7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalAmenzi pentru poliţiştii care şi-au furat captura

Amenzi pentru poliţiştii care şi-au furat captura

După un an şi jumătate de la trimiterea în judecată, inculpaţii din dosarul furtului de ţigări de contrabandă de la Punctul de Trecere a Frontierei Bechet, poliţişti de frontieră şi civili, au fost achitaţi de judecătorii Curţii de Apel Craiova. Cei mai mulţi s-au ales cu câte o amendă administrativă în valoare de… 1.000 de lei.

Judecătorii Curţii de Apel Craiova s-au pronunţat marţi în dosarul deschis pe numele mai multor poliţişti de la Punctul de Trecere a Frontierei (PTF) Bechet, care au fost acuzaţi că, în septembrie 2008, au sustras aproape 20.000 de pachete de ţigări de contrabandă pe care le descoperiseră într-un tir.
Reamintim că, la sfârşitul lunii septembrie 2008, procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova şi ofiţerii Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA) – Biroul Anticorupţie Dolj anunţau că s-a dispus începerea urmăririi penale împotriva mai multor poliţişti de la PTF Bechet, suspectaţi de comiterea infracţiunilor de delapidare şi fals intelectual.

Au aruncat ţigările peste gard

Procurorii au consemnat în rechizitoriu că, pe 16 septembrie, poliţiştii de frontieră de la PTF Bechet au descoperit un tir încărcat cu ţigări de contrabandă Marlboro şi Jin Ling. Oamenii legii au decis să ducă tirul la sediul PTF Bechet, unde să fie descărcate şi depozitate ţigările. Autocamionul a fost băgat în curtea poliţiştilor, după care aceştia au început descărcarea, operaţiune la care au participat şi doi civili – Petre şi Florea Stângaciu, care locuiesc lângă sediul PTF Bechet.
Oamenii legii şi cei doi civili au făcut un şir indian şi au început descărcarea baxurilor de ţigări, însă, pentru că treaba nu mergea destul de repede, comisarul-şef Nicuşor Nicula, adjunctul şefului PTF Bechet, a dispus ca baxurile să fie duse în depozit de fiecare poliţist.
Anchetatorii au stabilit că patru dintre agenţii de poliţie care ajutau la descărcarea tirului – Ion Glăvan, Nicu Osiceanu, Ştefan Diaconu şi Eleodor Cojocaru – nu au „reuşit“ să ajungă cu ţigările în depozit. Aceştia ocoleau uşa depozitului şi aruncau baxurile de ţigări peste un gard, în curtea familiei Stângaciu. De acolo, ţigările erau adunate de Sanda şi Ionel Stângaciu, părinţii lui Petre şi Florea Stângaciu şi depozitate în beciul casei.
După cum au mai consemnat anchetatorii în rechizitoriu, comisarul-şef Nicula şi subcomisarul Liviu Ghiorghiţă ştiau ce se întâmplă, activitatea celor patru agenţi fiind coordonată chiar de ei.
De asemenea, procurorii au identificat un martor care a observat cum poliţiştii de frontieră au dus o parte din ţigări în maşinile personale, martor care l-a atenţionat pe Nicula că angajaţii lui fură ţigările. Acesta l-a luat la înjurături, iar un alt poliţist i-a aruncat o cutie cu croasante şi l-a sfătuit să „tacă dracu’ din gură“. După descărcarea ţigărilor, Liviu Ghiorghiţă a întocmit un proces-verbal de constatare în numele a doi colegi, în care a trecut date nereale privind cantitatea de ţigări confiscată. Alt martor a precizat că, după câteva zile, a fost sunat de Cojocaru, care a încercat să îi vândă zece baxuri de ţigări, însă l-a refuzat pentru că nu avea bani.

Au scăpat cu câte o amendă

În urma percheziţiilor făcute de anchetatori acasă la familia Stângaciu, au fost descoperite 15.875 de pachete de ţigări Marlboro şi 3.826 de pachete de Jin Ling, netimbrate. La cererea procurorilor, poliţiştii criminalişti au analizat ţigările ridicate şi au stabilit că fac parte din tirul descărcat pe 16 septembrie 2008. Prejudiciul a fost estimat la 62.914,85 de lei, iar ţigările descoperite la familia Stângaciu au fost predate Vămii Craiova.
După ce au strâns probele, la sfârşitul lunii iunie 2009, procurorii au trimis în judecată zece persoane implicate în furtul ţigărilor de contrabandă – pe poliţiştii de frontieră Nicuşor Nicula, Liviu Ghiorghiţă, Ion Glăvan, Nicu Osiceanu, Ştefan Diaconu, Eleodor Cojocaru şi patru membri ai familiei Stângaciu – Sanda, Petre, Ionel şi Florea.
Marţi, Curtea de Apel Craiova s-a pronunţat şi i-a achitat pe inculpaţi, unii dintre ei primind câte o amendă administrativă în valoare de 1.000 de lei.
Astfel, judecătorii l-au achitat pe Nicuşor Nicula pentru infracţiunile de complicitate la furt calificat şi instigare la fals intelectual, considerând că nu sunt întrunite elementele constitutive ale acestor infracţiuni.
Liviu Ghiorghiţă a scăpat cu o amendă de 1.000 de lei, fiind achitat pentru complicitate la furt calificat, fals intelectual şi uz de fals.
Glăvan, Osiceanu, Diaconu şi Cojocaru au fost achitaţi pentru comiterea infracţiunii de participaţie improprie la fals intelectual.
De asemenea, judecătorii au considerat că nu sunt întrunite elementele constitutive ale infracţiunii de furt calificat în cazul lui Glăvan, Osiceanu, Diaconu, Cojocaru, Petre Stângaciu şi Florea Stângaciu. Şi acestora le-a fost aplicată câte o amendă administrativă în valoare de 1.000 de lei. Ionel şi Sanda Stângaciu au primit şi ei câte o amendă de 1.000 de lei, fiind achitaţi pentru comiterea infracţiunii de furt calificat. Soluţia nu este însă definitivă, putând fi atacată cu recurs.

Capturi

Pe 11 septembrie 2008, în Punctul de Trecere a Frontierei Calafat a fost descoperit un tir care, conform documentelor, transporta iaurt din Grecia pentru o societate comercială din Anglia. În autovehicul au fost găsite peste 306.000 de pachete de ţigări netimbrate, mărcile Raquel şi GB. Pe 14 septembrie, au fost descoperite 298.500 de pachete de ţigări în alt tir care s-a prezentat în Punctul de Trecere a Frontierei Bechet. Pe 16 septembrie, tot la Bechet, în alt tir au fost găsite 300.000 de pachete cu ţigări fără acte de provenienţă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

17 COMENTARII