12 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljOrbi cu permis de conducere

Orbi cu permis de conducere

Peste 100 de persoane cu probleme oftalmologice, multe dintre ele având handicap de vedere accentuat, au încă permise de conducere.

Poliţia Rutieră doljeană a declanşat o amplă acţiune de depistare a persoanelor care nu mai îndeplinesc condiţiile medicale pentru a conduce autovehicule, dar au încă permis.
Oamenii legii au obţinut mai întâi o evidenţă a persoanelor care au certificate de handicap grav emise de Comisia judeţeană de Evaluare a Persoanelor cu Handicap pentru Adulţi Dolj. Comparând apoi această evidenţă cu cea a posesorilor de permise de conducere – oferită de Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor din cadrul Prefecturii Dolj – poliţiştii au avut surpriza să constate că aproximativ 100 de persoane cu probleme de vedere, dintre care 46 cu handicap de vedere accentuat, posedă încă permise de conducere.

Şmecherie de poliţişti

Pentru fiecare dintre aceşti şoferi cu probleme de vedere, Poliţia Rutieră a cerut apoi Comisiei de Evaluare a Persoanelor cu Handicap să-i pună la dispoziţie documentele care au stat la baza obţinerii certificatului de handicap. Îi interesa, de fapt, numele medicului specialist care a întocmit în fiecare caz referatul pe baza căruia s-a emis certificatul de persoană cu handicap. Poliţiştii le-au cerut respectivilor medici specialişti să comunice oficial dacă afecţiunile medicale constatate la pacienţii în cauză sunt sau nu compatibile cu calitatea de conducător auto.
Fie că referatele pe care le-au întocmit erau pe bune, fie că erau emise contra şpagă, medicii respectivi nu aveau cum să schimbe diagnosticul pe care îl puseseră. Aşa că pe adresa poliţiei au început să vină, una câte una, comunicări din partea medicilor potrivit cărora respectivele persoane cu handicap nu mai pot conduce vehicule.
„Din cele 46 de persoane cu handicap de vedere accentuat care posedau încă permise de conducere, în peste 20 de cazuri am primit deja din partea medicilor specialişti răspunsuri potrivit cărora suferinţele persoanelor vizate sunt incompatibile cu calitatea de conducător auto. În aceste cazuri am procedat deja la retragerea permiselor de conducere“, a precizat comisarul-şef Stelian Nicolăescu, şeful Serviciului Rutier din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Dolj.
Printre persoanele cărora le-au retras în acest an permisele, oamenii legii susţin că n-au găsit până acum nici un orb închipuit. „Nici unul dintre ei nu mai conducea. Unora chiar le expiraseră permisele şi n-au mai venit să le preschimbe, pentru că oricum nu le foloseau“, a explicat comisarul-şef Nicolăescu.

Taximetriştii chiar erau orbi

Cu câţiva ani în urmă, procurorii doljeni, conlucrând cu ofiţeri ai Serviciului de Investigarea Fraudelor din cadrul IPJ Dolj, au dat de urma unei filiere prin care 43 de persoane cu permis de conducere – printre care se aflau şi… taximetrişti cu atestat – încasau alocaţii sociale de nevăzători, în baza unor certificate de handicap. După o anchetă care a durat cinci ani, procurorii au fost nevoiţi să dispună, în 2009, neînceperea urmăririi penale faţă de cei 43 de învinuiţi pentru înşelăciune, după ce Comisia de Expertiză Medicală a stabilit că respectivele persoane (inclusiv taximetriştii vizaţi de anchetă) chiar… suferă de handicap de vedere. Cu toate acestea, organele de urmărire penală nu le-au reţinut permisele de conducere şoferilor cu acte de nevăzători.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

14 COMENTARII