17.8 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalAvocată condamnată pentru un accident rutier

Avocată condamnată pentru un accident rutier

O avocată din cadrul Baroului Dolj a fost condamnată la sfârşitul anului trecut de Curtea de Apel Craiova la trei luni de închisoare cu suspendare pentru accidentarea unei bătrâne. Părţile au făcut recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie împotriva hotărârii instanţei craiovene, primul termen fiind fixat pentru luni, 10 ianuarie.

Accidentul de circulaţie pentru care a fost trimisă în judecată Iuliana Stoenac, avocat definitiv în Baroul Dolj, a avut loc pe 14 aprilie 2009. IPJ Dolj comunica atunci că, în jurul orei 11.50, în Craiova, Iuliana Stoenac, în timp ce conducea un Daewoo Matiz, a accidentat-o grav pe Silvia Popescu, de 72 de ani, din localitate, care s-a angajat în traversarea străzii prin loc marcat şi pe culoarea verde a semaforului.
Poliţiştii au întocmit pe numele şoferiţei un dosar penal pentru săvârşirea infracţiunii de vătămare corporală gravă din culpă. Pentru că în accident a fost implicat un avocat, cercetările în acest caz au fost preluate şi făcute de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova.
În august 2009, procurorii au trimis-o pe avocată în judecată pentru comiterea infracţiunilor de vătămarea corporală din culpă şi fugă de la locul accidentului.

Accidentul

Procurorii care au făcut cercetările în acest caz au reţinut că, pe 14 aprilie, Silvia Popescu se îndrepta spre casă, mergând pe trotuarul din dreapta al străzii Caracal. La intersecţia cu strada Al. Macedonski s-a oprit, pentru că semaforul pentru pietoni era roşu.
În acelaşi timp, Iuliana Stoenac, care conducea un Matiz, a oprit la intersecţia străzii Fraţii Buzeşti cu Al. Macedonski, fiind primul autoturism oprit la semafor pe banda din stânga. În momentul în care a apărut lumina verde atât pentru pietoni, cât şi pentru şoferi, bătrâna a început traversarea străzii Al. Macedonski, pe marcajul pietonal. La rândul ei, şoferiţa a pornit pentru a efectua virajul la stânga pe strada Al. Macedonski, însă la câteva secunde după ce a apărut lumina verde a semaforului, lovind pietonul care s-a dezechilibrat şi, după ce s-a sprijinit cu mâna pe capotă, a căzut pe piciorul drept pe carosabil. Mai mulţi martori au ridicat-o pe bătrână, care a fost transportată cu ambulanţa la Spitalul de Urgenţă Craiova. Femeia a fost internată, între 14 şi 30 aprilie, cu diagnosticul fractură col femural drept cu deplasare, având nevoie de 90-120 de zile de îngrijiri medicale potrivit raportului de expertiză medico-legală.
În urma expertizei tehnice s-a stabilit că accidentul s-a produs în timp ce bătrâna traversa pe marcajul pietonal, pe culoarea verde a semaforului electric şi când mai avea 1,2 metri până la trotuar. Accidentul putea fi evitat de şoferiţă dacă ar fi pus autoturismul în mişcare imediat ce semaforul a fost verde, dar şi dacă „inculpata circula atent şi nu pătrundea pe marcajul «trecere pietoni» mai înainte ca partea vătămată să fi părăsit intersecţia, deoarece aceasta mai avea de parcurs până la trotuar 1,2 metri“, au consemnat procurorii.
După ce ambulanţa a plecat către spital, şoferiţa a părăsit locul producerii accidentului fără încuviinţarea poliţiei, ducându-se la Spitalul de Urgenţă Craiova. De la spital s-a întors cu autoturismul său împreună cu agenţii de poliţie şi l-au aşezat sub un unghi de 45 grade cu partea frontală pe marcajul pietonal.

Judecata şi condamnarea

Analizând probele administrate de procurori, Curtea de Apel Craiova a reţinut că vinovăţia inculpatei pentru comiterea infracţiunii de vătămare corporală din culpă a fost dovedită, deşi avocata a susţinut că nici măcar nu a atins-o pe bătrână cu maşina.
Iuliana Stoenac a susţinut că a observat pietonul şi a oprit autoturismul înainte de marcajul pietonal, după care a aşteptat ca acesta să traverseze. Deşi Matizul era oprit, când a ajuns în dreptul acestuia, bătrâna a pus plasa pe capota maşinii şi a căzut.
În sprijinul acestei apărări avocata a invocat absenţa leziunilor bătrânei la nivelul genunchilor şi că autoturismul avea urme numai la nivelul capotei.
Faptul că accidentul s-a produs în afara trecerii de pietoni a fost susţinut de un martor, însă mărturia lui nu a fost luată în considerare de instanţă din cauza relaţiilor de prietenie ale acestuia cu inculpata. De altfel, martorul care a susţinut-o pe avocată nici măcar nu fusese prezent în momentul producerii accidentului, ci a ajuns după aceea. Raportul de expertiză tehnică a arătat că în momentul accidentului autoturismul rula cu o viteză de aproximativ 9 km/h. Judecătorii au mai consemnat că, chiar dacă se accepta că maşina nu lovise pietonul, ci că acesta a fost surprins de apariţia inopinată a autovehiculului, s-a dezecilibrat şi a căzut, acest lucru s-a datorat tot faptului că şoferiţa a intrat cu maşina pe trecerea de pietoni.
Instanţa a condamnat-o pe Iuliana Stoenac la trei luni de închisoare cu suspendare pentru vătămare corporală din culpă, luând în considerare faptul că a avut o conduită bună, că nu are antecedente penale şi că este o persoană integrată social.
În ceea ce priveşte infracţiunea de părăsire a locului accidentului fără încuviinţarea organelor de poliţie, judecătorii au apreciat că nu sunt întrunite elementele constitutive ale acestei infracţiuni, avocata fiind achitată.
Curtea de Apel Craiova a precizat că inculpata nu a încercat să plece de la locul accidentului cu intenţia de a nu fi identificată şi trasă la răspundere. Observând că echipajul de poliţie întârzie să sosească la faţa locului şi fiind îngrijorată de starea sănătăţii victimei, s-a deplasat la spital, intenţionând să revină la locul accidentului în momentul sosirii echipajului de poliţie.
De asemenea, instanţa a obligat asigurătorul să achite Spitalului de Urgenţă Craiova 3.876,53 de lei drept despăgubiri civile, plus 5.000 şi 7.000 de lei despăgubiri materiale şi daune morale bătrânei.

Baroul Dolj a luat act

Pe ordinea de zi din 20 ianuarie 2010 a Baroului Dolj s-a aflat o adresă a Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova, privind punerea în mişcare a acţiunii penale şi trimiterea în judecată în stare de libertate a avocatei Iuliana Stoenac pentru săvârşirea infracţiunii de vătămare corporală din culpă şi părăsirea locului accidentului fără încuviinţarea poliţiei. Baroul Dolj a luat act de adresa procurorilor.


Recurs

Atât procurorii, cât şi Iuliana Stoenac şi societatea de asigurări au făcut recurs împotriva soluţiei date de Curtea de Apel Craiova la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Dosarul a fost înregistrat pe rolul Înaltei Curţi pe 29 octombrie, primul termen fiind fixat pentru 10 ianuarie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

15 COMENTARII