar poate acolo o sa invete sa respecte un om,si sa munceasca nu sa traga mita de coada.muncesc si mult dragii nostrii medici,consulta patru pacienti pe zi si pleaca,dar dupa fiecare pacient beau o cafea,mai trag o tigara si pofteste pe urmatorul idiot carei bolnav(parca el saracu ar vrea sa fie bolnav)dar asta este platim doar de dragu dea avea un dr salariu!ASTA-I ROMINIA SI TREBUIE SA NE MINDRIM CU ASTA!INAINTE FRATILOR!

 21. melcisor said:

  dr.Mirela Profir sa vina in Montreal,Canada ca o angajeaza aici sa consulte pacienti cu tigara in mana si cafeaua.

Alte stiri

Sumarul ediției de vineri, 25 februarie 2011

Actualitate

» Fotbal – Rapid – Unirea Urziceni, scor 1-0, în primul meci al etapei a XIX-a a Ligii I
» Peste 100 de monumente istorice, în paragină
» Serbările Zăpezii la Rânca
» Tichete de masă din banii de căldură
» Aeroportul Craiova, deschis traficului internaţional
» Escrocherii legate de Loteria Vizelor
» Fotbal – Gheorghe Hagi: Nu mă consider un mare antrenor
» Între cărţi şi tehnologie

Local

» Nu vă spargeţi capetele!
» Şi-au jurat din nou credinţă după 50 de ani de căsnicie
» Spitalul de Urgenţă Slatina îşi face analizele
» Primarul-sperietoare din Traian
» Burse din mărţişoare
» CO2 – noua afacere în România
» Poliţişti în instanţă
» Scurte ştiri
» Plată dublă la apa rece

Dolj

» Medicii de familie protestează

Gorj

» Maşini second hand pentru pompieri
» Subprefectul Romanescu şi-a certat subalternii

Sport

» Ultima victorie cu Steaua
» Marş de contestare a lui Mititelu
» Contractul lui Napoli nu a ajuns la FRF
» LPF lasă spectatorii să vină la Ştiinţa
» Primarii, invitaţi la cursurile de antrenori
» Cristi Dulcea, la Alro Slatina
» Chivu, criticat de italieni
» CSO Filiaşi este gata de lupta pentru promovare
» Găzarii se antrenează şi cu pixul
» Pandurii, la un pas de autodistrugere
» Cîrstea şi Gojnea, eliminate de iberice
» Bute: Magee este cel mai bun adversar
» Puşa vrea punct(e) de la Lugoj
» SCM-CSS, eşec usturător la Sfântu Gheorghe
» Gorjeanul Gabriel Florea, convocat pentru „dubla“ cu Lituania
» Bobocel şi Doagă reprezintă Oltenia la Paris

Bani & Afaceri

» Creşte încrederea în economie
» „Vrem mulţi furnizori locali români“
» Scurte ştiri

Magazin

» Bancul zilei
» Fratele cel mic al lui Huidu, în „Iubiri secrete“
» Lora revine pe scena muzicală
» Fereşte-te de radar!
» Picătura de cunoaştere
» Apariţii editoriale
» Vremea în Oltenia
» Ia te uită!
» Horoscop
» Scurte ştiri
» Isla Fisher nu îşi doreşte Oscarul

Top UploPorn.com (ul.to) - Download Porn HD RGPorn.com - Free Porn Downloads