Controversatul Ordin nr. 343/2010 privind repartizarea consumului de energie termică între beneficiarii din imobilele de tip condominiu a creat multe nemulţumiri în rândul proprietarilor de apartamente din Craiova şi le-a dat multă bătaie de cap reprezentanţilor asociaţiilor.
Craiovenii au fost taxaţi pentru consumul de energie termică pe părţile comune după bunul plac al asociaţiilor de proprietari.
Acolo unde sunt montate repartitoare, firmele au băgat la plată pentru căldura pe părţile comune cote de 50% sau 30% din valoarea facturii la întreţinere. „Ordinul ANRSC este legal, deşi mulţi îl contestă, dar el se aplică numai în blocurile cu repartitoare privind căldura pe părţile comune. Chiar dacă într-un bloc este un singur repartitor, prevederile se aplică tuturor din acel imobil, deşi au centrale sau ţin de sistemul centralizat de încălzire“, a declarat David Smărăndoiu, jurist.
Cei mai defavorizaţi au fost craiovenii care au optat pentru sistemele de repartizare a costurilor. Aşa s-a ajuns în situaţia ca proprietarii unui apartament cu trei camere să plătească pentru căldura de pe casa scării, subsol şi conductele care-l tranzitează 56 de lei, un sfert din valoarea facturii individuale şi aceştia nici nu s-au bucurat de confort termic. În schimb, locuitorii unui apartament similar, dar cu centrală, au plătit pentru căldura pe părţile comune 18,90 lei. „La cei cu repartitoare, calculul a fost făcut de firma Elsaco. Aceştia au dat cei mai mulţi bani. Proprietarii cu centrale, 23 din cele 170 de apartamente, au plătit după cum s-a stabilit în Adunarea Generală, până în 20%, pentru părţile comune“, a spus administratorul Asociaţiei Siloz-Înfrăţirii, Marin Sorescu.
Cum au interpretat, aşa au aplicat
La Asociaţia nr. 11 din cartierul Brazda lui Novac şi la Asociaţia nr. 23 din Craioviţa Nouă, ordinul s-a aplicat pentru toată lumea. În noiembrie şi martie, proprietarii au plătit pentru căldura comună 50% din valoarea facturii la întreţinere, iar în decembrie, ianuarie şi februarie – 30%. „Noi am aplicat, atât la Asociaţia nr. 11 din Brazdă, cât şi la Asociaţia nr. 23 din Craioviţa, pentru toţi, aceeaşi cotă prevăzută în ordin“, a spus adiministratoarea Floarea Teică.
„În Valea Roşie, pentru un apartament cu două camere ne-am trezit cu 62 de lei căldura pe părţile comune, în timp ce noi am îngheţat în casă. Deschidem repartitorul numai în dormitor, seara. Nu garantez că sunt foarte corecţi cei de la asociaţie“, a spus Corina Lupea de la Asociaţia nr. 9 Eroilor din Valea Roşie.
În cazul altor asociaţii, ordinul este ordin: numai pentru cei cu repartitoare. „Două blocuri sunt în asociaţie cu repartitoare. Aici firma de repartitoare Ista face citirea şi repartizarea costurilor individuale şi comune. Cei cu centrale nu plătesc pentru părţile comune. Oamenii contestă aceste reglementări“, a susţinut Traian Gruia, administratorul Asociaţiei nr. 3 „Nicolae Titulescu“.
În cazul altor asociaţii de proprietari, Ordinul nr. 343/2010 a fost anulat. Este şi cazul Asociaţiei nr. 5 din cartierul 1 Mai. „În Adunarea Generală, s-a stabilit 10% pentru părţile comune la pauşal, zero pentru cei cu centrale“, a afirmat Victor Stamin, preşedintele asociaţiei.