7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCentru de cercetare a cancerului

Centru de cercetare a cancerului

La Craiova a început construirea unui centru ultramodern de cercetare, diagnostic şi tratament pentru bolnavii de cancer.
Bănia ar putea avea, în doi ani, un centru modern de cercetare şi tratament pentru bolnavii de cancer, în cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF), datorită participării instituţiei la un proiect de investiţii în infrastructura publică, lansat în 2008 prin Competiţia POS-CCE – Program Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice.
Printre obiectivele proiectului, deosebit de amplu, se numără şi construirea unei clădiri pentru departamentul de imagistică, reabilitarea unei aripi din parterul şi demisolul clădirii noi a UMF din bulevardul 1 Mai, achiziţia unor echipamente de cercetare, IT şi mobilier specific.
Realizarea unui astfel de centru este foarte importantă, consideră conducerea UMF Craiova, având în vedere numărul mare de bolnavi de cancer. „Proiectul vizează patologia oncologică şi, în special, cancerul digestiv. Se estimează că 30-40% din populaţia ţării face cancer pe parcursul vieţii. Dintre toate cancerele, aproximativ 50% sunt curabile“, a spus prof. dr. Adrian Săftoiu, rectorul UMF Craiova. Pentru aceşti bolnavi, centrul de cercetare va fi dotat cu cabinete medicale şi opt laboratoare. Pacienţii vor beneficia de mijloace moderne de diagnosticare şi tratament, printre care un computer tomograf cu emisie de pozitroni (PET-CT) şi un RMN de 3 Tesla.

Populaţia va fi principalul beneficiar

Până la realizarea centrului este însă cale lungă. Pe 5 octombrie 2010 a început construirea clădirii pentru Departamentul de imagistică, iar lucrările ar trebui, potrivit proiectului, să fie finalizate până în septembrie 2012, cu condiţia alocării, de către Ministerul Educaţiei şi Cercetării, a fondurilor necesare. Până acum, s-au cheltuit trei milioane de lei, ceea ce reprezintă aproximativ 5% din suma totală calculată iniţial. O parte importantă din fonduri, 100.000 de euro, ar fi necesară pentru achiziţionarea echipamentelor de cercetare-dezvoltare. Investiţia are o valoare foarte mare, însă beneficiile ar putea să fie la fel de mari. UMF Craiova îşi va putea păstra specialiştii valoroşi, care în prezent nu au altă alternativă decât plecarea din ţară pentru a face cercetare, iar pacienţii ar putea profita de investigaţii medicale performante, prin încheierea unor protocoale de colaborare între UMF Craiova, spitale şi Casa de Asigurări de Sănătate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU