17.5 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljSărăcia, povară pe umerii copiilor

Sărăcia, povară pe umerii copiilor

Criza economică are efecte mult mai profunde decât lipsa banilor. Ea poate distruge copilăria, cea mai frumoasă perioadă a vieţii. O dovedeşte faptul că numărul familiilor care solicită ajutor financiar la Telefonul Copilului a crescut alarmant începând din 2009.

Copilăria, vârsta celor mai frumoase clipe din viaţă, este tot mai mult umbrită de sărăcia care se abate asupra multor familii. Pentru cei mici, victime tăcute ale pauperizării, criza economică înseamnă lipsa de hrană şi îmbrăcăminte, imposibilitatea de a merge la şcoală şi de a beneficia de servicii medicale şi sociale, marginalizare. Dovadă stă şi faptul că numărul familiilor care solicită ajutor financiar la Telefonul Copilului a crescut alarmant începând cu anul 2009. „Există zilnic 10-15 apeluri pe care le primim la Telefonul Copilului, dintre care cel puţin unul se confirmă. Pe fondul adâncirii sărăciei în rândul populaţiei sau mai degrabă a unei părţi a populaţiei, fenomenul este în creştere. Solicitările vin din partea familiei, a rudelor, a vecinilor. Pentru aceste cazuri, o echipă de intervenţie în regim de urgenţă, compusă din asistenţi sociali, psihologi, preia cazul şi se ocupă de rezolvarea lui“, a declarat Florin Stancu, directorul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Dolj.
În satul Dudoviceşti, comuna doljeană Şimnicu de Sus, există un caz special. Un copil de numai patru săptămâni a fost lăsat de mamă în grija bunicii şi a concubinului acesteia. Constantina Miciuru, de 20 de ani, şi-a părăsit fetiţa abia născută şi a plecat din ţară, susţine familia. Din inconştienţă şi sărăcie. Micuţa este acum în îngrijirea bunicii, care consumă frecvent alcool şi are probleme de sănătate mintală, susţin asistenţii sociali de la primărie. Fetiţa locuieşte în casa concubinului Marin Manolea, care are şi el aceeaşi meteahnă. Îngrijorat de soarta micuţei, medicul de familie Mirela Păunescu a anunţat DGASPC Dolj.
„Mama a venit la noi după ce a născut, să se înregistreze. A fugit cu copilul din spital. Fetiţa s-a născut de 2,200 kg şi are nevoie de îngrijire specială. Aici nu este în siguranţă, bunica împreună cu concubinul consumă alcool, iar singurul lor venit este ajutorul social. Copilul nu a făcut vaccinul, nu este corect hrănit. Recomandarea mea ar fi să plece din această casă“, a spus medicul Mirela Păunescu.
De cealaltă parte, bunica maternă neagă că s-ar găsi în imposibilitate financiară şi, mai ales, că suferă de o afecţiune mintală.
„Ce duc ele grija (se referă la vecini – n.r.)? Eu am cu ce să cresc fata. Vând caprele şi tot o cresc. Fie-mea mi-a lăsat-o mie, a zis că-mi trimite bani. Nu o dau. Cum să nu pot eu să am grijă de ea? Am spus că eu anunţ singură poliţia dacă nu am cu ce să o mai ţin“, striga bunica, în timp ce era calmată de poliţistul din comună.
În acest timp, micuţa, botezată cu acelaşi nume ca şi mama sa, Constantina, plângea în casă de foame şi pentru că avea scutecul ud.

Creşte abandonul

Pentru astfel de copii, nici aducerea într-o instituţie, nici darea în plasament nu este soluţia salvatoare. Criza a lovit în fondurile asistenţilor maternali, mulţi dintre ei renunţând la micuţii pe care îi aveau în grijă, probabil mai mult de dragul veniturilor. Dar a diminuat şi cota de hrană pe care Direcţia o acordă unui minor instituţionalizat. „Organigrama Direcţiei prevede 250 de posturi de asistenţi maternali. Dintre acestea, numai 190 sunt ocupate, iar în acest an 21 de asistenţi maternali au renunţat la copiii daţi în plasament. Pentru 30 de micuţi am fost nevoiţi să găsim alţi asistenţi maternali. Aceştia nu sunt mulţumiţi de cei 600 de lei primiţi ca salariu, la care se adaugă un spor de 15% pentru cel de-al doilea copil“, a adăugat Florin Stancu.
Reprezentanţii DGASPC Dolj avertizează că aceeaşi stare de sărăcie este cauza abandonurilor care s-au înmulţit în ultima vreme. Numai în ultima perioadă, în Dolj s-au înregistrat 18 cazuri de abandon într-o lună şi fenomenul este în creştere. Direcţia a achiziţionat paturi pliante pentru a putea găzdui mai mulţi copii în apartamentele de tip familial.

Sărăcia duce la cerşetorie
Numărul familiilor care solicită ajutor financiar la Telefonul Copilului a crescut alarmant începând din 2009. În aceste condiţii, specialiştii atenţionează că sărăcia tot mai accentuată creşte riscul abandonului şcolar şi al amplificării fenomenului cerşetoriei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII