7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljElevii doljeni preferă învăţământul teoretic

Elevii doljeni preferă învăţământul teoretic

Meseriaşii din Dolj încep să dispară, încet, dar sigur. Cu toate că instituţiile de învăţământ din filiera tehnologică sunt de trei ori mai multe decât cele din filiera teoretică, tendinţa elevilor este de a se orienta preponderent spre profilul teoretic.

Potrivit unui studiu realizat recent de Asociaţia de Consultanţă şi Consiliere Economico-Socială (ACCES) Oltenia, firmele din Regiunile de Dezvoltare Sud-Vest Oltenia, Sud Muntenia şi Centru sunt interesate în special de personal calificat. Nu e de mirare că miile de absolvenţi ai Universităţii din Craiova îşi găsesc cu greu un loc de muncă în conformitate cu studiile lor, posturile disponibile pentru persoane cu studii superioare fiind limitate. „În perioada 2007-2010, 35% dintre firme au angajat absolvenţi de grupuri şcolare/şcoli profesionale, muncitori calificaţi prin cursuri de calificare, 26,7% dintre firme au angajat absolvenţi de grupuri şcolare (foste SAM-uri, şcoli de ucenici) şi doar 0,9% dintre angajatori au recrutat absolvenţi ai învăţământului universitar – cursuri de master“, se arată în studiu.

„Elevii se adresează întâi claselor cu profil teoretic“

Cu toate acestea, tendinţa elevilor este de a se orienta către instituţiile de învăţământ cu profil teoretic. „În general, elevii se adresează întâi claselor cu profil teoretic, apoi celor cu profil tehnologic. Acest lucru se întâmplă deoarece nu se realizează suficient orientarea şcolară a elevilor de către cadrele didactice din gimnazii. S-a constatat faptul că orientarea preponderentă spre profilul teoretic rămâne constantă. În timp, absolvenţii de învăţământ teoretic găsesc loc de muncă în sfera serviciilor, după ce au urmat cursuri de calificare în domeniu (ospătar, vânzător etc.) sau, cum e cazul majorităţii, continuă cu studii universitare“, a declarat Alexandrina Maria Năstase, inspector general adjunct la Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Dolj.

Una din trei unităţi de învăţământ pofesional/tehnic are şi clase cu profil teoretic

Alexandrina Maria Năstase a explicat că în acest an, în Dolj, funcţionează 11 unităţi liceale numai cu filieră teoretică, două cu filieră vocaţională şi două teologice. „Reţeaua unităţilor de învăţământ pofesional şi tehnic cuprinde 32 de unităţi şcolare de stat, un liceu particular – Liceul UCECOM «Spiru Haret» Craiova, şi trei şcoli particulare postliceale acreditate“, a adăugat inspectorul general adjunct. 11 dintre acestea au şi clase cu profil teoretic. Cele mai multe sunt în unităţile de învăţământ liceal din localităţile unde nu există decât un singur liceu/grup şcolar (Amărăştii de Jos, Bârca, Bechet, Cetate, Poiana Mare, Filiaşi, Segarcea, Pleniţa, Melineşti). Există însă şi două grupuri şcolare din Craiova (Grupul Şcolar „Charles Laugier“ şi Grupul Şcolar „Traian Vuia“) care au atât clase cu profil tehnic, cât şi clase cu profil teoretic. Potrivit informaţiilor primite de la ISJ Dolj, cele mai solicitate domenii de către cei care optează pentru filiera tehnologică sunt cele din sfera serviciilor (coafeză, manichiuristă, ospătar, bucătar, mecanic auto, vânzător etc). Numărul unităţilor de învăţământ profesional şi tehnic este de trei ori mai mare decât al celor de învăţământ teoretic (în învăţământul tehnologic sunt 17.340 de elevi, şi 11.411 în învăţământul teoretic).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS