10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalBibliotecile oltene vor primi calculatoare de la Bill Gates

Bibliotecile oltene vor primi calculatoare de la Bill Gates

La nivelul judeţului Olt, derularea proiectului „Biblionet – lumea în biblioteca mea“, un program naţional cu întindere de cinci ani şi finanţare totală de 27 de milioane de dolari, asigurată de fundaţia americană „Bill&Melinda Gates“, înseamnă că 50 dintre cele 105 biblioteci oltene vor fi dotate până în 2014 cu calculatoare de uz public, prin intermediul cărora locuitorii din mediul rural vor avea posibilitatea de a-şi completa necesarul de informaţie utilă pentru descoperirea unui loc de muncă, finanţarea unei afaceri, servicii medicale etc.
Obiectivul declarat al proiectului, demarat în România în 2009, este facilitarea accesului populaţiei la mijloacele tehnologiei informaţionale, în situaţia în care, în mediul rural românesc, internetul este aproape inexistent.
Biblioteca Judeţeană „Ion Minulescu“ din Slatina a anunţat că în 2011 vor fi instalate 20 de biblioneturi, iar în 2012, restul până la 50, şi spune că, în realitate, judeţul nu mai dispune de 105 biblioteci valide, funcţionale, câte există pe hârtie, ci doar de 90, deoarece 15 locaţii sunt închise (posturi blocate, funcţionari pensionaţi sau restructuraţi).
„Ne aflăm în perioada de evaluare a localităţilor. Oferte există, dar, în multe locuri, nu şi condiţiile necesare pentru implementare. Până în 15 februarie trebuie să decidem unde vom instala calculatoarele“, a spus Paul Matiu, directorul Bibliotecii Judeţene.
Remarcabilă, în context, este atitudinea primăriilor, care, legal şi instituţional, au obligaţia de a suporta costurile de racordare la reţeaua internet şi de asigurare a spaţiilor. „Primăriile se arată interesate, dar multe biblioteci se confruntă cu lipsă de spaţiu şi cu încălzire neadecvată“, a precizat Paul Matiu.
Biblioteca „Ion Minulescu“ din Slatina, viitorul centru judeţean al biblionetului, va primi zece calculatoare.
La nivel naţional, vor fi modernizate aproximativ 1.600 de biblioteci publice, iar peste 2.500 de angajaţi ai acestor instituţii vor urma trei cursuri de calificare (Formare în domeniul IT; Management centru de internet; Dezvoltare de servicii de bibliotecă).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII