18.1 C
Craiova
miercuri, 8 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalCercetat pentru dosirea unui dosar penal

Cercetat pentru dosirea unui dosar penal

Comisarul-şef Gheorghe Sandu, în prezent şef al Biroului Centrului Universitar din cadrul Poliţiei Municipiului Craiova, este cercetat de procurori pentru că ar fi „deturnat“ un dosar penal. Fapta ar fi fost săvârşită în cursul anului 2008, pe vremea când Sandu îndeplinea funcţia de şef al Poliţiei Rurale.
Pe atunci, un ofiţer din subordinea sa efectua cercetări privind mai multe matrapazlâcuri săvârşite la Primăria Bucovăţ. În baza probelor, ofiţerul a trimis dosarul Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova cu propunere de începere a urmăririi penale, apoi a plecat în concediu. Dosarul a ajuns la procurorul de caz, care, după ce l-a studiat, a dispus începerea urmăririi penale faţă de primarul comunei Bucovăţ, Constantin Vasile, şi faţă de alţi şase funcţionari ai aceleiaşi primării. Apoi a retrimis dosarul la poliţie, unde a ajuns, apoi a dispărut misterios. Când s-a întors din concediu, ofiţerul de caz a încercat fără succes să-i dea de urmă. Abia după circa un an şi jumătate, dosarul a reapărut misterios, într-o dimineaţă, în fişetul poliţiştilor de la Poliţia Rurală.

Inspecţia internă
a sesizat Parchetul

Cazul a ajuns în atenţia ofiţerilor de la Compartimentul de Inspecţie Internă al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Dolj, care, în urma propriilor verificări, a ajuns la concluzia că sunt indicii cu privire la săvârşirea unor infracţiuni de către şeful Poliţiei Rurale, comisarul-şef Gheorghe Sandu. Ca atare, cu câteva săptămâni în urmă, IPJ Dolj a sesizat Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova cu privire la presupusele fapte penale săvârşite de comisarul Sandu.
„La unitatea noastră de Parchet sunt în cercetare un dosar penal privind acest ofiţer de poliţie, cu privire la săvârşirea infracţiunilor de sustragere sau distrugere de înscrisuri, respectiv reţinere de înscrisuri, fapte prevăzute de art. 242 şi 272 Cod Penal. În această cauză ne-am sesizat din oficiu, ca urmare a unui raport făcut de Compartimentul Inspecţie Internă din cadrul IPJ Dolj“, a precizat procurorul Ionel Grigorie, purtător de cuvânt al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova.
Comisarul-şef Gheorghe Sandu a declarat pentru Gazeta de Sud că nu are cunoştinţă de nici un dosar penal în care ar fi cercetat de Parchetul Curţii de Apel Craiova.
Potrivit art. 242 Cod Penal, sustragerea ori distrugerea unui dosar, registru, document sau orice alt înscris care se afla în păstrarea ori în deţinerea unui organ sau unei instituţii de stat se pedepseşte cu închisoare de la trei luni la cinci ani. La rândul său, art. 272 Cod Penal prevede că reţinerea sau distrugerea unui înscris emis de un organ de urmărire penală, de o instanţă de judecată sau de un alt organ de jurisdicţie, ori împiedicarea în orice mod ca un înscris destinat unuia dintre organele sus-arătate să ajungă la acesta, când astfel de înscrisuri sunt necesare soluţionării unei cauze, se pedepseşte cu închisoare de la şase luni la trei ani.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

26 COMENTARII